Trwa ładowanie...

Szafki kuchenne - który materiał zniesie wszystkie kulinarne eksperymenty?

Avatar placeholder
11.05.2017 21:24
Szafki kuchenne - który materiał zniesie wszystkie kulinarne eksperymenty?
Szafki kuchenne - który materiał zniesie wszystkie kulinarne eksperymenty?

Meble kuchenne to często zakup na długie lata. Przy szerokiej ofercie materiałów, z których wykonuje się szafki kuchenne, warto wybrać taki, który przetrwa nie jedną kuchenną rewolucję w naszym domu. Dodatkowo, meble kuchenne muszą dobrze się prezentować, ponieważ kuchnia często ulokowana jest w pobliżu salonu lub pokoju gościnnego, coraz częściej dominuje trend łączenia kuchni z salonem.

Dlatego oprócz trwałości, ważne, żeby materiał z którego wykonane są nasze meble kuchenne, był elegancki. Poniżej przedstawiam przegląd materiałów najchętniej używanych do produkcji szafek kuchennych.

spis treści

1. Szafki kuchenne – korpus

Zacznijmy od elementów wewnętrznych korpusu szafki. Są one mało widoczne, a co za tym idzie mniej podatne na zniszczenia. Dlatego do wykonania wnętrza szafek kuchennych, można wykorzystać niezbyt wykwintny materiał, jakim są płyty wiórowe czy laminowane. Ściany boczne mebla oraz odkryte obszary regałów, domagają się bardziej odpornego i wartościowszego surowca. Mogą być to płyty fornirowane lub płyty MDF.

Zobacz film: "Do czego używać poszczególnych noży?"

Jednak najważniejszy jest materiał, z którego wykonane są fronty szafek kuchennych. Wszakże są one najbardziej wystawione na uszkodzenia, w rezultacie najszybciej ulegają zniszczeniu.

Jaki więc materiał wybrać?

2. Szafki kuchenne z drewna

Najwięcej klasy i elegancji dodadzą naszej kuchni fronty szafek wykonane z drewna. W tym przypadku najchętniej stosowanym drewnem jest dąb lub buk. Odpowiednie też, ale mniej trwałe, okaże się drewno z czereśni, brzozy, olchy i jaworu. Największą zaletą drewnianych szafek kuchennych jest możliwość tworzenia na tym materiale ozdobnych frezów, nadawania intrygujących kształtów lub zamierzonego postarzanie.

Szafki kuchenne z drewna nadają kuchni dostojności i elegancji
Szafki kuchenne z drewna nadają kuchni dostojności i elegancji (132RF)

Ponadto, drewnu możemy dedykować dowolną barwę lub wybrać tańszy gatunek (sosna, świerk, olcha) i nadać mu wygląd drewna gatunkowo szlachetniejszego. Jeśli zdecydujemy się na surowiec naturalny, to musimy pamiętać o jego okresowej konserwacji.

Jak często trzeba dokonywać odnowienia, oprócz gatunku drewna, zadecyduje lakier zastosowany na froncie szafki. Z czasem lakier może się łuszczyć. Drewno, pod wpływem pary wodnej, może zacząć pękać i odkształcać się. Konserwacja drewnianej szafki kuchennej na pewno przyhamuje ten proces, ale nie wykluczy go całkowicie.

3. Szafki kuchenne – płyta fornirowana

Płyta fornirowana jest tańszym zamiennikiem frontów drewnianych w szafkach kuchennych. Fornir to warstwa naturalnego drewna o grubości 0,3 do 0,8 mm, uzyskiwana fabrycznie, pokrywająca płytę MDF lub płytę wiórową. Często jej wierzchnia warstwa jest lakierowana, aby uzyskać efekt połysku lub matowości. Fornir jednak nie jest zbyt odporny, a fronty kuchenne nim wykończone podatne są na defekty.

4. Szafki kuchenne – płyta MDF

MDF (Medium-Density Fibreboard), inaczej nazywana płytą pilśniową o średniej gęstości. Powstaje z dokładnie i drobno zmielonego drewna dodatkowo połączonego ze związkami organicznymi. Składniki te są poddane wysokiej temperaturze oraz sile prasującej. Taki materiał można frezować, kształtować, tworzyć na nim wzory lub barwić niemalże jak drewno Płyta MDF, w zależności od wariantu pokrycia, ma różne właściwości.

