Przepis na syrop z pędów sosny

Znakomity na przeziębienia, doskonały na wzmocnienie. Robi się go ,,na oko". Wystarczy w maju wybrać się do lasu i narwać pędów sosny - młodych i delikatnych, takich nie mierzących więcej niż 10 centymetrów.

Zaraz po powrocie należy oczyścić je nie nazbyt dokładnie z brązowych osłonek i wrzucić do słoika przesypując zwykłym, białym cukrem. Naczynie, w którym przygotowujemy miksturę, należy przykryć podwójną warstwą gazy lub płótnem.

Następnie odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. Codziennie potrząsnąć. Powstały płyn przelać przez gazę rozłożoną na sitku, a pędy odcisnąć w np. tetrowej pieluszce.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

(Źródło: Smakołyki Alergika)

Syrop rozlać do słoiczków, szczelnie je zakręcić. Gotowy syrop przechowywać w lodówce. W razie choroby przyjmować trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Lecznicze właściwości syropu można wspomóc przygotowujące kanapki z czosnkiem i natką pietruszki, herbatę z suszonych malin i kubek tzw. żydowskiej penicyliny, czyli długo i powoli gotowanego rosołu na wzmocnienie.

1. Właściwości syropu z pędów sosny

Syrop z młodych pędów sosny to naturalny antybiotyk wzmacniający odporność. W celach profilaktycznych warto stosować go przez cały rok. Pomaga pozbyć się przeziębienia, a także łagodzi objawy nieżytu górnych dróg oddechowych. Leczy kaszel oraz chrypę, jak również dodaje energii, gdy czujesz się osłabiony.

Przepis na żydowską penicylinę znajdziesz tutaj.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!