Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Właściwości jodu

 Agnieszka Gotówka
26.07.2017 14:55
Źródło jodu
Źródło jodu (123RF.com)

W ciąży znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na jod. Pierwiastek ten odgrywa znaczącą rolę w kształtowaniu się ośrodkowego układu nerwowego u płodu.

W okresie ciąży zapotrzebowanie na jod rośnie. Dzieje się tak, gdyż w tym czasie znacząco zwiększa się ilość hormonu produkowanego przez tarczycę, tyroksyny. Jest on niezbędny, by gruczoł ten prawidłowo funkcjonował.

W I trymestrze ciąży rozwój układu nerwowego dziecka całkowicie uzależniony jest od produkcji tyroksyny w organizmie matki. Jod jest ponadto transportowany do płodu, by i jego tarczyca odpowiednio pracowała.

Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek u kobiet planujących ciążę, w ciąży oraz karmiących piersią zostało ustalone przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne na poziomie 200 µg. Wiadomo, że dostarczenie go w takiej ilości w diecie jest wręcz niemożliwe, stąd lekarze zalecają jego suplementację. Należy jednak pamiętać, że z suplementacją jodu również nie można przesadzać.

Zobacz film: "Jak odżywiać się w czasie ciąży?"
spis treści

1. Znaczenie jodu w ciąży

Pierwiastek ten pełni niebagatelną rolę – jego niedobór może skutkować zaburzeniami neurologicznymi u noworodków i opóźnieniem ich rozwoju umysłowego. Dzieje się tak, gdyż jod jest niezbędny do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego.

Brak tego pierwiastka może również negatywnie wpływać na samopoczucie przyszłej mamy. Kobieta może skarżyć się na większą podatność na stres, zmęczenie, ból głowy. Niedobór jodu w ciąży może skutkować także poronieniem lub przedwczesnym porodem.

Już przed rozpoczęciem starań o dziecko mogą występować objawy, które mogą wskazywać na niedobór tego pierwiastka. W takim przypadku najczęściej pojawia się powiększona tarczyca (wole). Towarzyszyć jej mogą również symptomy, takie jak: suchość skóry i śluzówek, chrypka, nadmiar kilogramów, brak koncentracji, łamliwość i wypadanie włosów.

2. Polacy cierpią na niedobór jodu

Od wielu lat pojawiają się niepokojące raporty, z których wynika, iż Polska znajduje się na terenie, gdzie mieszkańcom grozi niedobór jodu. Problem ten dotyczy 2/3 populacji krajów Europy Zachodniej i Środkowej.

W naszym kraju od 1997 roku producenci soli mają prawny obowiązek wzbogacania jej jodem. Ale o szkodliwości tej przyprawy mówi się coraz więcej, więc nie możemy jej spożywać w dużych ilościach. Trudno nam znaleźć naturalne produkty bogate w ten pierwiastek. Nic zatem dziwnego, że dodatkowe dostarczanie jodu do organizmu jest coraz częściej polecane przez specjalistów.

3. Suplementacja jodu

W składnik ten obfitują przede wszystkim ryby morskie i owoce morza. Duże jego ilości znajdują się w łososiu, makreli, dorszu i tuńczyku. Znajduje się on również w warzywach, mleku i jajkach.

Przyswajanie jodu utrudniają jednak substancje zawarte w kapuście, grochu i szpinaku, dlatego też produktów tych nie warto łączyć np. z rybami.

Dostarczyć organizmowi jodu można również w niezwykle przyjemny sposób – spacerując brzegiem morza. Dobrym pomysłem jest też odwiedzenie tężni solankowych. Znajdują się one między innymi w Ciechocinku i Inowrocławiu.

Z kolei kobiety planujące dziecko, będące w ciąży lub karmiące niemowlę powinny przyjmować odpowiednie preparaty, które w swoim składzie zawierają jod.

Najbardziej zagrożone niedoborem tego pierwiastka są osoby mieszkające na południu Polski, których dieta jest uboga w ryby i owoce morza.

Ryzyko przedawkowania jodu jest minimalne, mimo wszystko warto jednak omówić jego suplementację z lekarzem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze