Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Anna Brinken

Probiotyki a otyłość

Probiotyki a otyłość
Probiotyki a otyłość

Pytanie o związek przyczynowo-skutkowy między otyłością a florą bakteryjną jelit stawiają naukowcy i lekarze. Według badań zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej mogą wpływać na zaburzenia łaknienia i problemy z utrzymaniem sylwetki. W celu uregulowania pracy jelit warto zatem sięgać po probiotyki i prebiotyki (błonnik roślinny).

spis treści

1. Co to jest probiotyk?

Probiotykami nazywamy dobre bakterie pozytywnie oddziałujące na zdrowie człowieka, który przyjmuje zawierające je produkty. Bakterie te (na przykład pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus) znajdują się w niektórych produktach mlecznych, na przykład jogurtach (nie każdy jogurt to źródło probiotyków; takiej informacji powinniśmy szukać na opakowaniu). Probiotyki występują również w formie tabletek do połykania.

Probiotyki to dobre bakterie
Probiotyki to dobre bakterie (123RF)

2. Co to jest prebiotyk?

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

Prebiotyki to związki wchodzące w skład błonnika pokarmowego (inulina, oligosacharydy, skrobia oporna). Są to części roślin, które nie są przyswajalne w procesie trawienia w układzie pokarmowym człowieka. Błonnik reguluje pracę jelit i gwarantuje utrzymanie równowagi bakteryjnej w jelicie grubym, choć nie zawiera bakterii. Prebiotyki odpowiadają za pobudzanie mikroorganizmów flory jelitowej do rozwoju. Naturalne prebiotyki znajdziemy w warzywach takich jak: ziemniak, cebula czy por.

3. Funkcje jelit

Jelita są odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych i wody z trawionych pokarmów. Z kolei zadaniem mikroflory w jelicie grubym jest fermentacja, która umożliwia strawienie błonnika pokarmowego i treści pokarmowych, które wcześniej nie zostały przyswojone w jelicie cienkim.

4. Flora bakteryjna jelit a nadwaga

W jelitach człowieka (zwłaszcza w jelicie grubym) znajduje się wiele szczepów bakterii. Prawidłowe zasiedlenie przewodu pokarmowego florą bakteryjną następuje już w 1. dobie życia dziecka urodzonego w sposób naturalny. W przypadku porodu przez cesarskie cięcie dochodzi do kolonizacji bakteriami występującymi na skórze matki i w pomieszczeniu szpitalnym. Różnią się one od bakterii jelitowych. Z biegiem czasu mikroflora jelita ulega modyfikacjom na skutek diety, przyjmowanych leków, trybu życia, czyli kontaktu z otaczającym nas środowiskiem.

Naukowcy próbują dociec, czy zaburzenia flory bakteryjnej jelit mają związek z otyłością. Dotychczas jednoznacznie nie stwierdzono, mimo wieloośrodkowych badań realizowanych na dużej liczbie osób, czy skład mikroflory jelitowej będzie decydować o predyspozycjach do rozwoju otyłości, czy też jest wynikiem wieloletnich błędów żywieniowych prowadzących do otyłości.

Musisz to wiedzieć

5. Probiotyk na jelita

Mimo sceptycyzmu lekarzy warto dbać o zachowanie równowagi biologicznej w jelicie cienkim i grubym. Szczególną czujność powinny zachować osoby, które borykają się z problemem utrzymania stałej wagi ciała, mają napady wzmożonego apetytu i zaburzenia łaknienia. Dbając o florę bakteryjną jelit, podniesiemy odporność organizmu, która jako jedna z determinant warunkuje prawidłowe funkcjonowanie mechanizmu obronnego jelit. Należy pamiętać, że do zaburzeń równowagi flory bakteryjnej jelit dochodzi także na skutek poważnych schorzeń, takich jak rak okrężnicy, zespół jelita drażliwego i nieżyt żołądkowo-jelitowy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze