Zupa brokułowa

Brokuł często jest nazywany zielonym kalafiorem. Jednak jest on od niego dużo zdrowszy. Jego miąższ jest delikatniejszy i smaczniejszy. Ta odmiana kalafiora jest bogatym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odgrywających istotną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób.

Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A,...

Polecane wideo:

Składniki:

  • 4 łyżki masła,
  • 2 szklanki posiekanej cebuli,
  • 4 szklanki pokrojonych brokułów,
  • 1/4 szklanki mąki,
  • 8 szklanek bulionu z kurczaka,
  • 2 szklanki startego sera cheddar.

Przygotowanie:
W garnku na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż do miękkości. Wtedy dodaj pokrojone brokuły, przykryj garnek i zostaw na niewielkim ogniu, aż warzywo zmięknie. Dodaj teraz resztę masła, po czym, gdy się już rozpuści, dodaj mąkę. Wymieszaj energicznie, aby nie powstały grudy. Teraz dodaj połowę bulionu i dokładnie wszystko wymieszaj, odrywając od dna to, co ewentualnie przywiera. Dodaj resztę bulionu. Doprowadź do wrzenia i przelej wszystko do blendera. Zmiksuj na jednolitą masę i wlej z powrotem do garnka. Nalewaj do miseczek i posypuj obficie serem, cały czas mieszając, aby ser się rozpuścił. Pozwól, aby brokułowa zupa przestygła i serwuj.

Wartość odżywcza 1 porcji ( 200 g):
Kalorie 241,38 kcal
Białka 15,01 g
Węglowodany 5,96 g
Tłuszcze 21,15 g
Błonnik 2,06 g

Komentarz:
Brokuł jest bogaty w fosfor, żelazo, potas i chrom. Posiada także całą gamę witamin. Jest przydatny w walce z anemią i w diecie kobiet oczekujących dziecka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zupy
Zupy

Zupa z imbirem

Zupa z imbirem

Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.

Zupy

Zupa z cebuli

Zupa z cebuli

Cebula ma wysoką wartość odżywczą i jest niezwykle dietetyczna, ponieważ zawiera substancje czynne, takie jak olejki lotne, pektyny, witaminy. Warzywo to jest również pomocne w leczeniu przeziębień, infekcji dróg moczowych i zaburzeń w oddawaniu moczu.

Zupy

Barszcz wigilijny

Nie sposób wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu burakowego. Jego przygotowanie nie jest, na szczęście, trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w naturalne składniki i pamiętać o zasadach przyrządzania barszczu. Składniki: 2 kg...

Zupy

Zupa z grochem i grzybami

źródeł witamin E, K, B1, B2, B6, C oraz substancji odżywczych i mineralnych, jak sód, potas, magnez, fluor, żelazo. Najlepsze potrawy, w których głównym składnikiem jest groch, to pasty, zupy, a także sosy czy sałatki.

Zupy

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

. Warto wprowadzić do naszej codziennej diety lekkie potrawy zawierające grzyby, na przykład sałatki czy zupy.

Zupy

Zupa z grzybami

Zupa z grzybami

Grzyby mają działanie lecznicze, stosowane są jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający starzenie się organizmu. Badania wykazały też, że grzyby mają działanie antyrakowe.

Zupy

6 sposobów na zdrową zupę

6 sposobów na zdrową zupę

Dlaczego warto jeść zupy? Dietetycy są zgodni, że zupy są nie tylko pożywne, ale i zdrowe. Niwelują uczucie głodu, a do tego dobrze smakują (...) i dostarczają organizmowi wiele potrzebnych składników. Jak poprawić smak...

Zupy

Pyszna zupa serowa

Pyszna zupa serowa

; gruby plaster wędzonego boczku (zupa całkiem nieźle obędzie się bez boczku; zamiast niego można też ewentualnie dodać podsmażone resztki wędlin); małą (...) do zagotowania. Gdy sery się rozpuszczą, wrzucić boczek z cebulą, doprawić...