Przepis na zupę krem ze szparagów
Sezon na szparagi można uznać za oficjalnie rozpoczęty. Niestety, te pyszne i bardzo zdrowe warzywa szybko znikają ze sklepów. Spiesz się i wykorzystaj ich właściwości. Lekka zupa-krem ze szparagów jest szczególnie lubiana przez dzieci, ale jej delikatnym smakiem nie pogardzą również dorośli. Bardzo ją lubimy, zwłaszcza z dodatkiem czegoś chrupiącego np. domowymi chipsami z topinambura.
Zobacz film: "Jak skomponować zdrową dietę malucha?"
Należy mieć:
- 2 pęczki zielonych szparagów;
- łyżkę klarowanego masła lub innego tłuszczu;
- sól i pieprz do smaku;
- ewentualnie: śmietankę roślinną.
Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie (wody po ugotowaniu nie wylewać). Przełożyć do blendera, dodać masło i zmiksować na krem, dolewając tyle wody, w której gotowały się szparagi, by uzyskać konsystencję aksamitnego kremu. Doprawić do smaku, ewentualnie zabielić śmietanką roślinną. Można podawać z chrupiącymi dodatkami.
1. Właściwości szparagów
Szparagi to cenne warzywa i szkoda, że sezon na nie trwa bardzo krótko. Są niskokaloryczne, ale zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Znajdziesz w nich spore ilości białka, witaminy K, C i A, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez i selen. Szparagi pozytywnie działają na układ pokarmowy, wzmacniają naczynia krwionośne, chronią serce, regulują ciśnienie tętnicze krwi, a także pomagają na problemy z nerkami.
Zobacz także przepis na masło klarowane.
Komentarze