Trwa ładowanie...

Produkty wspomagające odporność

Avatar placeholder
22.02.2024 16:00
Produkty wspomagające odporność
Produkty wspomagające odporność

Układ immunologiczny to system powiązanych i współpracujących ze sobą elementów, np. śledziony, błon śluzowych, limfocytów czy skóry. Jego zadaniem jest blokowanie nie tylko bakterii, grzybów czy wirusów, ale także komórek rakowych. Gdy działanie jednego elementu jest zaburzone, cały układ odpornościowy zaczyna funkcjonować nieprawidłowo.

spis treści

1. Dieta wpływająca na odporność organizmu

Mamy wpływ na wzmocnienie naszego systemu odpornościowego, np. poprzez dodatkową aktywność fizyczną, hartowanie organizmu, zażywanie preparatów bogatych w witaminy.

Bardzo ważna jest także odpowiednio zbilansowana dieta. Jakie witaminy i mikro- i makroelementy powinna zawierać dobrze zbilansowana dieta?

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"
Dieta świetnie wspiera układ odpornościowy
Dieta świetnie wspiera układ odpornościowy (123RF)

1.1. Selen

Selen. Wspiera pracę układu immunologicznego, łagodzi stany zapalne. Produkty, w których się znajduje to np. pestki dyni, słonecznika, ryby, pieczywo razowe, cebula, kiełki pszenicy.

1.2. Cynk

Cynk. Chroni organizm przed infekcjami górnych dróg oddechowych, a także przed zapaleniem spojówek. Łagodzi też chrypę czy katar. W jakich produktach można znaleźć cynk? W pestkach dyni i słonecznika, jajkach, polędwicy wołowej, czosnku, kapuście. Niestety, cynk jest trudno przyswajalny, dlatego każdy posiłek powinien zawierać go w odpowiedniej dawce.

1.3. Żelazo

Żelazo. Jest zalecane w diecie osób, które np. cierpią na anemię. Żelazo występuje np. w szpinaku, brokułach, fasoli, grochu, mięsie. Zawierają je także warzywa, ale w takiej postaci jest mniej przyswajalne, co nie stanowi problemu, ponieważ warzywa są niskokaloryczne. Dalego można je jeść w dowolnych ilościach.

1.4. Witamina A

Witamina A. Wzmacnia błonę śluzową gardła, dzięki czemu jest ona odporna na wszelkie zarazki. Witamina A znajduje się w maśle, mleku, rybach, papryce, marchwi, dyni czy w morelach.

1.5. Witamina C

Witamina C. Wzmacnia ścianki komórek, co powoduje, że wirusom czy bakteriom trudniej przez nie przeniknąć. Dodatkowo witamina C neutralizuje wolne rodniki, aktywizuje białe krwinki do walki z wirusem. Gdzie można ją znaleźć? W owocach cytrusowych, natce pietruszki, żurawinie, brokułach, szczypiorku czy dzikiej róży.

1.6. Witamina B

Witamina B. Jest bardzo ważna, ponieważ współuczestniczy w tworzeniu hormonów, białek i enzymów angażowanych do walki z wirusami czy bakteriami. Grupa tej witaminy to np. ryby, nabiał, mięso, kasza, orzechy, warzywa, produkty pełnoziarniste.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze