Wołowina w curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1/2 kg chudej wołowiny,
  • 2 duże cebule,
  • 4 marchewki,
  • 3/4 szklanki oleju sojowego,
  • curry,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól.

Przygotowanie:

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego...

Mięso pokrój w kostkę, posól i skrop sokiem z cytryny. Obficie posyp curry. Wymieszaj i odstaw do lodówki. W rondlu zagrzej olej. Marchewkę oskrob, pokrój w talarki i wrzuć do rondla, duś, aż będzie zupełnie miękka i zacznie się rumienić. Cebulę posiekaj i wrzuć do zarumienionej marchewki, a gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso. Duś na małym ogniu, mieszając, aż składniki będą miękkie. Możesz podlać odrobiną wody. Podawaj z opiekanymi ziemniakami lub ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 323,69 kcal
--- ---
Białka 17,44 g
--- ---
Węglowodany 3,07 g
--- ---
Tłuszcze 26,5 g
--- ---
Błonnik 0,83 g
--- ---

Komentarz:

Nazwą curry określamy mieszankę kilku do kilkunastu sproszkowanych przypraw. Najczęściej są to imbir, goździki, cynamon, kolendra, kwiat muszkatołowy, kurkuma, kardamon oraz pieprz. Jednak niezależnie od tego, które składniki pojawią się w curry, barwa pozostaje zawsze żółta lub czerwona. Szczególnie popularne jest w kuchni azjatyckiej, jednak pojawia się także na naszych stołach jako dodatek do dań mięsnych (z drobiu, baraniny i wieprzowiny), warzywnych, rybnych, ryżu oraz wielu sosów.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Stek z cebulką

Stek z cebulką

O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych...

Dania z wołowiny

Wołowe żeberka

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni.

Dania z wołowiny

Wołowina curry

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Dania z wołowiny

Tajine z wołowiną

Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy...

Dania z wołowiny

Stek wołowy w przyprawach

Stek wołowy w przyprawach

może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych. Poniżej przepis na pyszne danie z wołowiny. Składniki: 4 plastry wołowiny na steki, 2 (...) Komentarz: Cechą charakterystyczną tej klasycznej...

Dania z wołowiny

Wołowy gulasz

Wołowy gulasz

Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione, miękkie mięso w zawiesistym sosie jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad.

Dania z wołowiny

Stek wołowy

Stek wołowy

Gorący, grillowany lub pieczony stek wołowy to prawdopodobnie wymarzone danie dla panów. Jednak dobrze doprawiony i odpowiednio wysmażony stek może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych.

Dania z wołowiny

Stek z papryką

Stek z papryką

Papryka posiada wiele ważnych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo,...

Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.