Przepis na zupę krem ze szparagów

Sezon na szparagi można uznać za oficjalnie rozpoczęty. Niestety, te pyszne i bardzo zdrowe warzywa szybko znikają ze sklepów. Spiesz się i wykorzystaj ich właściwości. Lekka zupa-krem ze szparagów jest szczególnie lubiana przez dzieci, ale jej delikatnym smakiem nie pogardzą również dorośli. Bardzo ją lubimy, zwłaszcza z dodatkiem czegoś chrupiącego np. domowymi chipsami z topinambura.

Należy mieć:

Polecane wideo:

  • 2 pęczki zielonych szparagów;
  • łyżkę klarowanego masła lub innego tłuszczu;
  • sól i pieprz do smaku;
  • ewentualnie: śmietankę roślinną.

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie (wody po ugotowaniu nie wylewać). Przełożyć do blendera, dodać masło i zmiksować na krem, dolewając tyle wody, w której gotowały się szparagi, by uzyskać konsystencję aksamitnego kremu. Doprawić do smaku, ewentualnie zabielić śmietanką roślinną. Można podawać z chrupiącymi dodatkami.

Właściwości szparagów

Szparagi to cenne warzywa i szkoda, że sezon na nie trwa bardzo krótko. Są niskokaloryczne, ale zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Znajdziesz w nich spore ilości białka, witaminy K, C i A, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez i selen. Szparagi pozytywnie działają na układ pokarmowy, wzmacniają naczynia krwionośne, chronią serce, regulują ciśnienie tętnicze krwi, a także pomagają na problemy z nerkami.

Zobacz także przepis na masło klarowane.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

roślin źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg buraków, seler, 2 duże marchewki, 1...

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

do mięsa, zero tłuszczu. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa imbirowa

Imbir w kuchni azjatyckiej jest nieodłącznym elementem niemal każdej potrawy. Ponadto jest używany w medycynie ludowej i uważany jest za jedną z najskuteczniejszych w leczeniu przypraw. Wszystko za sprawą składników mineralnych i witamin, jakie imbir...