Przepis na syrop z pędów sosny
Znakomity na przeziębienia, doskonały na wzmocnienie. Robi się go ,,na oko". Wystarczy w maju wybrać się do lasu i narwać pędów sosny - młodych i delikatnych, takich nie mierzących więcej niż 10 centymetrów.
Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"
Zaraz po powrocie należy oczyścić je nie nazbyt dokładnie z brązowych osłonek i wrzucić do słoika przesypując zwykłym, białym cukrem. Naczynie, w którym przygotowujemy miksturę, należy przykryć podwójną warstwą gazy lub płótnem.
Następnie odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni. Codziennie potrząsnąć. Powstały płyn przelać przez gazę rozłożoną na sitku, a pędy odcisnąć w np. tetrowej pieluszce.
Syrop rozlać do słoiczków, szczelnie je zakręcić. Gotowy syrop przechowywać w lodówce. W razie choroby przyjmować trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.
Lecznicze właściwości syropu można wspomóc przygotowujące kanapki z czosnkiem i natką pietruszki, herbatę z suszonych malin i kubek tzw. żydowskiej penicyliny, czyli długo i powoli gotowanego rosołu na wzmocnienie.
1. Właściwości syropu z pędów sosny
Syrop z młodych pędów sosny to naturalny antybiotyk wzmacniający odporność. W celach profilaktycznych warto stosować go przez cały rok. Pomaga pozbyć się przeziębienia, a także łagodzi objawy nieżytu górnych dróg oddechowych. Leczy kaszel oraz chrypę, jak również dodaje energii, gdy czujesz się osłabiony.
Przepis na żydowską penicylinę znajdziesz tutaj.
Komentarze