Przepis na zupę krem ze szparagów

Sezon na szparagi można uznać za oficjalnie rozpoczęty. Niestety, te pyszne i bardzo zdrowe warzywa szybko znikają ze sklepów. Spiesz się i wykorzystaj ich właściwości. Lekka zupa-krem ze szparagów jest szczególnie lubiana przez dzieci, ale jej delikatnym smakiem nie pogardzą również dorośli. Bardzo ją lubimy, zwłaszcza z dodatkiem czegoś chrupiącego np. domowymi chipsami z topinambura.

Należy mieć:

  • 2 pęczki zielonych szparagów;
  • łyżkę klarowanego masła lub innego tłuszczu;
  • sól i pieprz do smaku;
  • ewentualnie: śmietankę roślinną.

Zobacz film: "Jak skomponować zdrową dietę malucha?"

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie (wody po ugotowaniu nie wylewać). Przełożyć do blendera, dodać masło i zmiksować na krem, dolewając tyle wody, w której gotowały się szparagi, by uzyskać konsystencję aksamitnego kremu. Doprawić do smaku, ewentualnie zabielić śmietanką roślinną. Można podawać z chrupiącymi dodatkami.

1. Właściwości szparagów

Szparagi to cenne warzywa i szkoda, że sezon na nie trwa bardzo krótko. Są niskokaloryczne, ale zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Znajdziesz w nich spore ilości białka, witaminy K, C i A, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez i selen. Szparagi pozytywnie działają na układ pokarmowy, wzmacniają naczynia krwionośne, chronią serce, regulują ciśnienie tętnicze krwi, a także pomagają na problemy z nerkami.

Zobacz także przepis na masło klarowane.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!