Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Emilia Kołodziejska

Zupa szparagowa

Avatar placeholder
06.04.2017 13:54
Zupa szparagowa
Zupa szparagowa (Zdjęcie autorstwa mijntjearts / <a href="http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.pl">CC0 1.0</a>)

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis.

Szparagowa zupa
Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik,

zobacz galerię

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • żółtko jajka,
  • 1 kostka bulionowa,
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.
Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Przygotowanie:

Szparagi cienko obierz, odetnij zdrewniałe końcówki oraz czubki. Szparagi gotuj w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości około 15 minut. Następnie odsącz, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzyj przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodaj kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszaj, nieco wystudź. Żółtko dokładnie wymieszaj ze śmietaną, dodaj nieco soli i wlej do zupy. Dopraw pieprzem oraz gałką, wrzuć czubki szparagów i wszystko razem podgrzewaj na niewielkim ogniu około 5-7 minut. Podawaj posypaną koperkiem z grzankami i zaciągniętą śmietaną.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie54,47 g
Białka2,99 g
Węglowodany3,09 g
Tłuszcze3,9 g
Błonnik1,13 g

Komentarz:

Charakterystyczny smak to nie jedyna zaleta zielonych szparagów. Są one lekkostrawne, a więc idealne dla osób dbających o linię. Warzywo to jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Szparagi zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, witaminy C, witaminy E czy β-karotenu. Składniki te wykazują korzystne działanie na skórę. W mniejszym stopniu, szparagi są także źródłem witamin z grupy B (B1 i B2), szczególnie korzystnych dla układu nerwowego, a także składników mineralnych – fosforu, magnezu, sodu, wapnia, potasu i żelaza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze