Wzdęty brzuch w ciąży
Wzdęty brzuch w ciąży to problem wielu kobiet. Ma to związek ze zmianami hormonalnymi i fizjologicznymi w ciele kobiety w ciąży. Ciąża w pewien sposób zwiększa ryzyko pojawienia się wzdęć i gazów, jednak ich nie wywołuje. Najczęściej bezpośrednią przyczyną wzdęcia brzucha w ciąży jest nieodpowiednia, niezdrowa i nieregularna dieta.
1. Skąd się biorą wzdęcia w ciąży?
Wzdęcia w ciąży są szczególnie uciążliwe ze względu na zmiany hormonalne i fizjologiczne w ciele kobiety ciężarnej. Podniesiony poziom progesteronu w ciąży nie tylko utrzymuje ciążę, ale także spowalnia proces trawienia. Powolne przesuwanie się pożywienia w jelitach wywołuje pojawienie się nadmiaru gazów i nieprzyjemnego uczucia wzdęcia brzucha. Kolejnym czynnikiem zwiększającym wzdęcia i gazy w ciąży, jest uciskanie powiększającej się macicy na jelita, co utrudnia ich pracę. Taka przyczyna wzdęć w ciąży pojawia się jednak na jej późniejszym etapie.
Fizjologiczne przyczyny wzdęć u każdego, nie tyko u kobiet w ciąży to na przykład połykanie powietrza podczas jedzenia lub żucia gumy, spożywanie ciężkostrawnych i wzdymających pokarmów, picie słodzonych napojów, a także pośpiech podczas jedzenia.
Bardzo często za wzdęcia jest odpowiedzialna nieodpowiednia mikrobiota jelitowa, a zwłaszcza przerost bakterii gnilnych. Problem wzdęć można zmniejszyć, stosując odpowiednie probiotyki, oczywiście po konsultacji z lekarzem prowadzącym ciąże.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Wzdęty brzuch w 8. tygodniu ciąży - odpowiada lek. Katarzyna Szymczak
- Wzdęcie i twardość brzucha w ciąży po posiłkach - odpowiada lek. Jacek Ławnicki
- Wzdęty brzuch i ból brzucha w ciąży: czym to może być spowodowane? - odpowiada dr n. med. Anna Wilczyńska
2. Jak sobie radzić z wzdęciami w ciąży?
Walka ze wzdęciami to przede wszystkim odpowiednia dieta. Posiłki należy jeść w małych porcjach, za to częściej – 4-6 razy dziennie. Dobrze jest ustalić stałe pory posiłków, ureguluje to pracę układu pokarmowego. Pamiętajmy o tym, że każdy kęs trzeba dokładnie przeżuwać, gdyż ułatwi to dalsze trawienie w układzie pokarmowym. Jedzenie spokojnie i bez pośpiechu także zmniejszy ryzyko wzdęć. Pokarm niedokładnie przeżuty i jedzony szybko to problemy żołądkowe oraz większa ilość powietrza połkniętego podczas jedzenia.
Pokarmy wzdymające to: kapusta, cebula, groch, brukselka, brokuły, kalafior, szparagi i kukurydza. Wzdęcia brzucha mogą pojawić się także po zjedzeniu potraw smażonych i tłustych. Unikajmy także napojów słodzonych za pomocą sztucznych słodzików i słodzonych soków owocowych – do picia najlepsza jest po prostu woda. Niektóre owoce również mogą pogarszać wzdęcia. Są to brzoskwinie, jabłka i gruszki. Nadmiar błonnika pokarmowego, szczególnie jeśli dieta do tej pory w niego nie obfitowała, także wywoła wzdęcia i gazy. Uważamy więc z porcjami produktów pełnoziarnistych i otrębów, a także surowych warzyw i owoców. Ich ilość w diecie powinna być duża, ale nie można zwiększać ich ilości gwałtownie. Porcje powinny być stopniowo i powoli zwiększane. Nabiał może zwiększyć dolegliwości, a szczególnie wzdymające jest mleko, ser żółty i lody.
Zobacz także
Wzdęcia i gazy w ciąży zależą także od wrażliwości układu pokarmowego kobiety. Podczas gdy jedna osoba reaguje bolesnymi wzdęciami po zjedzeniu jabłka, druga może w ogóle nie odczuwać takich dolegliwości. Najlepiej jest obserwować reakcje swojego organizmu na poszczególne pokarmy. Pamiętajmy, że w ciąży zwiększa się podatność na tego typu problemy, więc produkty, które do tej pory były całkowicie niegroźne, teraz mogą wywoływać wzdęcia i gazy.