Witaminy w ciąży

Witaminy w ciąży to zarówno zdrowa dieta uwzględniająca specyficzne potrzeby kobiety w ciąży i jej nienarodzonego dziecka, jak i specjalne suplementy diety dla kobiet w ciąży. Niektóre pierwiastki i witaminy są szczególnie ważne w czasie ciąży, gdyż dziecko potrzebuje ich do prawidłowego rozwoju. Pamiętajmy więc o kwasie foliowym, wapniu, żelazie i witaminach.

Naturalne witaminy w ciąży

Ogólnie rzecz biorąc, dla kobiety w ciąży ważna jest zdrowa i zróżnicowana dieta. Nie wszystkie witaminy są potrzebne jednak w tych samych ilościach. W ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały to:

Polecane wideo:

  • 400 mikrogramów kwasu foliowego,
  • 6 mikrogramów witaminy B12,
  • 200-300 miligramy wapnia,
  • 70 miligramów witaminy C,
  • 3 miligramy tiaminy,
  • 2 miligramy ryboflawiny,
  • 20 miligramów niacyny,
  • 10 miligramów witaminy E,
  • 15 miligramów cynku,
  • 17 miligramów żelaza.

Kwas foliowy, czyli witamina B9, jest szczególnie ważny dla wszystkich kobiet w ciąży. Jest on bardzo ważny dla rozwoju układu nerwowego i mózgu. Jak mówią badania, korzystnie wpływa także na wagę urodzeniową dzieci i ich ogólne zdrowie. Jest zalecaną witaminą w ciąży, przede wszystkim dlatego, że zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka. Żywność, która go zawiera to przede wszystkim warzywa zielonolistne, takie jak sałata, kapusta, szpinak, brokuły, szparagi, brukselka. Oprócz tego jego źródłem są pomidory, rośliny strączkowe, soja, drożdże, żółtka jaj, banany, truskawki, awokado i pomarańcze.

Witamina B6 to z kolei witamina działająca korzystnie przy uciążliwych porannych mdłościach. Odgrywa też ważną rolę w produkcji krwi, co u kobiet w ciąży jest szczególnie ważne. Witaminę B6 można znaleźć w soi, marchwi, kapuście, szpinaku, nasionach słonecznika, brązowym ryżu, brokułach oraz różnych rodzajach orzechów.

Żelazo to pierwiastek, który zapobiega anemii oraz niskiej wadze urodzeniowej dziecka. Odgrywa również rolę w profilaktyce przedwczesnego porodu. Żelazo najlepiej wchłania się z różnych rodzajów mięsa. Najlepszym jego źródłem jest chude, czerwone mięso. Wątróbka nie jest zalecana dla kobiet w ciąży ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy A, która w nadmiarze może zaszkodzić dziecku.

Suplementy diety dla kobiet w ciąży

Jakie suplementy diety dla kobiet w ciąży mogą się przydać? Przede wszystkim te zawierające pierwiastki i witaminy, których trudno sobie dostarczyć w wystarczających ilościach naturalnie, czyli w pożywieniu. Są to głównie kwas foliowy, żelazo i wapń. Każda z tych substancji jest potrzebna kobiecie w ciąży i jej dziecku w dużych ilościach, których kobiecie może być trudno dostarczyć w pożywieniu. Multiwitaminy dla kobiet w ciąży to głównie kwas foliowy wraz z tymi dwoma minerałami. Najlepiej zacząć je brać jeszcze przed zajściem w ciążę, ze względu na to, że zapobiegną one ewentualnym wadom, które mogą pojawić się w pierwszych dniach po zapłodnieniu.

Aby zapobiec wadom cewy nerwowej u dziecka, trzeba dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kwasu foliowego przez pierwsze 28 dni ciąży. W późniejszych dniach ciąży witaminy w ciąży są równie ważne, ale na pierwszy plan wysuwają się już inne substancje niż kwas foliowy. Kiedy u dziecka zaczyna rozwijać się kościec, najważniejszy jest wapń. Jeśli kobieta nie dostarczy sobie odpowiednich dawek wapnia, ucierpią na tym jej własne kości, z których będzie pobierany ten pierwiastek. W niektórych przypadkach, przy zbyt niskich dawkach wapnia, dochodzi nawet do osteoporozy w ciąży. O odpowiednią mineralizację układu kostnego dba nie tylko wapń, ale i fosfor. Pierwiastek ten jest odpowiedzialny za metabolizm białek, tłuszczów i węglowodanów, dlatego jest szczególnie wskazany kobietom chorym na cukrzycę lub będącym w ciąży mnogiej.

Minerały

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

ciaza

gosia1.9 • ostatni post 2 tygodnie temu

1
Artykuły Minerały
Minerały

Poznaj witaminę, która zapewni zdrowie twojemu nienarodzonemu dziecku

O tym, że kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego twojego dziecka z pewnością już wiesz. Ale czy wiedziałaś, że: * sposób przechowywania produktów żywnościowych ma wpływ na ilość zawartego w nich kwasu foliowego, * obecność...

Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... * syntetyczny (//parenting.pl/portal/kwas-foliowy) wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; * nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu...

Minerały

Spożywanie miodu w ciąży

Spożywanie miodu w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu w czasie ciąży to dobry pomysł. Mimo iż miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie należy podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym.

Minerały

Znaczenie wody w ciąży

Znaczenie wody w ciąży

Woda odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zresztą samo ciało człowieka składa się w ponad 60% z wody. Płyn ten pomaga składnikom odżywczym dotrzeć do komórek, wspomaga proces trawienia, usuwa toksyny z organizmu, nawet reguluje temperaturę...

Minerały

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina jest czerwonym owocem o mocnym, charakterystycznym zapachu, wywodzi się ona z Ameryki Północnej. Rdzenni Amerykanie używali tego owocu do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako...

Minerały

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Generalnie, hodowane są dwa rodzaje oliwek - oliwki używane do produkcji oliwy z oliwek i tzw. oliwki stołowe. Te pierwsze są mniejsze, zawierają więcej lipidów i wytwarzają więcej olejów. Warto zapamiętać, że w odróżnieniu...

Minerały

Potas w ciąży

Potas w ciąży

Potas jest pierwiastkiem, który stanowi najważniejszy składnik płynów ustrojowych. W organizmie pełni wiele funkcji, warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór powoduje zagrożenie życia. ## Rola potasu w organizmie * Potas...