Żółtko kontra białko – które jest zdrowsze?

Jajka to jeden z najczęściej kupowanych produktów. Wybieramy je nie tylko ze względu na smak, ale także z powodu cennych wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Co jest zdrowsze: białko czy żółtko?

Zdrowie w skorupce

Niektórzy uważają, że spożywanie jajek przyczynia się do zwiększenia poziomu cholesterolu we krwi. Znajduje się on w większości w żółtku. Białko natomiast posiada mniejszą ilość tłuszczu oraz cholesterolu, co łączy się niestety z mniejszą ilością witamin i minerałów.

Polecane wideo:

Kaloryczność

Żółtko zawiera 55 kalorii, podczas gdy białko posiada tylko 17 kcal. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (AHA) opublikowało badania, z których wynika, że dzienna dawka kalorii pochodząca z jajek nie powinna przekraczać 300 kcal, czyli 4 sztuk.

Osoby cierpiące na cukrzycę czy choroby układu krążenia muszą jednak uważać na ilość zjadanych jajek. U chorych zalecane przez Światową Organizację Zdrowia jest spożycie 2 jajek tygodniowo. Bezpieczniejsze jest jednak jedzenie samego białka.

Zawartość tłuszczu

W żółtku znajdziemy 4,5 grama tłuszczu, podczas gdy białko jajka nie zawiera go ani grama. Nie oznacza to jednak, że żółtko jest gorsze – spożywanie go jest niezbędne do produkcji hormonów. Poprawia ono także przyswajanie witamin i minerałów przez organizmu.

Jajka są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich składzie znajdziemy kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Zawartość witamin

Białko zawiera witaminę B12 (0.03 mg), tiaminę oraz ryboflawinę, natomiast żółtko jest źródłem witamin D, E oraz K i również witaminę B12 (0.331 mg).

Jajka są bogate także w witaminę A, kwas pantotenowy, beta-karoten oraz luteinę, która chroni przed działaniem promieni UVA i UVB. Przyjmowanie jej w naturalnych produktach wpływa na ostrość widzenia.

W ich skład wchodzi także lecytyna. Substancja ta jest źródłem choliny – składnika niezbędnego do prawidłowego rozwijania się płodu.

Niedobór choliny może skutkować przedwczesnym porodem, niską masą urodzeniową dziecka czy uszkodzeniami cewy nerwowej.

Zawartość składników mineralnych

Białko jest skarbnicą wapnia (2.3 mg), magnezu (3.6 mg), żelaza (0.03 mg), fosforu (5 mg), potasu (53.8 mg) oraz cynku (0.01 mg).

Żółtko natomiast zawiera zdecydowanie więcej wapnia (21.9 mg) oraz fosforu (66.3 mg).

W jajach znajdziesz także sód, miedź oraz selen.

Białka i cholesterol

W białku jaja znajduje się 4 gramy protein, natomiast żółtko zawiera go tylko 2.7 grama. Inaczej jest w przypadku cholesterolu: białko nie posiada go wcale, natomiast poziom cholesterolu w żółtku wynosi 210 mg.

Nie sposób powiedzieć, która część jaja jest zdrowsza, gdyż każda zawiera unikalne dla zdrowia witaminy, sole mineralne oraz składniki odżywcze. Żółtko uzupełnia białko i odwrotnie, dlatego warto jeść jaja w umiarkowanych ilościach, ale w całości.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 3 dni temu

12
Artykuły Dieta w ciąży
Dieta w ciąży

Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?

Jak uzupełnić braki kwasów omega-3?

Orzechy włoskie - doskonałe źródło kwasów omega-3 Do porannego jogurtu lub musli warto dodać garść włoskich orzechów. Zawierają tzw. kwas alfa-linolenowy ALA - jeden z trzech rodzajów kwasów omega-3, który najczęściej można znaleźć w produktach pochodzenia...

Dieta w ciąży

Sekrety zdrowego odżywiania

Sekrety zdrowego odżywiania

Co zrobić, aby zacząć zdrowo się odżywiać? Zdrowe odżywianie jest modne i promowane przez wiele gwiazd światowego formatu. Co zrobić, aby rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem? Oto rady dla ciebie!Zrezygnuj z produktów wysokokalorycznych Większość...

Dieta w ciąży

Napoje dla kobiety w ciąży

Napoje dla kobiety w ciąży

Napoje podczas ciąży Podczas ciąży należy uważać nie tylko na to, co się je, ale również na to, co się pije. Drinki są oczywiście zakazane (...) ciąży. Pij przynajmniej 2,5 do 3 litrów wody dziennie,...

Dieta w ciąży

Jesteś w ciąży? Jedz truskawki!

Jesteś w ciąży? Jedz truskawki!

W obliczu sezonu Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami. Te małe, czerwone i słodkie owoce, wzbudzają czasami wśród kobiet w ciąży strach (...) . Truskawki w ciąży - jak większość owoców - są wskazane. Dlaczego...

Dieta w ciąży

Czego unikać w ciąży?

Czego unikać w ciąży? W diecie kobiety ciężarnej istnieją niejakie ograniczenia. Aby zadbać o zdrowie dziecka i jego prawidłowy rozwój, należy (...) zrezygnować z picia alkoholu i napojów zawierających kofeinę. Kobieta w ciąży...

Dieta w ciąży

8 produktów bogatych w magnez

8 produktów bogatych w magnez

Mała rzecz, ogromny wpływ Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze względu na każdą funkcję i tkankę ciała, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi...

Dieta w ciąży

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży

9 rodzajów sera, które możesz bezpiecznie jeść w ciąży

świecie. Cheddar jest bardzo aromatyczny i ma charakterystyczny, lekko kwaśny i orzechowy smak. Bez obaw możesz po niego sięgnąć nawet w ciąży (...) owczego i koziego. Grecki ser jest źródłem witaminy B12, która w czasie ciąży...

Dieta w ciąży

Dieta w 1 trymestrze ciąży

matki od samego początku. Dieta w pierwszym trymestrze ciąży W I trymestrze dziecko potrzebuje najbardziej (...) dolegliwości. Dieta przed ciążą Jeszcze...

Dieta w ciąży

Co należy jeść w ciąży? 3 trymestr ciąży

potrzeby żywieniowe organizmu i pozwoli wyeliminować dyskomfort. Spis treści Dieta w III trymestrze ciąży Podczas ostatnich (...) smaków i sodu, a także herbaty i kawy. Dolegliwości...