Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis.

Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz...

Polecane wideo:

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • żółtko jajka,
  • 1 kostka bulionowa,
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:
Szparagi cienko obierz, odetnij zdrewniałe końcówki oraz czubki. Szparagi gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości około 15 minut. Następnie odsącz, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzyj przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodaj kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszaj, nieco wystudź. Żółtko dokładnie wymieszaj ze śmietaną, dodaj nieco soli i wlej do zupy. Dopraw pieprzem oraz gałką, wrzuć czubki szparagów i wszystko razem podgrzewaj na niewielkim ogniu około 5-7 minut. Podawaj posypaną koperkiem z grzankami i zaciągniętą śmietaną.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 54,47 g
Białka 2,99 g
Węglowodany 3,09 g
Tłuszcze 3,9 g
Błonnik 1,13 g

Komentarz:
Charakterystyczny smak to nie jedyna zaleta zielonych szparagów. Są one lekkostrawne, a więc idealne dla osób dbających o linię. Warzywo to jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Szparagi zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, witaminy C, witaminy E czy β-karotenu. Składniki te wykazują korzystne działanie na skórę. W mniejszym stopniu, szparagi są także źródłem witamin z grupy B (B1 i B2), szczególnie korzystnych dla układu nerwowego, a także minerałów – fosforu, magnezu, sodu, wapnia, potasu i żelaza.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dania wegetariańskie

Klasyczna sałatka coleslaw

Klasyczna sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Dania wegetariańskie

Szparagowa zupa

Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze.

Dania wegetariańskie

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy.

Dania wegetariańskie

Korzyści z jedzenia arbuzów

Korzyści z jedzenia arbuzów

Arbuzy mają wiele zalet Arbuz jest popularnym owocem, który szczególnie sprawdza się w letnie upały. Z botanicznego punktu widzenia arbuzy to kuzyni ogórków i dyni - dwóch innych zdrowych produktów. Zdrowsze serce Potas, który zawarty jest w arbuzach...