Witaminy przed ciążą

Kobieta podejmująca decyzję o dziecku powinna liczyć się ze zmianą diety i trybu życia. Rozwijające się w łonie matki dziecko będzie wymagało właściwie zbilansowanego pokarmu, witamin i składników mineralnych a także odpowiednich warunków do spokojnego i harmonijnego rozwoju. Przyszła mama powinna zadbać o prawidłowe odżywianie przed ciążą tak, by stworzyć maleństwu doskonałe środowisko do życia, a w trakcie ciąży dbać o dostarczanie dziecku potrzebnych składników odżywczych.

Polecane wideo:

1. Kwas foliowy przed zajściem w ciążę

Bardzo ważnym punktem planowania dziecka jest konieczność przyjmowania witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Odgrywa on olbrzymią rolę w prawidłowym rozwoju dziecka. Zaleceniem lekarzy jest przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 400 mikrogramów dziennie przez co najmniej 4-8 tyg. przed zapłodnieniem.

Doskonałym rozwiązaniem są jedno- lub wieloskładnikowe gotowe preparaty do codziennego spożywania. Bardzo ważne, żeby sprawdzać, czy gwarantują one dawkę 400 mikrogramów, bowiem tylko taka wartość stężenia we krwi gwarantuje skuteczność działania. Kwas foliowy w 70% chroni rozwijający się płód przed wystąpieniem wad cewy nerwowej i układu nerwowego, które prowadzą do bezmózgowia, przepukliny mózgowej czy rozszczepu kręgosłupa. Wady te powstają już w 3-4 tyg. ciąży, stąd ciągłe starania lekarzy do uświadamiania kobietom powagi sytuacji i zalecenia przyjmowania kwasu foliowego na kilka tygodni przed planowanym zapłodnieniem.

Witaminy zalecane w ciąży

Przyszła mama powinna szczególnie dbać o siebie i swoją dietę. Czasem wystarczy jeść dużo warzyw i owoców, aby przekazać dziecku to co najlepsze, ale czasem...

2. Witamina E na płodność

Kolejną ważną dla kobiet planujących potomstwo witaminą jest witamina E, powszechnie znana jako witamina na płodność. Specjaliści przekonują, że powinna być tak samo suplementowana jak kwas foliowy, bowiem badania naukowe potwierdzają zależność między małą masą urodzeniową, a niskim stężeniem witaminy E we krwi pępowinowej. Niewłaściwe stężenie witaminy E (niedobory) powodują ryzyko wcześniactwa a także występowanie wad wrodzonych lub poważnych chorób u niemowląt.

3. Witaminy na ciążę

W czasie ciąży dwukrotnie wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, wapń i białko, cynk, jod, witaminę A, C i beta-karoten. Wszystkie te składniki są obecne w pokarmach, stąd potrzeba zróżnicowanego menu przed ciążą. Braki w tych składnikach mogą bowiem powodować różne, mniej lub bardziej istotne zagrożenia dla prawidłowego rozwoju dziecka i samopoczucia mamy w ciąży. Na przykład, niedobór żelaza zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu, anemii w czasie ciąży albo w ogóle niepłodność, czyli niemożność zajścia w ciążę. Niedobór wapnia powoduje problemy z uzębieniem kobiety w ciąży i niedostateczne uwapnienie kości dziecka, natomiast niedostateczne stężenie białka przyczynić się może do zmniejszenia obwodu główki u dziecka.

4. Dieta przed ciążą

Odchudzanie przed ciążą jest zakazane, nie można nadmiernie obciążać organizmu, co więcej drakońskie i źle skomponowane diety czasem „wypłukują” organizm z potrzebnych witamin i składników mineralnych. Ciążowe menu powinno pojawić się na talerzu już na 3 miesiące przed zapłodnieniem, żeby organizm miał czas na pozbycie się szkodliwych substancji i mógł zgromadzić zapas tych potrzebnych. Przygotowanie menu zacząć należy od obowiązkowej witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Obok spożywania gotowego preparatu kwasu foliowego, należy w menu brać pod uwagę zielone warzywa, tj. brokuły, szparagi, sałatę, brukselkę, szpinak, warzywa strączkowe, fasolę, groch, soję oraz owoce cytrusowe, np. pomarańcze, także otręby pszenne i wątróbkę, żeby zapewnić sobie dodatkowe źródło tego drogocennego składnika. Jednocześnie pamiętamy o witaminie E na płodność i dbamy o stałe jej dostarczanie organizmowi poprzez spożywanie orzechów laskowych, migdałów, awokado, krewetek, żółtek jaj i dodawanie olejów: słonecznikowych, rzepakowych, sojowych do sałatek i surówek.

Odpowiednie ilości żelaza znaleźć można w czerwonym mięsie (wołowinie, wieprzowinie, podrobach), żółtkach jaj, produktach pełnoziarnistych i suszonych owocach. Zwiększoną dawkę wapnia i białka we krwi można uzyskać poprzez systematyczne spożywanie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu (mleko, kefir, maślanka, jogurty naturalne, chude sery twarogowe). Białko w dużych ilościach występuje także w rybach i chudym mięsie.

Naturalne przeciwutleniacze (witaminy A i C) można znaleźć w owocach i warzywach, szczególnie w cytrusach, truskawkach, malinach, czarnej porzeczce, czerwonej papryce, natce pietruszki, brukselce, sałacie, pomidorach i wielu innych.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Wspomóż rozwój intelektualny swojego Dziecka
Wspomóż rozwój intelektualny swojego Dziecka

Kwas DHA dla ciężarnych

Kwas DHA dla ciężarnych

Kwas DHA spełnia istotne funkcje w organizmie kobiety ciężarnej i jej dziecka.

Wspomóż rozwój intelektualny swojego Dziecka

Kwasy omega-3 w ciąży

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega–3 są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dzieci, chronią przed schorzeniami układu krążenia i nowotworami (...) oraz wspomagają odporność. Kwasy omega w diecie przyszłej mamy nie...

Wspomóż rozwój intelektualny swojego Dziecka

Uzdolnione dzieci

Zdolne dziecko to powód do dumy rodziców. Często chwalą się oni swoją pociechą przed innymi, doceniają jego sukcesy i motywują do pracy. Należy (...) własnych niezrealizowanych w przeszłości ambicji. Spis...

Wspomóż rozwój intelektualny swojego Dziecka

Rozwój wyobraźni

na rozwój intelektualny dzieci? Jak powstają wyobrażenia? Co to jest wyobraźnia? Wyobraźnia to zjawisko subiektywne (...) zdolności uczniów do tworzenia wyobrażeń twórczych...

Wspomóż rozwój intelektualny swojego Dziecka

Jakie witaminy są ważne w ciąży?

Jakie witaminy są ważne w ciąży?

W czasie ciąży kobieta powinna w szczególny sposób zadbać o swoje zdrowie, przyjmując zalecane ilości witamin.

Wspomóż rozwój intelektualny swojego Dziecka

Kwasy Omega-3 a karmienie piersią

Kwasy Omega-3 a karmienie piersią

Właściwa podaż kwasów tłuszczowych Omega-3 jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia.

Wspomóż rozwój intelektualny swojego Dziecka

Po co genetyczne modyfikacje? DHA z alg stworzone przez naturę!

z zakresem swojej działalności i mając na względzie dobro kobiet ciężarnych, karmiących i dzieci, rekomenduje algi morskie jako bezpieczne źródło DHA (...) w ciąży, matek karmiących, niemowląt i dzieci...