Zupa cebulowa

Cebulowa zupa z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do przepisu ze względu na zdrowotne i lecznicze właściwości cebuli.

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo...

Polecane wideo:

Składniki:

  • 4 duże cebule,
  • szklanka startego sera,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła,
  • czerstwy chleb.

Przygotowanie:
Cebule obierz z łupiny i umyj. Pokrój w paski lub plastry i troszkę posól. Rozgrzej oliwę w większym rondlu i wrzuć warzywo. Podsmażaj ze wszystkich stron, aż cebula się zarumieni. Wtedy zmniejsz ogień na średni i dolej bulion. Zostaw wywar do gotowania na co najmniej 10 minut.

W tym czasie połącz zioła i ser oraz przygotuj miskę na zupę. Pokrusz chleb, usuwając skórkę. Rozgrzej piekarnik. Przelej wywar cebulowy do naczynia i posyp wszystko najpierw chlebem, a potem serem. Włóż do piecyka na 10 minut.

Podawaj na gorąco.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 290, 05 kcal
Białka 17,83 g
Węglowodany 14,86 g
Tłuszcze 17,63 g
Błonnik 2,51 g

Komentarz:
Cebula jest bogatym źródłem witamin A, B i C. Jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego. Cebula przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomaga odporność, układ oddechowy i trawienny. Jest niezastąpiona w przeziębieniach.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg...

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

; gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); małą (...) do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić...