Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Lek. Małgorzata Horbaczewska

Zakażenie EHEC - na czym polega?

Zakażenie EHEC - na czym polega?
Zakażenie EHEC - na czym polega? (Zdjęcie chłopca / Shutterstock)

E.coli - Escherichia coli, czyli pałeczki okrężnicy, to na ogół całkiem pożyteczne bakterie, naturalnie występujące we florze bakteryjnej jelita grubego.

Biorą udział m.in. w produkcji witamin z grupy B i K i rozkładaniu pokarmów w naszym organizmie. Niestety, niektóre szczepy, takie jak np. EHEC, wywołują poważne zakażenia, które mogą prowadzić nawet do śmierci.

1. Objawy zakażenia bakterią E. coli

Bytujące w jelicie bakterie E. coli mogą wywołać zakażenia, gdy znajdą się poza nim. Do najczęstszych należą:

Zobacz film: "Jak twój maluszek rozwija się w brzuchu?"

Po zakażeniu tą bakterią dochodzi do namnażania toksyn w jelicie grubym. W ciągu 3 – 9 dni pojawiają się następujące dolegliwości:

  • wodnista biegunka trwająca około 10 dni,
  • wymioty (pojawiają się aż u 75 proc. zakażonych),
  • silne, skurczowe bóle brzucha.

Gdy w 3 – 4 dniu biegunki w kale pojawi się krew, zapowiada to ciężki przebieg choroby.

Lekarze zalecają, by nie czekać tak długo. Jeżeli biegunka z wymiotami utrzymuje się powyżej dwóch dni, przy czym towarzyszą jej bóle i zawroty głowy oraz ogólne osłabienie, należy zgłosić się niezwłocznie do specjalisty.

Szacuje się, że u ok. 10 proc. zakażonych EHEC dochodzi do krwotocznego zapalenia jelita grubego, zespołu hemolityczno – mocznicowego lub małopłytkowej plamicy zakrzepowej.

Na najcięższą postać, której towarzyszy niewydolność narządów, szczególnie narażone są dzieci poniżej 5 roku życia i dorośli po 65 roku życia. W tych przedziałach wiekowych jest również obserwowana najwyższa śmiertelność.

2. Drogi zakażenia bakterią E. coli

Bakteria E. coli występuje powszechnie. Zakazić można się poprzez spożywanie:

  • zakażonego mięsa, poddanego niewłaściwej obróbce, (np. niedosmażone lub surowe),

  • niepasteryzowanego mleka, jogurtów,

  • zanieczyszczonych warzyw i owoców,

  • zakażonej wody,

  • zjedzenie warzyw/owoców umytych zanieczyszczoną wodą.

Pałeczki okrężnicy przenoszą się bardzo łatwo na rękach. Trzeba o tym pamiętać, gdyż powszechnie występują w toaletach, środkach komunikacji miejskiej (na uchwytach, poręczach itp.), w centrach handlowych (np. na wózkach na zakupy), ale i na blatach orz przyborach kuchennych w naszych domach.

Do wywołania choroby wystarczy zaledwie 10 – 50 komórek. Namnażają się one bardzo szybko, w optymalnych warunkach nawet co 20 minut. To wszystko sprawia, że zarazić jest się łatwo, a zakażenia przybierają na ogół postać epidemii.

Bakteria E. coli w sprzyjających warunkach, takich jak wysoka wilgotność, niska temperatura czy zanieczyszczenia organiczne, może przetrwać nawet przez kilka miesięcy.

3. Czy można uniknąć zakażenia?

Choć bakteria E. coli wydaje się wysoce odporna i przystosowana do przetrwania, można ją wyeliminować z różnych powierzchni dzięki powszechnie używanym środkom dezynfekującym.

Ginie również po 20 minutach w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Do usunięcia jej z rąk wystarczy 30 sekund mycia ciepłą wodą z mydłem - po 15 sekundach ginie 90 proc., po kolejnych 15, reszta bakterii. Najskuteczniejszym sposobem unikania zakażenia jest właściwe dbanie o codzienną higienę.

 

Podstawa to:

  • Dokładne mycie rąk:
  1. po każdej wizycie w toalecie,

  2. przed przystąpieniem do przygotowania posiłku,

  3. po przygotowaniu dania, szczególnie, gdy mieliśmy kontakt z mięsem,

  4. przed jedzeniem i karmieniem dziecka,

  5. po powrocie z dworu, po podróży środkami komunikacji, po powrocie ze sklepu itp.

  • Mycie blatów kuchennych, przyborów, naczyń mających kontakt z produktami spożywczymi. Przestrzeganie podziału desek na te do surowych warzyw owoców i te do mięsa. Dokładne, długie mycie pod bieżącą ciepłą wodą warzyw i owoców. A jeżeli brak jest pewności, że zostały dokładnie oczyszczone, poddanie ich obróbce cieplnej - ugotowanie, upieczenie itp.

  • Spożywanie mięs dokładnie ugotowanych, usmażonych, upieczonych czy też grillowanych.

  • Picie przegotowanej wody. W czasie podróży  - wyłącznie wody butelkowanej. Unikać napojów z lodem, gdyż mógł on być przygotowany z zanieczyszczonej wody.

Gdy jesteśmy na wakacjach, szczególnie dbajmy o przestrzeganie powyższych zaleceń. Pilnujmy również dzieci. By ułatwić sobie dbanie o higienę, dobrze jest wyposażyć się w specjalne antybakteryjne żele, które pozwolą na dokładne oczyszczenie rąk bez wody, w dowolnym miejscu i czasie.

Na wyjazdach przydatne będą również antybakteryjne spraye, niezastąpione w toaletach, ale i do przetarcia klamek, blatów itp.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze