Zupa ziemniaczana

Ziemniaki to warzywo charakterystyczne dla polskiej kuchni. Trudno wyobrazić sobie schabowego z kapustą bez ziemniaków. Wiele osób unika jednak tego warzywa, uważając, że to tuczący produkt. Nic bardziej mylnego. Ziemniaki są zdrowe i bogate w wiele ważnych składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 500 g słodkich ziemniaków,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2 kostki bulionu z warzyw,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 dodatkowe, duże ziemniaki.

Przygotowanie:

Zupa z ziemniakami

Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii.

W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj curry i zamieszaj. Ziemniaki, marchewkę i czosnek umyj, obierz i posiekaj, a następnie wrzuć do rondla. Wlej tyle wody, aby przykryć warzywa i zostaw na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień, wrzuć kostki bulionowe i dopraw sokiem z limonki i chili. Gotuj tak długo, aż warzywa się rozpadną. W osobnym garnku ugotuj w osolonej wodzie pokrojone w kosteczkę, obrane ze skóry ziemniaki. Gdy wywar warzywny będzie gotowy, wlej go na talerze. Dorzuć kilka kawałków ugotowanych ziemniaków i zaciągnij jogurtem.

Komentarz:

Ziemniaki są bogate w witaminy, takie jak B1, B2, B6, C, H, K oraz PP, a także w wiele pierwiastków mineralnych, wśród których warto wymienić fosfor, fluor, jod, magnez, mangan, potas, siarkę, sód, wapń i żelazo. Jak widać, dzięki ziemniakom możliwe jest wzbogacenie naszej diety o wszystkie najistotniejsze wartości odżywcze oraz skuteczne zapobieganie niedoborom substancji mineralnych w organizmie.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. **Składniki:** * 2 kg buraków, * seler, ...

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Zupa imbirowa

Imbir w kuchni azjatyckiej jest nieodłącznym elementem niemal każdej potrawy. Ponadto jest używany w medycynie ludowej i uważany jest za jedną z najskuteczniejszych w leczeniu przypraw. Wszystko za sprawą składników mineralnych i witamin, jakie imbir...