4.1. Płyta MDF pokryta folią PVC

Wadą frontów kuchenny z MDF pokrytych folią jest mała odporność na długotrwałe działanie wysokiej temperatury. Wystrzegajmy się więc stosowania jej w sąsiedztwie kuchenki lub piekarnika. Inaczej, wskutek nagrzewania, płyta może ulec odbarwieniu, skurczeniu czy złuszczeniu. Jej zaletą jest wysoka odporność na parę wodną, oraz możność wyboru atrakcyjnych wzorów i kolorów, także imitujących drewno.

4.2. Płyta MDF lakierowana

Nie jest tak czuła na wysokie temperatury, jak płyta pokryta folią PVC. Lakier porządnie kryje i zabezpiecza od wilgoci. Dzięki lakierowaniu, płycie możemy nadać połysk, intensywny kolor albo utworzyć matową lub półmatową powierzchnię. Największą wadą frontów kuchennych pokrytych płytą lakierowaną jest podatność na zarysowania.

4.3. Płyta MDF fornirowana

Jest to idealne rozwiązanie, jeśli cenimy wygląd naturalnego drewna, lecz fundusze nie pozwalają nam na taką inwestycję. Używając grubszej warstwy forniru, szafka kuchenna pokryta płytą MDF fornirowaną uzyska niemalże takie same cechy jak powłoki drewniane.

5. Szafki kuchenne – płyta laminowana

Powierzchnię różnego rodzaju płyt, można utrwalić poprzez laminowanie. Laminat to tworzywo nie podatne na kształtowanie i najczęściej nanosi się go na powierzchnie gładkie. Powstaje w procesie sprasowania papieru zaimpregnowanego żywicami, na powierzchni płyty wiórowej lub MDF, w temperaturze przekraczającej 200°C.

Fronty kuchenne z płyty laminowanej powalają gładkością i blaskiem materiału
Fronty kuchenne z płyty laminowanej powalają gładkością i blaskiem materiału (staticflickr.com)

Największymi zaletami frontów kuchennych z płyt laminowanych są: trwałość, różnorodność, odporność na promieniowanie UV oraz łatwość utrzymania w czystości. Ponadto, powłoki laminowane odporne są na wysokie temperatury i idealnie sprawdzają się jako obudowa piekarnika czy kuchenki.

Ze względu na ogólnie dobre parametry (trzeba wymienić jeszcze sporą odporność na uszkodzenia, zarysowania), płyty laminowane, jako materiał do szafek kuchennych, cieszą się dużą popularnością.

Największym ich mankamentem jest konieczność bardzo skrupulatnego zabezpieczenia krawędzi. Tylko pod takim warunkiem szafka kuchenna z laminatu będzie w pełni wodoodporna, inaczej może dojść do wybrzuszeń i pęknięć. Płyty laminowane nie są materiałem, w którym możemy tworzyć ozdobne wzory – kształty płyty przybierają jedynie formę prostą, bez frezów, zdobień czy naginania kształtów. Wybierając rodzaj szafek kuchennych , lepiej też wystrzegać się płyt wiórowych pokrytych laminatem – są one kruche i podatne na chłonność wody.

Zobacz także:

6. Szafki kuchenne – szkło i metal

Szkło i metal to idealny materiał dla tych, którzy chcą urządzić kuchnię w stylu minimalistycznym albo industrialnym. Warto wtedy pomyśleć o szklanych frontach szafek kuchennych, uzupełnionych o metalowe elementy.

Przyjrzyjmy się rodzajom szkła, które dodadzą atrakcyjności wystrojowi kuchni:

  • aluglass – bezbarwne szkło podklejone kolorową folią aluminiową. Może być jednolita lub z ornamentami;
  • lacobel – szkło wielobarwne i lakierowane. Posiada podwyższoną odporność na ciepło;
  • lacomat – twarde szkło, lakierowane, matowe, odporne na zarysowania;
  • matelac – szkło matowe.

Szkło na front szafki kuchennej zazwyczaj oprawiane jest w aluminiowe ramy lub przyczepiane do płyty laminowanej. Połączenie szkła i metalu możemy bezpiecznie zastosować również do wykonania płyt ściennych lub przesuwanych drzwi. Użycie takiego typu materiałów nada naszej kuchni ciekawy wygląd oraz spowoduje efekt odbicia światła przez szklany front, co optycznie powiększy rozmiary tego tak ważnego miejsca w naszym domu.

Polecane dla Ciebie