Szaszłyki wieprzowe z grilla
Sos tzatziki jest znanym greckim dipem, który zyskał popularność nie tylko ze względu na wspaniały smak i aromat, ale także łatwość przygotowania.
Składniki:
- 80 dag mięsa wieprzowego,
- 1 cytryna,
- 100 ml oliwy,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 8 małych cebul,
- 1 dojrzały pomidor,
- 1 zielona papryka,
- 1 ogórek sałatkowy,
- 3 ząbki czosnku,
- 500 ml jogurtu greckiego,
- 3 łyżki oliwy do sosu,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 4 gałązki koperku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mięso opłucz, wysusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę wielkości 2-3 centymetrów. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z oliwą i przypraw oregano i pieprzem. Mięso polej marynatą i pozostaw przynajmniej na 3 godziny, często przewracając. Ogórek i czosnek obierz. Ogórek zetrzyj na grubej tarce i wymieszaj z jogurtem, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, ocet i posiekany koperek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Sos schłodź. Po upływie odpowiedniego czasu przygotuj drewniane patyczki do szaszłyków. Wyjmuj kawałki mięsa wieprzowego i maczaj obficie w sosie tzatziki. Nabij po kilka kawałków na patyczki i wrzuć na rozgrzanego grilla. Piecz przez co najmniej 45 minut, często obracając. Możesz opcjonalnie dodać do szaszłyków warzywa.
Komentarz:
Tzatziki jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs, ale także pasuje do chleba czy bułek z nadzieniem. Przepis na ten grecki sos jest niesamowicie prosty, zatem każdy może zrobić go w domowych warunkach.