Przepis na tort warzywny
Tort warzywny może być znacznie smaczniejszy niż ci się wydaje. To również doskonały sposób, aby włączyć do diety dziecka zdrowe produkty, które wzmocnią jego odporność i ochronią rozwijający się organizm. Tego typu wypieki można robić z dowolnych, ulubionych warzyw. Najlepiej wybrać te, które smakują wszystkim członkom twojej rodziny.
Zobacz film: "Bakalie - dietetyczne słodycze"
1. Składniki:
- 4 marchewki (uczuleni na marchew biorą dynię);
- 2 pietruszki;
- 3 ząbki czosnku;
- średnią cukinię;
- pełną garść liści jarmużu;
- cebulę;
- pół pora;
- pół selera;
- 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju);
- 3 jajka (uczuleni na jajka biorą pełną łyżkę zmielonego lnu);
- 3 łyżki mąki orkiszowej razowej;
- sól i pieprz do smaku;
- ulubione zioła - do smaku (u nas rozmaryn, bazylia, tymianek i odrobina chili).
2. Przygotowanie
Marchewki, pietruszki i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jarmuż posiekać, cebulę pokroić w kostkę, a pora w talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać masło lub olej, wrzucić cebulę oraz pora i lekko podsmażyć. Dodać czosnek, wymieszać, a następnie dodać starte warzywa oraz jarmuż i podsmażać razem, często mieszając, na dużym ogniu.
Jeśli warzywa "puszczą" wodę - odparować. Doprawić i odstawić do wystygnięcia. Jajka zmiksować na puszysty sos, dodać mąkę, szczyptę soli i jeszcze chwilę miksować, aż składniki się połączą.
Delikatnie wymieszać z warzywami. Tortownicę (20 cm, my lubimy płaskie, to zrobiłam w większej) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza (termoobieg) i piec 40-45 minut.
Zobacz także przepis na tort węgierski czekoladowo-wiśniowy.
Komentarze