Dziecko marudzi przy jedzeniu? Ma to w genach

Dzieci różnie reagują, gdy podaje im się żywność o określonym smaku, teksturze i wyglądzie, ale to rodzice są często obwiniani za to, że dzieci marudzą przy jedzeniu.

Polecane wideo:

Naukowcy odkryli powiązanie między nawykami żywieniowymi dzieci, a ich genetyką.

Testy na bliźniakach wykazały, że niektóre dzieci są z natury bardziej ostrożne w poznawaniu nowych smaków. Eksperci twierdzą, że wybredność małych dzieci jest w większym stopniu spowodowana genetyką niż błędami rodziców.

Naukowcy z Uniwersytetu w Londynie zbadali nawyki żywieniowe ponad 1900 par bliźniąt.

Te małe dzieci, w wieku 16 miesięcy, prezentowały bardzo dużą różnorodność w wyborze produktów, które chciały zjeść, ale naukowcy odkryli, że bardziej prawdopodobne jest, że wpływają na to geny niż wychowanie.

W artykule opublikowanym w "Journal of Child Psychology and Psychiatry", napisali, że "w czasie wczesnego dzieciństwa dzieciom stopniowo wprowadza się coraz bardziej zróżnicowaną dietę zawierającą wcześniej nieobecne pokarmy o różnych smakach, fakturach i cechach wizualnych".

Chociaż niektóre dzieci chętnie akceptują nowe pokarmy, wiele z nich jest niezdecydowanych. Bliźniaki zostały wykorzystane w badaniu, ponieważ każda para dorastała w tym samym domu, była wychowana przez tych samych rodziców, co oznacza, że naukowcy mogą uwzględnić taki sam wpływ środowiska.

Marudzenie przy jedzeniu – tendencja, polegająca na bardzo selektywnym wyborze tekstury, smaku i zapachu żywności, którą dziecko jest skłonne zjeść - jest często postrzegane jako konsekwencja nieodpowiedniej opieki rodzicielskiej.
Jednakże obawa przed nowościami - czyli sytuacja, gdy małe dzieci nie chcą spróbować nowego jedzenia - jest często postrzegana jako normalny etap rozwoju, a nie efekt zachowania rodziców.

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

W każdej rodzinie zdarzają się dzieci, które sprawiają duże problemy z odżywianiem. Niektóre dzieci lubią próbować nowych rzeczy, a niektóre odmawiają...

Andrea Smith, która prowadziła badania, powiedziała, że "ustalenie istotny wpływu genetycznego na oba zjawiska może być dużą ulgą dla rodziców, którzy często czują się oceniani i winni wybredności ich dzieci".

Zrozumienie, że cechy te są w dużej mierze wrodzone może pomóc odwrócić tę sytuację. Jednak wpływ genów nie oznacza, że wybredne zachowania żywieniowe dzieci nie mogą być zmienione. Współautor, dr Clare Llewellyn, dodał, że "geny nie są naszym przeznaczeniem. Wiemy to na podstawie wielu cech, o silnym podłożu genetycznym, które mogą być jednak zmienione, takich jak masa ciała".

"W przyszłych badaniach ważne będzie, aby identyfikować czynniki środowiskowe wpływające na marudzenie przy jedzeniu i obawę przed nowościami u małych dzieci; w ten sposób badania mogą być one ukierunkowywane na zmniejszenie tych zachowań".

Jak zmienić zachowanie rozpieszczonego dziecka?

Wspierajcie się nawzajem w swoich decyzjach i nie podważajcie swojego autorytetu. Jeśli nie wiecie, jaką decyzję wspólnie podejmiecie, nie musicie odpowiadać...

Matki często reagują na marudzenie wymuszaniem jedzenia podanych potraw i używaniem ulubionego jedzenia jako nagrody.

"Rodzice często mówią o tym, jak różne są ich dzieci, a więc ma to sens, że używają w stosunku do nich różnych strategii dostosowanych do potrzeb każdego indywidualnego dziecka" - powiedziała Holly Harris z Uniwerystetu w Londynie.

"Posiadanie dziecka, które nie chce jeść większości produktów spożywczych, może być bardzo stresujące dla rodziców. Logicznym następnym krokiem jest współpraca z rodzicami, aby reagować na ich potrzeby i opracować strategie pomagające najlepiej zareagować na wybrzydzanie dziecka przy jedzeniu oraz zachęcić do akceptacji nowości w przyszłości" - mówią badacze.

Komentarze
Artykuły Newsy
Newsy

Kwas foliowy może pomóc dzieciom z autyzmem w lepszej komunikacji

Odpowiednia dawka kwasu foliowego, który znany jest jako zredukowana forma witaminy B, może przyczynić się do poprawy umiejętności językowych i komunikacyjnych u dzieci z autyzmem. Takie są wstępne wnioski z badania wśród dzieci z autyzmem, które podzielono...

Newsy

Wpływ infekcji na otyłość u dzieci

Infekcje w okresie niemowlęcym, a nie antybiotyki, jak do tej pory sądzono, wiążą się ze zwiększonym ryzykiem otyłości w późniejszym wieku. Najnowsze badania prowadzone na ponad 260 tysiącach noworodków przez 16 lat zostały opublikowane w prestiżowym...