Zupa imbirowa

Imbir w kuchni azjatyckiej jest nieodłącznym elementem niemal każdej potrawy. Ponadto jest używany w medycynie ludowej i uważany jest za jedną z najskuteczniejszych w leczeniu przypraw. Wszystko za sprawą składników mineralnych i witamin, jakie imbir w sobie posiada – wapń, magnez, fosfor, potas, witaminy E i większość z grupy B.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 duże pory,
  • 1 pęczek kapusty,
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru,
  • 2 udka kurczaka,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Wrzuć na gorący tłuszcz i smaż, aż nabierze złotego koloru. Pora umyj i pokrój w drobne kawałki i dorzuć do cebuli. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem, po czym dodaj pokrojoną kapustę i starty imbir. Wymieszaj i duś razem przez 5-7 minut. Dolej do składników wodę i dorzuć udka z kurczaka. Gotuj wszystko przez co najmniej 20 minut. Na koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 220,32 kcal
Białka 16,22 g
Węglowodany 8,96 g
Tłuszcze 13,66 g
Błonnik 2,83 g


Komentarz:

Imbir jest wszechstronnym elementem kuchni i dla urozmaicenia smaku dodaje się go nie tylko do herbatników, ciastek, czy pierników, ale i do wielu dań warzywnych. Ponadto, powszechnie używany jest do tworzenia aromatycznych kompotów, grzanych win oraz piw. Świetnie spisuje się także jako dodatek do marynat z dyni i ogórka, a także do różnorodnych pasztetów, sosów oraz flaków. Niezwykłe doznania smakowe otrzymamy poprzez połączenie imbiru z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, goździki, czy choćby pieprz.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg...

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

; gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); małą (...) do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić...