Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj!

Wartości odżywcze pieczywa jagodowo-cytrynowego

Mąka migdałowa

Jednym ze składników niezbędnych do powstania wypieku jest mąka migdałowa. Posiada witaminy E, P, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 i błonnik pokarmowy.

Polecane wideo:

Co ważne, produkt jest bezglutenowy dlatego też, zalecany jest osobom chorującym na celiakię i stosującycm dietę odchudzającą. Z uwagi na małą zawartość tłuszczy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Mąkama słodki smak, dlatego świetnie nadaje się do ciast, naleśników i muffinek.

Mąka kokosowa

Mąka kokosowa pochodząca ze stałych części wnętrza orzecha kokosowego cieszy się popularnością u osób będących na diecie. Ze względu na duże ilości błonnika pokarmowego, skrobia kokosowa poprawia trawienie i wspomaga perystaltykę jelit. Produkt ten zawiera również dziesięć razy więcej białka niż mąka pszenna.

Tłuszcze występujące w skrobi wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. O czym trzeba pamiętać? Skrobia ta jest o wiele bardziej chłonna niż inne mąki przetworzone, dlatego wypiek z jej dodatkiem będzie wymagał większej ilości płynu podczas wyrabiania ciasta.

Olej kokosowy

Olej kokosowy uzyskiwany z miąższu orzecha kokosowego (kopry) jest cennym źródłem kwasu laurynowego i kaprylowego, dzięki którym przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn.

Kokos jest także bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy. Produkt ten reguluje poziom cukru we krwi. Wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybicze i ochrania organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Zaleca się go również kobietom w ciąży. Wzmocni odporność organizmu i zapobiegnie infekcjom wirusowym.

Cytryna

Słodkie pieczywo nie smakowałoby tak dobrze gdyby nie dodatek cytryny. Cytrus jest bogaty w witaminy C, B oraz minerały (potas, magnez, sód, żelazo).  Ma działanie przeciwbólowe i przeciwwirusowe.

Chleb jagodowo-cytrynowy – przepis na słodki wypiek

Ten rodzaj chleba, ze względu na słodki smak najbardziej smakuje dzieciom. Warto wprowadzić go również do swojej diety, szczególnie jeśli zależy nam na zgrabnej sylwetce.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • ¼ szklanki mąki kokosowej,
  • łyżka sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżki soli,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki miodu,
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki świeżych jagód.

Sposób przygotowania:

Mąkę migdałową połącz z kokosową, po czym dodaj do nich sodę i sól. Jajka wbij do osobnej miski i dolej olej kokosowy, miód oraz sok z cytryny. Całość mieszaj energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę połącz ze składnikami sypkimi i wyrabiaj do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Podziel je na trzy równe części i układaj naprzemiennie (raz ciasto, raz jagody) w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni, wstaw ciasto i piecz około 40 minut. Jeśli zauważysz, że wierzchnia warstwa pieczywa za mocno się spiekła, przykryj ją dodatkowo papierem do pieczenia. Na koniec wyjmij bochenek i pozostaw do ostygnięcia.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dania wegetariańskie

Klasyczna sałatka coleslaw

Klasyczna sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Dania wegetariańskie

Szparagowa zupa

Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze.

Dania wegetariańskie

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy.

Dania wegetariańskie

Korzyści z jedzenia arbuzów

Korzyści z jedzenia arbuzów

Arbuzy mają wiele zalet Arbuz jest popularnym owocem, który szczególnie sprawdza się w letnie upały. Z botanicznego punktu widzenia arbuzy to kuzyni ogórków i dyni - dwóch innych zdrowych produktów. Zdrowsze serce Potas, który zawarty jest w arbuzach...