Przejdź na WP

Prawidłowy poziom glukozy w ciąży

Odpowiedni poziom glukozy w surowicy krwi kobiety ciężarnej jest ważny zarówno dla matki, jak i dla rozwijającego się płodu. Bardzo niebezpiecznym schorzeniem jest cukrzyca ciężarnych – wysoki poziom glukozy zmusza trzustkę dziecka do wytwarzania insuliny. W efekcie płód bardzo szybko rośnie, co może być przyczyną wielu groźnych powikłań.

Zobacz film: "Aktywność fizyczna w ciąży"

spis treści

1. Test obciążenia glukozą

Kobieta ciężarna już na samym początku ciąży wykonuje szereg badań przesiewowych. Jedno z nich pozwala na stwierdzenie, czy w jej organizmie dochodzi do zaburzeń metabolizmu glukozy. Jest to bardzo proste badanie polegające na sprawdzeniu glikemii, czyli poziomu glukozy w surowicy krwi. Gdy wynik badania jest równy lub wyższy niż 126 mg/dl, należy powtórzyć badanie. Gdy po raz drugi otrzymany wynik jest podobny, lekarz stwierdza cukrzycę ciężarnych i kieruje pacjentkę do odpowiedniej placówki zdrowotnej.

Gdy natomiast wynik powtórzonego badania glikemii będzie niższy niż 125mg/dl, konieczne jest przeprowadzenie doustnego testu obciążenia glukozą. Ma on na celu skontrolowanie, czy metabolizowanie cukru w organizmie przebiega prawidłowo. Jeśli trzustka pracuje właściwie, produkuje insulinę, hormon odpowiedzialny za regulowanie poziomu glukozy we krwi oraz umożliwiający przenikanie glukozy do wszystkich komórek ciała. Gdy jednak trzustka wytwarza zbyt małą ilość insuliny, dochodzi do gwałtownych wahań poziomu cukru.

Test obciążenia glukozą polega na dwukrotnym zbadaniu poziomu glukozy w surowicy krwi żylnej
Test obciążenia glukozą polega na dwukrotnym zbadaniu poziomu glukozy w surowicy krwi żylnej

Test obciążenia glukozą polega na dwukrotnym zbadaniu poziomu glukozy w surowicy krwi żylnej. Pierwszy pomiar jest wykonywany przed spożyciem roztworu glukozy, natomiast drugi godzinę po jego wypiciu. Dzięki temu badaniu można sprawdzić, jak organizm sobie radzi z gwałtownym skokiem glikemii.

2. Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciężarnej jest przejściowym schorzeniem dotykającym niektóre kobiety ciężarne, objawiającym się hiperglikemią. O cukrzycy ciążowej można mówić, gdy objawy choroby wystąpiły o kobiet, które wcześniej na nią nie chorowały. W większości przypadków schorzenie to ustępuje samoistnie zaraz po porodzie. Gdy symptomy jednak nie mijają, rozpoznaje się cukrzycę typu drugiego.

To też warto wiedzieć

Cukrzyca ciążowa stanowi zagrożenie zarówno dla zdrowia dziecka, jak i matki. Połowa kobiet, u których rozpoznano to schorzenie, w ciągu piętnastu lat zachoruje na cukrzyce typu drugiego. Natomiast w przypadku płodu grozi ona pojawieniem się wielu powikłań ciąży, a nawet poronieniem.

Dlatego w momencie rozpoznania należy natychmiast rozpocząć terapię. Sposób leczenia jest uzależniony od poziomu stężenia glukozy we krwi. Czasami konieczna jest hospitalizacja jednak w większości przypadków wystarcza zmiana stylu życia. Bardzo dobre efekty można uzyskać dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety oraz aktywności fizycznej. Przede wszystkim należy unikać produktów spożywczych zawierających cukru proste, takich jak słodycze czy słodzone napoje.

Warzywa dla kobiet w ciąży
Warzywa dla kobiet w ciąży [9 zdjęć]

Odpowiednie odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne. Mięso, jajka i ryby są niezbędnym źródłem białka...

zobacz galerię

Należy również ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych oraz o wysokiej zawartości tłuszczu. Zamiast tego należy do diety wprowadzić większą ilość produktów zbożowych i warzyw. Nie można również zapomnieć o przyjmowaniu dużej ilości płynów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.