Zupa imbirowa

Imbir w kuchni azjatyckiej jest nieodłącznym elementem niemal każdej potrawy. Ponadto jest używany w medycynie ludowej i uważany jest za jedną z najskuteczniejszych w leczeniu przypraw. Wszystko za sprawą składników mineralnych i witamin, jakie imbir w sobie posiada – wapń, magnez, fosfor, potas, witaminy E i większość z grupy B.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 duże pory,
  • 1 pęczek kapusty,
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru,
  • 2 udka kurczaka,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

W głębokim garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz, umyj i posiekaj. Wrzuć na gorący tłuszcz i smaż, aż nabierze złotego koloru. Pora umyj i pokrój w drobne kawałki i dorzuć do cebuli. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem, po czym dodaj pokrojoną kapustę i starty imbir. Wymieszaj i duś razem przez 5-7 minut. Dolej do składników wodę i dorzuć udka z kurczaka. Gotuj wszystko przez co najmniej 20 minut. Na koniec dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 220,32 kcal
--- ---
Białka 16,22 g
--- ---
Węglowodany 8,96 g
--- ---
Tłuszcze 13,66 g
--- ---
Błonnik 2,83 g
--- ---

Komentarz:

Imbir jest wszechstronnym elementem kuchni i dla urozmaicenia smaku dodaje się go nie tylko do herbatników, ciastek, czy pierników, ale i do wielu dań warzywnych. Ponadto, powszechnie używany jest do tworzenia aromatycznych kompotów, grzanych win oraz piw. Świetnie spisuje się także jako dodatek do marynat z dyni i ogórka, a także do różnorodnych pasztetów, sosów oraz flaków. Niezwykłe doznania smakowe otrzymamy poprzez połączenie imbiru z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, goździki, czy choćby pieprz.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. **Składniki:** * 2 kg buraków, * seler, ...

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

/zelazo-w-ciazy). Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); * małą (https://parenting.pl (...) /portal/zupa-z-cebula); * łyżkę mąki; * sól, pieprz i chili...