Przejdź na WP

Witamina D a cukrzyca typu 2

Rozwój cukrzycy typu 2 może być spowodowany przez niedobór wapnia i witaminy D, której z kolei prawidłowy poziom zwiększa komfort u osób już chorujących.

Zobacz film: "Czego unikać w ciąży?"

spis treści

1. Cechy cukrzycy typu 2

Choroba powstaje na tle nieprawidłowych zmian metabolicznych. Kolejną jej cechą jest odporność na działanie insuliny.

Cukrzyca typu 2 dotyka osób otyłych, które cierpią na zwiększony poziom glukozy we krwi i niedobór wyżej wspomnianego hormonu.

Prawidłowy poziom witaminy D to 125 nmol/L
Prawidłowy poziom witaminy D to 125 nmol/L

2. Dlaczego witamina D?

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez „British Journal of Nutrition” stosowanie regularnie witaminy D poprawia stan kobiet, u których zdiagnozowano insulinoodporność.

To też warto wiedzieć

Jednym z zadań witaminy D jest uwrażliwienie organizmu na działanie insuliny.

3. Kiedy powstaje niedobór witaminy D?

Braki w ilości witaminy D związane są ze złymi nawykami, do których zaliczymy przede wszystkim nieprawidłowy styl odżywiania.

Cała prawda o witaminie D
Cała prawda o witaminie D [10 zdjęć]

Czyż nie byłoby wspaniale, gdyby jedna witamina miała moc wpływania na mocne kości, chronienia przed...

zobacz galerię

Właściwy poziom witaminy D wynosi 125 nmol/L.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.