Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek

spis treści
rozwiń

W tym dniu można przymknąć oko na wszystko, co kaloryczne i pozwolić swoim dzieciom na kuchenne szaleństwo. Do tego najsłodszego dnia w roku pozostało już niewiele czasu, dlatego  przedstawiamy proste przepisy, z których wyczarujesz przepyszne słodkości. Nie mamy wątpliwości, że zachwycą niejednego malucha, a i starszym łasuchom będzie trudno przejść obok nich obojętnie…

1. Pączki „Śnieżki”

Zamiast tradycyjnych pączków z dżemem warto skusić się na coś innego. Delikatny ser biały sprawia, że rozpływają się tak szybko, jak płatki śniegu...

Składniki:

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

  • 2 szklanki mąki,
  • 50 dkg sera białego,
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dowolny aromat,
  • odrobina soli,
  • tłuszcz potrzebny do smażenia.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy zemleć ser biały przez maszynkę (można też kupić gotowy zmielony). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości kulki, po czym wkładamy je do garnka – tłuszcz musi być mocno rozgrzany. Czekamy, aż zarumienią się z obu stron. Na koniec usmażone pączki odsączamy na serwetkach i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

2. Pączki przyjacielskie

Połączenie tradycyjnej receptury ze smakiem pysznego dżemu sprawia, że jest to idealna propozycja na pyszny deser dla całej rodziny i przyjaciół. W ciepłej, rodzinnej atmosferze możecie się wspólnie cieszyć ich niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • 1,5 kg mąki,
  • 1/3 l słodkiej śmietany,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 jajo,
  • szklanka cukru,
  • 12 żółtek,
  • 2 łyżki drożdży,
  • dżem truskawkowy lub konfitury,
  • cukier puder,
  • odrobina cynamonu.

Przygotowanie:

Żółtka oraz cukier ucieramy do białości, do tego dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Następnie wsypujemy dokładnie przesianą mąkę oraz rozkruszone drożdże, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki. Kiedy podrośnie, wykładamy je na stolnicę, a następnie rozwałkowujemy. Przy użyciu szklanki wycinamy z ciasta niewielkie krążki. Na każdy nakładamy dżem lub konfiturę, smarujemy brzeg jajkiem i przykrywamy drugim krążkiem. Pączki należy smażyć w garnku pod przykrywką na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, dodając do niego niewielką ilość cynamonu. Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!