Wyzwania wieku przedszkolnego a sposób żywienia

Informacja prasowa

Wiek przedszkolny stanowi wyzwanie dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych oraz wciąż niedojrzałego układu odpornościowego. Dziecko doskonali umiejętność chodzenia, koordynację wzrokowo-ruchową, intensywnie uczy się mówić. Z drugiej strony jest częściej narażone na działanie wirusów i bakterii – ze względu na przebywanie w grupie rówieśników w przedszkolu.

Polecane wideo:

Wsparcie niedojrzałej odporności i intensywnego rozwoju mózgu stanowić powinna przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta – komponując jadłospis przedszkolaka, nie można zapomnieć o składnikach takich jak witaminy A, C i D czy kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.

1. Wyjątkowy czas w rozwoju dziecka

Bebilon JUNIOR 5 z Pronutra+ – nowa receptura opracowana, by sprostać wymaganiom żywieniowym przedszkolaków
Bebilon JUNIOR 5 z Pronutra+ – nowa receptura opracowana, by sprostać wymaganiom żywieniowym przedszkolaków

Bebilon JUNIOR 5 z Pronutra+ to mleko modyfikowane, przeznaczone dla dzieci w wieku przedszkolnym, którego składniki wspierają układ odpornościowy i rozwój mózgu.

Zawiera unikalną kompozycję składników, opracowaną w oparciu o staranną analizę potrzeb żywieniowych dzieci po ukończeniu 2,5 roku życia, m.in.: kwas alfa-linolenowy*, z grupy omega-3, ważny dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych, witaminy A, C i D* dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, opatentowaną, klinicznie przebadaną kompozycję galakto- i fruktooligosacharydów (GOS/FOS) w ilości 1,1 g/ 100 ml.

Ponadto Bebilon JUNIOR 5 z Pronutra+ zawiera niezbędne witaminy i składniki mineralne, odpowiednio dobrane do potrzeb żywieniowych przedszkolaków.

Opakowanie Bebilon JUNIOR 5 z Pronutra+ pozwala na przygotowanie 44 kubków o pojemności 200 ml.

Produkt nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie (GMO) – podobnie jak wszystkie inne produkty dla niemowląt i małych dzieci na rynku polskim.

Cena rekomendowana za op. 1200g: 69,45 zł.

*Bebilon Junior 5 z Pronutra+, podobnie jak inne mleka modyfikowane, zawiera witaminy A, C i D oraz kwas α-linolenowy.

Okres wczesnego dzieciństwa (czyli okres poniemowlęcy), obejmujący 2. i 3. rok życia, charakteryzuje się zwolnieniem szybkości wzrastania, zmniejszaniem ilości podskórnej tkanki tłuszczowej i zwiększaniem masy mięśni, co jest konsekwencją zmniejszonego łaknienia i zwiększonej aktywności ruchowej.

Dziecko szczupleje, co często niepokoi rodziców i wraz z gorszym apetytem może przyczyniać się do nieświadomego popełniania przez rodziców błędów w żywieniu. Okres między 2. a 3. rokiem życia to również czas dalszego intensywnego rozwoju układu nerwowego. Świadczy o tym doskonalenie chodzenia i równowagi, koordynacji wzrokowo-ruchowej czy intensywny rozwój mowy.

Rozwój układu nerwowego wyraża się też w większej samodzielności, zmianie sposobu zabawy – dziecko zaczyna bawić się tematycznie, konstrukcyjnie, odtwarza czynności dorosłych. Samo poszukuje bodźców stymulujących rozwój, zaczyna odkrywać własną odrębność, czego objawem są bunt i przekora.

Ogromny wpływ na harmonijny rozwój układu nerwowego ma zbilansowana dieta, bogata m.in. w odpowiednią ilość kwasów z grupy omega-3 czy składników mineralnych, takich jak żelazo.

2. Wciąż dojrzewający układ odpornościowy

Układ odpornościowy dziecka w 2.-3. roku życia nadal dojrzewa – proces ten może trwać nawet do 12. roku życia. Dziecko wkraczające w wiek przedszkolny nie ma jeszcze wystarczającej ilości immunoglobulin, monocytów czy limfocytów T cytotoksycznych. Dlatego dzieci 2- i 3-letnie często chorują – swoistą „normą” w tym wieku jest nawet 8 infekcji górnych dróg oddechowych rocznie.

Dzieci bardzo często zaczynają uczęszczać do żłobka czy przedszkola, a to wiąże się ze znacznie większym narażeniem na kontakt z licznymi patogenami. Z jednej strony pomaga to kształtować układ odpornościowy, ale z drugiej mocno go obciąża.

Innym zagrożeniem dla rozwoju układu odpornościowego jest stres związany z rozłąką z bliskimi i nową sytuacją, w jakiej znajduje się początkujący przedszkolak. Dieta ma wpływ na odporność dziecka – istotne znacznie mają zwłaszcza witaminy A, C i D.

3. Jak żywić początkującego przedszkolaka?

Dieta dziecka po 2,5 roku życia zazwyczaj bardzo przypomina już dietę osoby dorosłej. Należy jednak pamiętać, że przedszkolak ma inne potrzeby żywieniowe niż dorośli, co wynika między innymi z tego, że w okresie przedszkolnym trwa intensywny rozwój funkcji poznawczych, a układ odpornościowy wciąż dojrzewa.

