5 z 7Cukier i syrop glukozowo – fruktozowy
Syrop glukozo – fruktozowy jest powszechnym dodatkiem do żywności. Znajdziemy go w jogurtach, serkach, sosach, napojach, dżemach i słodyczach.
Fruktoza to monosacharyd, który przyśpiesza proces starzenia się komórek. Jej nadmierne spożywanie powoduje nagromadzenie się w organizmie szkodliwych trójglicerydów i złego cholesterolu.
Również nadmiar białego cukru prowadzi do negatywnych zmian w naszym ciele. Powoduje utratę kolagenu, uszkadza mitochondria komórek, przyczynia się do powstawania zmarszczek.
Prowadzi też do nadwagi, która jest bezpośrednim zagrożeniem dla naszego życia. Zwiększa ryzyko zachorowania na Alzheimera, cukrzycę typu II i choroby układu krążenia.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Siedlisko pasożytów. Po zabawie dzieci skarżą się na ból brzucha i wymioty