Zupa z jabłek

W Polsce uprawianych jest kilka tysięcy odmian jabłek. Jest to jeden z owoców, którego trudno nie lubić. Ponadto jest to produkt o wysokich walorach ważnych także dla zdrowia.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 średniej wielkości dynia piżmowa,
  • 3 jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 szklanki wody.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż przez 10-15 minut, aż ulegnie karmelizacji. Dynię obierz ze skóry, umyj i pokrój w kostkę. Jabłka także umyj, obierz, usuń rdzeń i pokrój w plastry. Następnie dodaj składniki do garnka i posyp cynamonem. Wymieszaj dobrze i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie wlej wodę i doprowadź na średnim ogniu warzywny wywar do wrzenia. Zmniejsz płomień na mały i duś przez 30 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 68,03 kcal
Białka 0,99 g
Węglowodany 9,28 g
Tłuszcze 3,6 g
Błonnik 2,47 g


Komentarz:

Jabłka dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak kwasy owocowe oraz witaminy – A, E, C, B1 i B2. Ponadto, odgrywają istotną rolę w regulacji procesów przemiany materii, przez co stały się nieodłącznym elementem licznych diet odchudzających. Jabłka należą do produktów niskokalorycznych oraz zawierają błonnik, który pęczniejąc w żołądku skutecznie redukuje apetyt. Ten lekkostrawny owoc to idealna propozycja na przekąskę między posiłkami. Stanowi także nieodzowny element diety dzieci oraz osób przewlekle chorych, ze względu na swoją zdolność do wzmacniania układu odpornościowego człowieka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg...

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

; gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); małą (...) do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić...