8 z 10Zielenina
Natka pietruszki to królowa wśród zieleniny. W małych, zielonych listkach znajduje się całe bogactwo witamin, które pomogą walczyć z infekcjami i będą pracować nad odpornością. Mowa o witaminie C, której natka pietruszki zawiera dużo więcej niż cytryna, magnezie, żelazie, sodzie, potasie, wapniu i miedzi. W aromatycznych listkach znajdziemy także fluor, beta-karoten, witaminy B1, B2, B6.
Dużą ilością składników wspomagających odporność poszczycić się może także szczypiorek. Jest on magazynem dla takich składników mineralnych i witamin jak: karoten, kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, a także potas, sód, wapń, magnez, fosfor, kwas krzemowy i chlor. Dzieci powinny spożywać także bazylię i rzeżuchę, która jest źródłem żelaza, siarki, wapnia i witamin – C, A, B3, PP i E. Wszystkie te niepozorne zielone dodatki łagodzą stany zapalne, mają działanie antybakteryjne i wzmacniające.