Żółtko dla niemowląt

Na początku swojego życia dziecko żywi się mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym, jednak prędzej czy później nadchodzi czas, gdy trzeba przyzwyczaić malucha do pokarmów stałych.

Proces należy przeprowadzać stopniowo i rozważnie dobierać produkty zapewniające dziecku zdrowy rozwój. Wielu ludzi uważa, że pierwsze pokarmy, które pojawiają się w diecie dziecka, budują u niego określone nawyki żywieniowe, dlatego zdrowy i zróżnicowany jadłospis wpływa na kondycję organizmu dziecka także w późniejszych latach jego życia.

Polecane wideo:

Jednym z produktów, które stosunkowo łatwo wprowadzić do diety malucha, jest żółtko.

Wprowadzanie żółtka do diety niemowlaka

Warto wzbogacić dietę dziecka o jaja, zaczynając od podawania maluchowi żółtka. Rozszerzony jadłospis niemowlaka można stosować już od 6 miesiąca życia dziecka. Dlaczego żółtko jest tak ważnym składnikiem posiłków młodego człowieka?

Po pierwsze, jajka są bardzo pożywne. Poza tym dowiedziono, że żółtka wpływają na wzrost poziomu żelaza w organizmie dzieci w przedziale od 6 do 12 miesięcy i jajka wzbogacone kwasami tłuszczowymi omega-3 pomagają podwyższyć poziom kwasu dokozaheksaenowy (DHA) u wspomnianej grupy dzieci. Jest to dobra wiadomość dla maluchów, które zaczynają tracić żelazo magazynowane w organizmie i powoli przestawiają się z mleka matki na pokarmy stałe. Należy pamiętać, że jajka (obok mleka i orzechów) należą do najsilniejszych alergenów wywołujących alergie pokarmowe. Uczulenie na jajko ujawnia się, gdy układ odpornościowy w gwałtowny sposób reaguje na białko zawarte w jajku, a dokładniej w białku jaja.

Przed przygotowaniem posiłku należy oddzielić żółtko od białka, lecz nawet wtedy odrobina białka może dostać się do posiłku, grożąc wywołaniem reakcji alergicznej organizmu. Najlepszym sposobem na dokładne oddzielenie żółtka jest wcześniejsze ugotowanie jaja na twardo.

Jak przygotować pierwsze żółtko dla niemowlaka?

Żółtko jaja jest bogatym źródłem żelaza, dlatego warto dodać je jak najwcześniej do diety malucha. Można zmieszać je z ugotowanymi ziemniakami purée i rozdrobnionymi warzywami czy owocami.

Do przygotowania pierwszego dania z żółtkiem potrzebne są jedynie:

  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki wody.

Żółtko umieszczamy w niewielkim naczyniu (najlepiej o pojemności około ½ filiżanki) i widelcem lub malutką trzepaczką mieszamy z wodą, aż do wytworzenia jednolitej masy. Następnie przykrywamy naczynie folią i umieszczamy w parowniku nad wodą gotującą się na wolnym ogniu. Danie gotujemy na parze przez około 4-5 minut, a następnie odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Przykryte resztki należy przechowywać w zamrażalce i zjeść w przeciągu 2 dni.

Do tak przygotowanej bazy można dodać warzywa. Wszystkie wybrane składniki (żółtko i warzywa) należy zmieszać za pomocą miksera ręcznego w jednolite purée.

Krem warzywno-jajeczny można stworzyć również, dodając 1 łyżkę ugotowanej rozdrobnionej cukinii do łyżki ugotowanego i rozdrobnionego brokułu oraz łyżki ugotowanego na parze żółtka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podajemy maluchowi.

Aby przyzwyczaić niemowlaka do pokarmów o stałej konsystencji, można ubić lub delikatnie zmieszać ugotowane jajko z wybranymi warzywami.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy? Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

Drób i jaja Na surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane bądź niedosmażone produkty mięsne, gdyż mogą one być źródłem tego szczepu bakterii. Należy również zwracać uwagę na jaja, które mogą być...

Kuchnia

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

7 zdrowych produktów z zaskakującymi efektami ubocznymi

Kolendra Ludzie dzielą się na dwie grupy: tych, którzy uwielbiają kolendrę i tych, którzy jej nienawidzą. Dlaczego kolendra smakuje wyśmienicie dla tych pierwszych, a jak mydło dla drugich? Genetyka może mieć w tym swój udział, gdyż badania pokazały,...