Niestety, jak wskazują badania, popełnianych jest wiele błędów w żywieniu dużego odsetka dzieci między 2. a 3. rokiem życia. Najczęściej popełnianymi jest monotonia i brak urozmaicenia. Szeroki asortyment produktów umożliwia dostarczenie organizmowi większej ilości niezbędnych składników odżywczych i zmniejsza ryzyko niedoborów pokarmowych.

Do innych błędów należą nadmiar cukru i słodyczy, zbyt duże spożycie soli i zbyt niskie spożycie mleka oraz przetworów mlecznych. Dzieciom w wieku przedszkolnym zaleca się podawanie 2-3 szklanek mleka dziennie. Jedną szklankę mleka można zastąpić 1 szklanką jogurtu, kefiru lub maślanki, dwoma opakowaniami twarogu ziarnistego lub dwoma cienkimi plasterkami sera żółtego.

Zbyt mała ilość nabiału to zbyt mała ilość wapnia, które stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Dzieciom należy podawać pasteryzowane, świeże mleko lub mleko o przedłużonej trwałości oraz jogurty naturalne, kefiry, sery twarogowe. Rodzice czasem błędnie traktują jedzenie jako nagrodę lub karę.

Dzieci otrzymują zdecydowanie za małe ilości warzyw, zwłaszcza bogatych w karoten, oraz będących źródłem witaminy C. Sposób żywienia dzieci w wieku przedszkolnym zależy od środowiska rodzinnego. Dlatego tak ważne jest upowszechnianie zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci i ich rodziców.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt. Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami.

Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

lek. med. Agnieszka Rudzka-Kocjan, specjalista pediatra, ekspert BebiProgram.pl, 2 miesiące temu

Bibliografia

  • Common cold, Graham Worrall, Can Fam Physician. 2011 Nov; 57(11): 1289–1290.
  • Dobrzańska A., Czerwionka-Szaflarska M., Kunachowicz H., Książyk J., Lukas W., Ryżko J., Socha J., Stolarczyk A., Szajewska H., Wąsowska-Królikowska K., Weker H.: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w wieku 1-3 lata (13-36 miesięcy), opracowane przez Zespół Ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii, Stand Med 2008, 5(1), 11-14.
  • Weker H., Barańska M., Riahi A., Dyląg H., Strucińska M., Więch M., Kurpińska P., Klemarczyk W., Rowicka G.: Analiza wartości energetycznej i odżywczej diet dzieci w wieku 13-36 miesięcy – badanie ogólnopolskie, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(1): 116-121.
  • Pediatra podręcznik dla studentów, red. Kubicka, Kawalec, PZWL 2004.

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Kiełki - lepsze niż nowalijki

Jeśli nie sklepowe nowalijki, to co? Przyszła wiosna, a razem z nią na sklepowych półkach pojawiły się nowalijki, czyli młodziutkie rzodkiewki, sałata, szczypiorek, pomidory. Choć po zimie większość z nas ma ochotę na te warzywa, warto wstrzymać się z...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Owoce, które poprawią pamięć u dzieci

Pamięć to podstawa Dobra, sprawna pamięć jest dla dziecka niezbędna. To dzięki niej będzie w stanie szybko i efektywnie się uczyć, czy to w szkole, przedszkolu czy po prostu w domu. Funkcje poznawcze mózgu można wspierać na kilka sposobów. Jednym z nich...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

Dobierz przekąski do odpowiedniej pory dnia

materii, poprawią koncentrację, a nawet złagodzą stres. Zdrowe przekąski Eksperci do spraw żywienia, dietetycy, lekarze i nauczyciele od lat alarmują

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Rozgrzeją i wzmocnią. Produkty, które warto podawać dziecku jesienią

Zdrowie na talerzu Różnorodność to najważniejsza cecha, jaką powinna charakteryzować się jesienno-zimowa dieta dziecka. W okresie wzmożonej zachorowalności nie może zabraknąć w niej wysokiej jakości produktów stanowiących źródło ważnych składników odżywczych,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Jak czytać etykiety popularnych produktów?

Czytanie etykiet - zdrowy nałóg Ketchup, parówki, dżemy, soki. Bez nich rodzicowi trudno wyobrazić sobie śniadanie czy kolację dziecka. Niestety (...) . Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupu popularnych produktów i jak czytać...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Odżywianie dziecka

jednak, że wiele zdrowych dzieci odbiega od statystyk i dlatego zamiast panikować, udaj się na wizytę do lekarza, który powinien rozwiać Twoje wątpliwości (...) zbędne. Małe dzieci i przedszkolaki zjadają...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak uniknąć otyłości u dziecka?

związane z jedzeniem (np. wspólne spożywanie posiłków), dziecko ma duże szanse na zdrowe podejście do kwestii żywienia. Budowanie prawidłowych nawyków warto (...) się woda. Słodzone napoje i soki to źródło dodatkowych...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Rodzice przekarmiają dzieci

dochodzi wówczas do zaburzenia mechanizmu odczuwania sytości i głodu. Badania na temat świadomości rodziców w kwestii żywienia dzieci przeprowadziła (...) do jedzenia, musi jednak przyjmować odpowiednią ilości płynów. Powszechnym...