Zupa z grochem i grzybami

Groch należy go grona zdrowych i smacznych warzyw strączkowych. Dzięki powszechnej uprawie i łatwej dostępności, stał się popularnym elementem naszej diety.

Składniki:

  • 1 szklanka grochu łuskanego,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/4 łyżeczki papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 240 g pieczarek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka ugotowanej, posiekanej kapusty,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

W niedużym rondlu połącz groch, wodę, liście laurowe i paprykę i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę, aż groch zmięknie i się całkiem rozpadnie. W tym momencie usuń liście laurowe i przenieś odcedzony groch do blendera. Zmiksuj groch na purée na gładką masę. W duży garnek nalej oleju i podgrzej, po czym wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po 10 minutach dodaj posiekany czosnek i pieczarki i smaż do miękkości tych ostatnich. Wymieszaj na koniec wszystko z purée z grochu i kapustą. Dopraw wszystko solą i zalej bulionem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż bulion będzie gorący. Podawaj od razu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 135,71 kcal
Białka 8,57 g
Węglowodany 9,7 g
Tłuszcze 10,05 g
Błonnik 2,85 g


Komentarz:

Groch to jedno z najważniejszych wśród wszystkich roślin źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg...

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

; gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); małą (...) do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić...

Zupy

Zupa z avokado

mogą je zajadać chorzy na miażdżycę czy nadciśnienie. Jest często dodawane do sałatek, sushi lub jako przystawka. Dlaczego by nie spróbować także zupy (...) i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno awocado pokroić i dodać do zupy....