Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek
W tym dniu można przymknąć oko na wszystko, co kaloryczne i pozwolić swoim dzieciom na kuchenne szaleństwo. Do tego najsłodszego dnia w roku pozostało już niewiele czasu, dlatego przedstawiamy proste przepisy, z których wyczarujesz przepyszne słodkości. Nie mamy wątpliwości, że zachwycą niejednego malucha, a i starszym łasuchom będzie trudno przejść obok nich obojętnie…
1. Pączki „Śnieżki”
Zamiast tradycyjnych pączków z dżemem warto skusić się na coś innego. Delikatny ser biały sprawia, że rozpływają się tak szybko, jak płatki śniegu...
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 50 dkg sera białego,
- 3 jajka,
- 2-3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dowolny aromat,
- odrobina soli,
- tłuszcz potrzebny do smażenia.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy zemleć ser biały przez maszynkę (można też kupić gotowy zmielony). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości kulki, po czym wkładamy je do garnka – tłuszcz musi być mocno rozgrzany. Czekamy, aż zarumienią się z obu stron. Na koniec usmażone pączki odsączamy na serwetkach i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
2. Pączki przyjacielskie
Połączenie tradycyjnej receptury ze smakiem pysznego dżemu sprawia, że jest to idealna propozycja na pyszny deser dla całej rodziny i przyjaciół. W ciepłej, rodzinnej atmosferze możecie się wspólnie cieszyć ich niepowtarzalnym smakiem.
Składniki:
- 1,5 kg mąki,
- 1/3 l słodkiej śmietany,
- 3 łyżki masła,
- 1 jajo,
- szklanka cukru,
- 12 żółtek,
- 2 łyżki drożdży,
- dżem truskawkowy lub konfitury,
- cukier puder,
- odrobina cynamonu.
Przygotowanie:
Żółtka oraz cukier ucieramy do białości, do tego dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Następnie wsypujemy dokładnie przesianą mąkę oraz rozkruszone drożdże, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki. Kiedy podrośnie, wykładamy je na stolnicę, a następnie rozwałkowujemy. Przy użyciu szklanki wycinamy z ciasta niewielkie krążki. Na każdy nakładamy dżem lub konfiturę, smarujemy brzeg jajkiem i przykrywamy drugim krążkiem. Pączki należy smażyć w garnku pod przykrywką na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, dodając do niego niewielką ilość cynamonu. Smacznego!