Zupa z grochem i grzybami

Groch należy go grona zdrowych i smacznych warzyw strączkowych. Dzięki powszechnej uprawie i łatwej dostępności, stał się popularnym elementem naszej diety.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1 szklanka grochu łuskanego,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/4 łyżeczki papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 240 g pieczarek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka ugotowanej, posiekanej kapusty,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

Przygotowanie:

Zupa z grochu

Groch to bogate źródło witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak: sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Nie można wyobrazić...

W niedużym rondlu połącz groch, wodę, liście laurowe i paprykę i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę, aż groch zmięknie i się całkiem rozpadnie. W tym momencie usuń liście laurowe i przenieś odcedzony groch do blendera. Zmiksuj groch na purée na gładką masę. W duży garnek nalej oleju i podgrzej, po czym wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Po 10 minutach dodaj posiekany czosnek i pieczarki i smaż do miękkości tych ostatnich. Wymieszaj na koniec wszystko z purée z grochu i kapustą. Dopraw wszystko solą i zalej bulionem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż bulion będzie gorący. Podawaj od razu.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 135,71 kcal
--- ---
Białka 8,57 g
--- ---
Węglowodany 9,7 g
--- ---
Tłuszcze 10,05 g
--- ---
Błonnik 2,85 g
--- ---

Komentarz:

Groch to jedno z najważniejszych wśród wszystkich roślin źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. **Składniki:** * 2 kg buraków, * seler, ...

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Zupa imbirowa

Imbir w kuchni azjatyckiej jest nieodłącznym elementem niemal każdej potrawy. Ponadto jest używany w medycynie ludowej i uważany jest za jedną z najskuteczniejszych w leczeniu przypraw. Wszystko za sprawą składników mineralnych i witamin, jakie imbir...

Zupy

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Cebulowa zupa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne (...) 10 minut. W tym czasie połącz zioła i ser oraz przygotuj miskę na zupę....