Naleśniki z imbirem
Aromatyczne naleśniki. Imbir w swojej naturalnej postaci nie jest zbyt imponujący. Jednak jako dodatek do herbaty lub potraw jest praktycznie niezastąpiony i nadaje posiłkom niepowtarzalny smak i aromat.
Aromatyczne naleśniki. Imbir w swojej naturalnej postaci nie jest zbyt imponujący. Jednak jako dodatek do herbaty lub potraw jest praktycznie niezastąpiony i nadaje posiłkom niepowtarzalny smak i aromat.
Omlet z cebulą. Omlet to bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu danie. Jest jednym z ulubionych posiłków amatorów jajek i placków wszelkiego typu. To dobry sposób na inną formę śniadania lub lunchu.
Shake z kokosem. Kokos jest bardzo wartościowym owocem – zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.
Potrawa z kurczakiem. Cytryna, nadająca potrawie z kurczaka wyrazisy charakter, jest pełna witamin, zwłaszcza A, C i z grupy B. Jest także źródłem wielu ważnych składników mineralnych.
Malinowy koktajl. Maliny zawierają dużo specjalnego błonnika, który wyjątkowo skutecznie stymuluje pracę jelit. Owoce te mają także zbawienny wpływ, gdy decydujemy się na dietę odchudzającą.
Sos z awokado. Awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.
Danie z pieczarkami. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.
Sos orzechowy. Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca.
Porcja zdrowych domowych lodów. Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Dynia to bogactwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
Zupa krem. Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii.
Zupa brokułowa. Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A, E, K1, C czy B1.
Sos pomidorowy. Sos do pizzy to mieszanka, którą smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy.
Dżem z kiwi. Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.
Nuggetsy. Nuggetsy z kurczaka to ciekawa forma przyrządzenia mięsa drobiowego. Proste, szybkie danie, które może posłużyć zarówno jako imprezowa przekąska, jak i weekendowe danie główne.
Danie z łososiem. Pasta z kawałkami łososia to oryginalny i niezwykle zdrowy pomysł na popołudniową przekąskę lub wykwintny obiad.
Warzywa z sosem. Sos musztardowy jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięs, szczególnie zaś do potraw z grilla i sałatek warzywnych.
Słodkie naleśniki. Naleśniki z serkiem ricotta to ciekawy pomysł na trochę włoskiej kuchni w naszych polskich warunkach. Delikatny, kremowy serek nadaje daniu wyjątkowy smak i aromat. Dodatek cytryny natomiast podnosi wartość odżywczą...
Naleśniki z jabłkami. Naleśniki z jabłkami są daniem idealnym na bezmięsny obiad lub południową przekąskę. Jest to zdrowa i smaczna propozycja na posiłek dla dzieci – słodkie naleśniki z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym...
Kakaowe naleśniki. Czekoladowe naleśniki to świetny pomysł na to, jak być najedzonym i w dobrym humorze. Placki zawierające czekoladę z pewnością zasmakują każdemu i poprawią nastrój w każdej sytuacji.
Zupa krem ze szparagów. Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze.