Witaminy w ciąży nie są wcale potrzebne

Przyjmowanie witamin w ciąży to strata pieniędzy – twierdzą naukowcy. Swoje najnowsze stanowisko opublikowali w czasopiśmie "Drug and Therapeutics Bulletin".

Ciąża to czas, kiedy w organizmie kobiety zachodzi szereg zmian. Dlatego też każda przyszła mama powinna zdrowo się odżywiać, włączając do diety nie tylko warzywa i owoce, ale także kasze, ryby, zdrowe tłuszcze. Niestety, spora część ciężarnych zamiast zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zaczyna w tym okresie przyjmować sztuczne witaminy.

Polecane wideo:

- Przyjmowanie syntetycznych suplementów diety jest stratą czasu i pieniędzy, ponieważ minerały zawarte w tych produktach nie poprawiają stanu zdrowia dziecka – zauważają lekarze. I dodają, że kobiety często decydują się na przyjmowanie dodatkowych witamin głównie pod wpływem reklam. Tymczasem każda dodatkowa suplementacja powinna być poprzedzona badaniami krwi.

Jest jednak jeden wyjątek. To kwas foliowy, który należy przyjmować jeszcze przed zajściem w ciążę. Związek ten zwany jest także witaminą B9 lub witaminą B12. Pełni niezwykle ważną rolę: współuczestniczy w rozwoju wszystkich komórek w organizmie.

Przyjmowanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę oraz w pierwszym trymestrze pozwala zapobiec wadom cewy nerwowej u płodu. O ile jednak stosowanie witaminy B9 jest zasadne, o tyle innych suplementów – nie zawsze. Co więcej – w niektórych skrajnych przypadkach może doprowadzić do przedawkowania witamin.

Dlatego naukowcy zwracają uwagę, by zamiast sztucznych medykamentów, kobiety w ciąży włączył do swojej diety więcej świeżych warzyw i owoców, ryby, kasze i zboża. Zdaniem ekspertów, panie, które przyjmują preparaty witaminowe, czują się usprawiedliwione i nie zmieniają nawyków żywieniowych.

Tymczasem to właśnie między innymi od tych nawyków zależy sposób odżywiania dziecka w przyszłości. Jak zaznaczają eksperci – tylko 30 proc. przebadanych przez nich kobiet spożywało dziennie pięć porcji warzyw i owoców. Tylko 11 proc. ciężarnych je ryby - bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają rozwój mózgu.

Równocześnie zwracają uwagę, że poza kwasem foliowym, kobiety w ciąży powinny zażywać witaminę D, która odpowiada za budowę kości.

Janet Fyle z Royal College of Midwives zaznacza też, że kobiety spodziewające się dziecka wcale nie muszą jeść za dwoje. Powinny za to jeść dla dwojga, a co za tym idzie urozmaicić dotychczasowe dania.

Zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiety w ciąży wynosi średnio 2400 kcal.

Ewa Rycerz, 5 miesięcy temu

Składniki odżywcze

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Ibuprom

~Baforciti • ostatni post 4 dni temu

1

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 7 dni temu

12
Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Kwas foliowy - czy wiesz, ile go potrzebujesz?

zaspokaja zapotrzebowanie na dany składnik 50% populacji w danej grupie wiekowej. RDA - zalecane dzienne spożycie (Recommended Dietary (...) Allowances), czyli takie, które wg badań zaspokaja zapotrzebowanie na dany składnik...

Składniki odżywcze

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Błonnik w diecie Każdy z nas powinien przyjmować 25 gramów błonnika dziennie. Najlepszym sposobem na uzyskanie prawidłowej ilości jest odpowiednia dieta. Powinna być bogata w warzywa i owoce, ale także w produkty pełnoziarniste.Najbardziej znanymi objawami...

Składniki odżywcze

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

. Przetworzone brzoskwinie w puszkach posiadają o wiele mniej wartości odżywczych. Przepis na truskawkowo-brzoskwiniowe lody Okres (...) , 1 szklankę mleka kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki...

Składniki odżywcze

10 najważniejszych witamin w ciąży

nawet poronienia. Zapobiega również pojawieniu się wad układu nerwowego u dziecka, wpływa dobrze na wzrok i sprawia, że składniki odżywcze mogą być prawidłowo transportowane do tkanek. Niedobory witaminy E prowadzą...

Składniki odżywcze

Młody bób - dlaczego warto go jeść

Młody bób - dlaczego warto go jeść

jak inne rośliny strączkowe, zawiera wiele składników odżywczych. Przede wszystkim ma dużo protein, które z powodzeniem mogą zastąpić białko pochodzenia (...) niestety nie dla wszystkich Mimo, że młody bób to skarbnica...

Składniki odżywcze

Węglowodany

składnikiem pożywienia, stanowią 55-60% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Szacuje się, że dzienne spożycie węglowodanów w ciąży powinno wynosić (...) , że zapewniają jej i dziecku odpowiednie pokłady energetyczne i odżywcze,...

Składniki odżywcze

Minerały

i suplementacji. Niezwykle ważne jest dostarczanie maleństwu odpowiednich ilości witamin i składników mineralnych w dobrze zbilansowanej diecie (...) dziecka w czasie ciąży? Spis treści Co to są minerały? ...

Składniki odżywcze

Dlaczego kobiety w ciąży powinny przyjmować cholinę?

Dlaczego kobiety w ciąży powinny przyjmować cholinę?

Cholina jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu. Pomimo, że jest produkowana przez wątrobę, wiele osób cierpi na jej niedobór. Suplementacją szczególnie powinny zainteresować się...

Składniki odżywcze

Nadmiar kwasu foliowego może powodować autyzm

Nadmiar kwasu foliowego może powodować autyzm

zacząć zażywać suplementy z tym składnikiem na miesiąc przed zapłodnieniem. Również w czasie ciąży kwas foliowy jest niezbędny - lekarze zalecają (...) dla ciężarnych. Wysoki poziom tego składnika może wynikać również...