Przyczyny zgagi w ciąży

Przyczyny zgagi w ciąży to przede wszystkim czynniki związane z samą fizjologią ciąży i zmianami, jakie wywołuje ona w ciele kobiety. Nieprzyjemne pieczenie za mostkiem to dolegliwość, na którą cierpi bardzo wiele kobiet w ciąży. Choroba refluksowa może mieć swoje przyczyny w diecie przyszłej mamy, jej trybie życia oraz sposobie spożywania posiłków. Na szczęście, zgaga nie zagraża w żaden sposób dziecku ani matce, a jej nieprzyjemne objawy skończą się po porodzie.

1. Co to jest zgaga?

Zgaga, czyli choroba refluksowa, to zaburzenie dotykające nie tylko kobiet w ciąży, ale także palaczy, osób otyłych i z nadwagą, żyjących w pośpiechu i nadużywających używek, takich jak kofeina i alkohol. Zaburzenie to polega na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Taki nieprawidłowy kontakt przełyku z kwaśnymi sokami trawiennymi powoduje nieprzyjemne uczucie przeczenia lub piekącego bólu za mostkiem oraz w przełyku, promieniującego w stronę ust.

Dolegliwości w ciąży - zgaga
Dolegliwości w ciąży - zgaga

Przyczyny zgagi w ciąży to przede wszystkim czynniki związane z samą fizjologią ciąży i zmianami, jakie...

zobacz galerię

Zobacz film: "Jak dbać o siebie w czasie ciąży?"

2. W jaki sposób ciąża zwiększa ryzyko zgagi?

W pojawieniu się zgagi w ciąży największą rolę odgrywają zmiany hormonalne, które wiążą się z utrzymaniem ciąży. Podwyższone stężenie progesteronu, pojawiające się w czasie ciąży, powoduje, że zwieracz przełyku, oddzielający przełyk od żołądka, staje się zbyt rozluźniony. Nie jest on w stanie utrzymać soków trawiennych w dole i pozwala na przedostanie się ich do przełyku. Refluks w ciąży może się nasilać. Ma to związek z powiększającą się macicą, która uciska jelita i żołądek. Zawartość żołądka łatwiej się wtedy cofa. Duża ilość dodatkowych kilogramów także nie wpływa korzystnie na komfort po spożyciu posiłku. Kobieta w ciąży powinna utyć maksymalnie 13-18 kilogramów. Te pozostałe to skutek nieprawidłowej diety i jedzenia za dwie osoby.

3. Jakie są inne przyczyny zgagi w ciąży?

Kobiety w ciąży są podatne na pojawienie się zgagi ze względu na swój stan i zmiany, jakie zachodzą w ich organizmie. Mogą jednak działać tutaj także czynniki, które powodują zgagę u osób, które nie są w ciąży. Niektóre produkty działają rozluźniająco na zwieracz przełyku, inne powodują nadmierne zwiększenie się ilości soków trawiennych i mogą wywołać zgagę u wszystkich, zarówno u kobiet w ciąży, jak i u każdej innej osoby. Wśród takich produktów znajdują się używki, takie jak papierosy, kawa, mocna herbata i alkohol, całkowicie zakazane w ciąży. Zgagę wywołują także tłuste i pikantne potrawy, słodycze (także czekolada), napoje gazowane – ta grupa produktów nie powinna być nadużywana w ciąży. Także cebula, warzywo z kolei zaliczane do zdrowych i zalecanych, może wywołać charakterystyczne pieczenie, gdyż rozluźnia zwieracz przełyku. Kwaśne jedzenie, cytrusy czy sok pomidorowy, to z kolei grupa żywności zwiększająca zakwaszenie soków żołądkowych.

Pieczenie w przełyku może być również związane ze zbyt dużymi porcjami, przejadaniem się oraz z jedzeniem w pośpiechu i związanym z tym niedokładnym przeżuwaniem. Zgaga pojawi się także u osób, które lubią po jedzeniu odpoczywać na leżąco oraz u jedzących obfite kolacje tuż przed pójściem spać. Uciskanie okolic brzucha obcisłą bielizną lub ubraniami także nie wpływa korzystnie na samopoczucie po jedzeniu i może przyczynić się do pojawienia się zgagi.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!