Zapiekanka serowo-warzywna dla niejadka

Mama niejadka musi się nieraz bardzo namęczyć, żeby przekonać swoją pociechę do jedzenia. Zapiekanką serowo – warzywną z pewnością zachęcisz do jedzenia małego marudę. A przy okazji przechytrzysz go i przemycisz w niej pożywną porcję warzyw. Sukces murowany!

Produkty na 4 porcje:

Polecane wideo:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana,
  • 1 drobno posiekana gałązka selera,
  • 1/2 drobno pokrojonej małej, czerwonej lub żółtej papryki,
  • 75g rozmrożonego zielonego groszku,
  • 15g (1 łyżka) margaryny,
  • 8 cienkich lub średniej grubości kromek chleba białego lub razowego,
  • 2 jajka,
  • 300ml mleka półtłustego,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
  • 50g startego sera gruyere lub cheddar.

Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i 5 minut podsmażamy cebulę, zanim zrobi się miękka. dodajemy seler oraz paprykę i smażymy kolejne 5 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Zdejmujemy patelnię z palnika i wsypujemy groszek.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Naczynie żaroodporne (płytkie) smarujemy margaryną. Odkrawamy skórki chleba i każdą kromkę kroimy w poprzek na ćwiartki. Układamy je w naczyniu na przemian z warzywami.

Jajka oraz mleko ubijamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną masę wlewamy powoli do naczynia z zapiekanką.

Całość posypujemy serem. Odstawiamy na 5 minut, aby chleb nasiąknął masą i zapiekamy 35-40 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocistobrązowy, a słonawy sos odrobinę gęsty.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 137,02 kcal
Białka 5,95 g
Węglowodany 13,39 g
Tłuszcze 6,4 g
Błonnik 2,84 g

Smacznego!

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Chleb z dyni

Chleb z dyni

Wartość kaloryczna dyni jest dość niska - 100 g świeżej masy to około 32 kcal. Natomiast jej wartość odżywcza jest dość duża. To bogactwo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Dania wegetariańskie

Klasyczna sałatka coleslaw

Klasyczna sałatka coleslaw

Sałatka coleslaw to jedna z najbardziej popularnych sałatek na świecie. Klasyczne składniki sprawiają, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Dania wegetariańskie

Szparagowa zupa

Szparagowa zupa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze.

Dania wegetariańskie

Cebulowa zupa

Cebulowa zupa

Zupa cebulowa to danie dla prawdziwych fanów. Charakterystyczny smak i aromat cebuli, wzbogaconej bulionem i przyprawami sprawiają, że spróbować dania powinien każdy.

Dania wegetariańskie

Korzyści z jedzenia arbuzów

Korzyści z jedzenia arbuzów

Arbuzy mają wiele zalet Arbuz jest popularnym owocem, który szczególnie sprawdza się w letnie upały. Z botanicznego punktu widzenia arbuzy to kuzyni ogórków i dyni - dwóch innych zdrowych produktów. Zdrowsze serce Potas, który zawarty jest w arbuzach...