Żeberka wołowe

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Poniżej przedstawiamy prosty i klasyczny przepis na pyszne żeberka.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1,5 kg żeberek wołowych,
  • 1 słoik dżemu pomarańczowego,
  • 1 szklanka ostrego ketchupu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.
Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy...

Przygotowanie:

Żeberka oczyść i podziel. Cebulę i tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. W wysokim garnku, na rozgrzanym maśle, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj dżem, ketchup i tymianek. Tak przyrządzoną marynatę zagotuj, po czym zdejmij z ognia. Żeberka przesmaż na złoty kolor, oprósz solą i pieprzem, dodaj do marynaty. Wstaw na noc do lodówki. Następnie żeberka ułóż w brytfance i przykryj. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1,5 godziny. Podawaj z podpiekanymi ziemniakami lub domowym chlebem.

Komentarz:

Żeberka to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni. Dobrze przyrządzone świetnie smakują, a dzięki przyprawom pięknie pachną. Głównym ziołem przedstawionego przepisu jest tymianek. Jest to ceniona roślina lecznicza, którą medycyna ludowa powszechnie wykorzystuje jako lek na zapalenie oskrzeli, ułatwiający odkrztuszanie. Tymianek zawiera olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki i witaminę C. Potrawom zaś nadaje wspaniały zapach oraz wyostrza smak.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 287,83 kcal
--- ---
Białka 31,59 g
--- ---
Węglowodany 11,78 g
--- ---
Tłuszcze 11,82 g
--- ---
Błonnik 0,25 g
--- ---
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Stek z cebulką

Stek z cebulką

O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych...

Dania z wołowiny

Wołowe żeberka

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni.

Dania z wołowiny

Wołowina curry

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Dania z wołowiny

Tajine z wołowiną

Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy...

Dania z wołowiny

Wołowina w curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera (...) wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu. Składniki: 1/2 kg chudej wołowiny, 2...

Dania z wołowiny

Stek wołowy w przyprawach

Stek wołowy w przyprawach

może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych. Poniżej przepis na pyszne danie z wołowiny. Składniki: 4 plastry wołowiny na steki, 2 (...) Komentarz: Cechą charakterystyczną tej klasycznej...

Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.

Dania z wołowiny

Tajska wołowina

Tajska wołowina

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu.

Dania z wołowiny

Wołowy gulasz

Wołowy gulasz

Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione, miękkie mięso w zawiesistym sosie jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad.