Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Małgorzata Jezierska

Tran czy olej z wątroby rekina. Co wybrać?

 Ewa Rycerz
26.07.2017 14:13
Zarówno tran, jak i olej z wątroby rekina bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zarówno tran, jak i olej z wątroby rekina bogate są w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. (123RF)

W okresie wzmożonej zachorowalności ważne jest, by podnosić odporność na wirusy. Szczególnie dotyczy do małych dzieci, których układ odpornościowy nie jest jeszcze w 100 proc. rozwinięty. Sama witamina C, choć oczywiście bardzo istotna, odporności nie wspomoże. Dlatego właśnie wielu rodziców podaje swoim dzieciom tran. Czy jednak tran zapobiegnie infekcjom? A może warto kupić olej z wątroby rekina? Czym się różnią?

spis treści

1. Jak wspomagać odporność u dziecka?

Odporność nie jest dana raz na zawsze. Co więcej – im mniejsze dziecko, tym słabszą odporność posiada. System immunologiczny rozwija się przez wiele lat. Na początku pomaga mu w tym mleko matki, później hartowanie dziecka. Choroby wieku dziecięcego, infekcje wirusowe przynoszone z przedszkola to także forma nabierania odporności.

W okresie jesienno-zimowym warto chronić organizm dziecka przed infekcjami także z pomocą witamin i minerałów. Szczególnie pomocna może być tutaj witamina C, która uczestniczy w procesach immunologicznych. Warto także przyjmować witaminę D3 w połączeniu z K2 oraz żelazo.

2. Olej z wątroby rekina – właściwości

Zobacz film: "Wpływ kwasów Omega 3 na układ krwionośny"

Niewiele jest substancji pochodzenia naturalnego wspomagających odporność, które są tak dokładnie przebadane jak olej z wątroby rekina. W efekcie wielu badań eksperci stwierdzili, że w sposób rzeczywisty zmniejsza on ryzyko wystąpienia infekcji.

Dzieje się tak, ponieważ olej z wątroby rekina uruchamia własne mechanizmy, które regulują reakcje odporności, szczególnie dotyczy to mechanizmów wrodzonej odpowiedzi immunologicznej.

W czym tkwi tajemnica oleju z wątroby rekina? Chodzi oczywiście o kwasy omega-3. Choć znajdują się one w każdej rybie, te które pochodzą z rekina charakteryzują się obecnością cennych związków, które odpowiadają za ich aktywność biologiczną.

Alkiloglicerole to naturalne składniki tłuszczów zwierzęcych (mogą stanowić nawet 90 proc. zawartości oleju), które uruchamiają system odpornościowy. Charakteryzują się wysoką reaktywnością – także wobec komórek nowotworowych, niszcząc je.

W przypadku oddziaływania na odporność – alkiloglicerole stymulują układ immunologiczny, wykazują także działanie przeciwbakteryjne. Efekt? Mniejsze ryzyko infekcji, krótszy czas choroby oraz łagodniejsze objawy.

Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka
Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka [10 zdjęć]

Superprodukty to żywność o wyjątkowych wartościach odżywczych i korzyściach dla zdrowia. Na sklepowych

zobacz galerię

Ale to nie wszystkie zalety oleju w wątroby rekina. Ten tłuszcz zawiera także skwalen, substancję charakterystyczną właśnie dla tej ryby, a która z powodzeniem wykorzystywana jest także w kosmetyce, do produkcji kremów do ciała.

Jak się jednak okazuje, skwalen ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu immunologicznego. Badania pokazały, że zwiększa aktywność limpfocytów T i mikrofagów. Niszczą one w organizmie wirusy i inne mikroby. Aby odporność pracowała prawidlowo, należy przyjmować 10mg/kg masy ciała alkilogliceroli i skwalenu dziennie.

Olej z wątroby rekina zawiera także witaminy A, E i D. Dzięki temu wzmacnia kości i ścianki naczyń krwionośnych, zapobiegając zatorom i zawałom. Obecność NNKT w oleju zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, wystąpienia udaru mózgu.

Z kolei skwalamina swoim działaniem przypomina antybiotyk - ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

3. Tran – właściwości

Tran również jest tłuszczem, jaki otrzymuje się z wątroby ryb. Chodzi jednak o te z rodziny dorszowatych, głównie o dorsza atlantyckiego.

Tran stanowi bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zawiera zarówno te z grupy omega-3 (głównie kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy), jak równiez te z grupy omega-6. Oprócz nich w składzie tranu znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A i D, potrzebne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu.

Dlaczego dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych długołańcuchowych jest tak ważne? Organizm ludzki nie potrafi sam ich syntetyzować, a stanowią one budulec do produkcji hormonów przeciwzapalnych. Hormony te mają za zadanie usprawniać pracę układu immunologicznego.

Poza tym kwas DHA jest niezbędny w rozwoju systemu nerwowego płodu. Z tego względu wskazany jest dla kobiet w ciąży. Przyjmować go powinny także małe dzieci, u których system odpornościowy jeszcze nie jest w pełni rozwinięty.

Na korzyść odporności działa także zawarta w tranie witamnia A. Uszczelnia ona błony śluzowe jednocześnie utrudniając drobnoustrojom przedostanie się do organimzu.

Tran ma również właściwości wspomagające pracę serca. Obniża stężenie trójglicerydów oraz cholesterolu LDL, zwiększa steżenie cholesterolu HDL (tego dobrego). Zmniejsza dzięki temu ryzyko zachorowania na miażdżycę, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, reguluje ciśnienie.

Zarówno olej z wątroby rekina, jak i tran są tłuszczami pozytywnie wpływającymi na nasze zdrowie. Na rynku trzeba szukać produktów wysokiej jakości, przebadanych przez wyspecjalizowane laboratoria, w celu zachowania odpowiedniej czystości mikrobiologicznej. Najlepiej wybierać te blistrowane, nie z butelki czy ze słoiczka gdzie kwasy tłuszczowe mogą ulec zepsuciu pod wpływem zetknięcia się z tlenem.

Następny artykuł: Aloes poprawia odporność
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze