Zupa z cebulą

Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy. Poniżej podajemy prosty i smaczny zarazem przepis na zupę z cebulą w roli głównej.

Składniki:

  • 6 dużych cebul,
  • 6 łyżek masła,
  • łyżka mąki,
  • 1,5 l wywaru warzywnego,
  • 4 kromki bułki,
  • 5 dag sera ementalera,
  • szklanka białego wytrawnego wina,
  • łyżka tymianku,
  • listek laurowy,
  • sól, pieprz.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Cebule obierz, pokrój w cienkie plasterki. Duś na maśle, aż staną się miękkie i przezroczyste. Dodaj tymianek i listek laurowy. Duś na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększ ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Wlej wino i mieszaj, a gdy płyn odparuje, wlej gorący wywar. Zupę gotuj na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przypraw solą i pieprzem. Z bułki zrób grzanki. Kromki posmaruj z obu stron masłem i zapiecz w piekarniku albo zrumień w tosterze. Zupę nalej do żaroodpornych miseczek, na wierzchu połóż grzankę i posyp grubą warstwą sera. Piecz w temperaturze 190°C, aż ser się zrumieni.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 150 g):
Kalorie 290,05 kcal
Białka 17,83 g
Węglowodany 14,86 g
Tłuszcze 17,62 g
Błonnik 2,51 g


Komentarz:

Podobnie jak czosnek, cebula należy do rodziny liliowatych i posiada wiele wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera przede wszystkim olejki lotne, witaminy, pektyny, a także flawonoidy. Warzywo to działa bakteriobójczo, moczopędnie oraz korzystnie wpływa na układ trawienny. Jest szczególnie polecane dla osób cierpiących z powodu nadciśnienia tętniczego, gdyż wpływa na jego obniżenie. Z tego też powodu pomaga w zapobieganiu wielu chorobom serca. Dieta bogata w cebulę dostarcza organizmowi witamin: E, B1, B2, B6, C, oraz minerałów – potasu, magnezu, wapnia, sodu czy cynku. Oprócz tego, że ma charakterystyczny smak, cebula to istna bomba zdrowotna.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. Składniki: 4 ugotowane na twardo...

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. Składniki: pęczek...

Dania wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu. Składniki: 5 średnich ziemniaków, 1 zielony ogórek, pęczek...

Dania wegetariańskie

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj! Wartości...

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.