trujące potrawy

Miód obłędu, czyli trująca słodycz

składzie zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że miód może być trujący. Trujący miód (...) właściwości trujące. Zaliczamy je do...

Trujące rośliny w naszych ogrodach

je z dużą starannością. Mało kto jednak wie, że** niektóre z tych roślin mogą być trujące**. Pamiętać o tym muszą zwłaszcza rodzice małych dzieci (...) , ale też niezwykle niebezpieczne. Igły tej rośliny są bardzo trujące....

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

, a niektóre odmawiają zjedzenia czegokolwiek innego poza kilkoma potrawami. Jak przekonać niejadka do spróbowania nowych dań? Podpowiemy kilka (...) dzieciom podaje się ciastka, hot dogi i inne tłuste potrawy, przyzwyczajają...

Potrawy dla matki karmiącej

karmiącej. Do przygotowania potraw dla mamy karmiącej należy wybierać produkty świeże, niezawierające konserwantów, sztucznych barwników (...) powinny być małej objętości, gdyż wtedy nie zalegają w układzie pokarmowym. Ponadto, przygotowując...

Owoce liczi na pusty żołądek są trujące

Jedzenie liczi na pusty żołądek jest niebezpieczne. Było przyczyną śmierci setek dzieci w Indiach - informuje czasopismo medyczne "The Lancet". Te małe owoce znane są ze swych zdrowotnych właściwości. Są źródłem witamin C, K, kwasu foliowego, potasu,...

Pierwsze potrawy twojego dziecka (recenzja)

„Pierwsze potrawy twojego dziecka. Jak wprowadzać pokarmy stałe podczas odstawiania od piersi". Mimo swych niezbyt dużych rozmiarów, książka jest pełna (...) - szczerze polecam! _Pierwsze potrawy twojego dziecka. Jak...

Jakich rodzajów mięs użyć do konkretnych potraw? (WIDEO)

Wybór idealnego mięsa wołowego, które będzie centralnym punktem naszej potrawy jest niezwykle ważne. Przygotowując wywar, warto wybrać szyję (...) , szponder, karkówkę, mostek, łatę lub goleń przednią bądź tylną. Dzięki temu zupa będzie...

Zmień te składniki, a twoje potrawy będą zdrowsze!

takiej przyprawy dodana do jajka, brukselki czy grochówki nadaje potrawie aromat i smak wędzonego boczku. Ten trik pozwala na ograniczenie kaloryczności (...) spożywanych potraw. Sok cytrynowy zamiast soli Soli do posiłków...

Bezpieczeństwo małego dziecka

Ciekawski maluch wymaga stałej kontroli i zabezpieczenia w domu wszelkich niebezpiecznych dla niego rzeczy. Niektóre rośliny ozdobne mogą być trujące.

Grzyby z rusztu

Z jednej strony mówi się, że grzybowe potrawy są ciężkie i wolno się je trawi. Z drugiej jednak strony mówi się o nich tak, jakby miały nam zapewnić (...) grzyby, warto się na nich znać, gdyż mogą być tak samo uzdrawiające, jak i trujące.

Zatrucia pokarmowe w ciąży

w grzybach trujących, niektórych rybach, szaleju jadowitym czy naparstnicy. Objawy zatruciato przede wszystkim nieżyt żołądkowo-jelitowy, czyli następujące (...) potrawy jest gorąca, a część zimna. W zimnej części...

Przedświąteczne zamieszanie

jednak wszystko, by wiedzy tej w praktyce wypróbowywać nie musiał. Nigdy nie zostawiajmy dzieci samych w aucie! Świąteczne potrawy Kilka dni przed Wigilią (...) zaczyna się gorący (dosłownie!) okres w kuchni. Z dnia na dzień coraz...

Zupa warzywna

Zupa warzywna jest smaczną, rozgrzewającą i niezwykle wartościową potrawą, do której można sięgać o każdej porze roku.

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne (...) , należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych...

Kolejne zatrucie czadem. Jak tego uniknąć?

. To właśnie ten gaz wiąże się ponad 200 razy szybciej z hemogliobiną niż tlen. Przez to bardzo szybko powoduje niedotlenienie organizmu. Trujący gaz Czad (...)  to bezwonny i bezbarwny gaz, który miesza się z powietrzem i bardzo...

1 miesiąc ciąży

oraz nadwrażliwość na pewne zapachy czy potrawy. Charakterystyczne jest reagowanie nudnościami lub wymiotami. W dusznych pomieszczeniach kobiety (...) kontaktu z trującymi substancjami. Wysoka temperatura - nie bierz...

Wieczerza wigilijna

Przed nami święta Bożego Narodzenia, czyli czas wyjątkowych aromatów, potraw i smaków. Czy kobieta w ciąży musi obejść się smakiem?

Sos musztardowy

Sos musztardowy jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięs, szczególnie zaś do potraw z grilla i sałatek warzywnych.

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Naleśniki z imbirem

Imbir w swojej naturalnej postaci nie jest zbyt imponujący. Jednak jako dodatek do herbaty lub potraw jest praktycznie niezastąpiony i nadaje posiłkom niepowtarzalny smak i aromat.

Wołowy gulasz

Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione, miękkie mięso w zawiesistym sosie jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad.

Stek wołowy

Gorący, grillowany lub pieczony stek wołowy to prawdopodobnie wymarzone danie dla panów. Jednak dobrze doprawiony i odpowiednio wysmażony stek może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych.

Kurczak z cytryną

Cytryna, nadająca potrawie z kurczaka wyrazisy charakter, jest pełna witamin, zwłaszcza A, C i z grupy B. Jest także źródłem wielu ważnych składników mineralnych.

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Włoskie risotto

Risotto to klasyczna włoska potrawa. To danie z ryżu nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wymaga jedynie opracowania specjalnej techniki przygotowania ryżu i dobrania odpowiednich dodatków.

Makaron truflowy

trufli sprawiają, że potrawa, do której te grzyby zostały dodane, staje się wyjątkowa i zasmakuje każdemu.

Pozbądź się toksyn

- substancje tak trujące jak chemiczny pestycyd lub rozpuszczalnik dostarczony do ciała z zewnątrz. Nadmierny wzrost bakterii w jelicie cienkim (...) ponad 80 różnych trucizn. Najbardziej trujące z nich to acetaldehyd...

Żurawina w czasie ciąży

do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako preparat przyspieszający gojenie się ran.

Kurczak z sezamem

Kurczak w sezamie to oryginalna, jak na polskie stoły, potrawa. Tego typu specjały kojarzą się nam raczej z egzotyczną Azją. Jednak możemy czerpać

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku

Pasta z chili

do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności zarazem.

Sos imbirowy

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Pasta z czosnku

Pasta czosnkowa jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Jest świetna zarówno w formie przystawki i dodatku do grzanek, jak i w ramach

Tarta z szynką

(np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.