Witamina D - Twój sprzymierzeniec w czasie ciąży

Witamina D, nazywana „słoneczną” ze względu na główne źródło jej pozyskiwania, to pierwiastek niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu kostnego, a także właściwego funkcjonowania systemu naczyniowego i immunologicznego człowieka. Jej niedobór u kobiet ciężarnych i karmiących piersią oraz dzieci w pierwszym roku życia może mieć nieodwracalne skutki dla zdrowia maluchów i doprowadzić do poważnych chorób w wieku dorosłym. Aby uchronić swoje dziecko przed powikłaniami zdrowotnymi, każda mama powinna zadbać o dodatkową suplementację tej cennej witaminy.

Polecane wideo:

1. Niedobór witaminy D

Prowadzone na świecie badania wskazują na powszechne występowanie niedoborów witaminy D w populacji. Pozyskanie jej w diecie przy wysokim poziomie deficytu jest problematyczne. Jej największe stężenie występuje w mięsie ryb, które mogą być jednak źródłem groźnych dla zdrowia toksyn. Z kolei w jajkach czy mleku witamina nie występuje w takiej ilości, by przy ich normalnym spożyciu pokryć deficyt. To nie dieta jednak jest głównym źródłem witaminy D, lecz promienie słoneczne inicjujące jej aktywną syntezę w skórze. Niestety, w naszej szerokości geograficznej jest ona możliwa jedynie latem i późną wiosną, w bezchmurne dni, kiedy słońce świeci wysoko na niebie. Współczesny tryb życia, ograniczający czas ekspozycji na promienie słoneczne oraz warunki klimatyczne to główne czynniki niedoboru witaminy D wśród mieszkańców Polski.

Deficyt witaminy „słonecznej” jest szczególnie groźny dla zdrowia kobiet w ciąży, prawidłowego rozwoju malucha w brzuchu oraz jakości życia narodzonego dziecka a później - dorosłego człowieka. W tym kontekście, duży niepokój budzą wnioski ekspertów z Uniwersytetu Cork w Irlandii. Z przeprowadzonych na wyspach badań wynika, że u ponad 90% kobiet ciężarnych występuje znaczący niedobór witaminy D. W trosce o zdrowie malucha przyszła mama nie powinna zaniedbywać jej suplementacji.

Rekomendacje międzynarodowej grupy ekspertów dotyczące dobowej suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej dla poszczególnych grup konsumentów:

1500-2000 IU

kobiety ciężarne i karmiące piersią

400 UI

noworodki i niemowlęta przez pierwsze 6 miesięcy życia

400-800IU wcześniaki, do osiągnięcia prawidłowego wieku płodowego (następnie według zaleceń dla niemowląt)

400-600 IU

dzieci od 6. do 12. miesiąca życia, w zależności od jej poziomu w organizmie

2. Witaminy dla przyszłych mam

Dieta kobiety spodziewającej się dziecka ma ogromny wpływ na zdrowie jej samej oraz malucha. Niedobór witaminy D może być przyczyną chorób zagrażających prawidłowemu przebiegowi ciąży i rozwojowi płodu m. in. bakteryjnego zapalenia pochwy, cukrzycy ciążowej czy rzucawki przedporodowej. Powikłania te mogą zagrozić zdrowiu i życiu zarówno mamy, jak i jej dziecka, w konsekwencji doprowadzając do konieczności przeprowadzenia cesarskiego cięcia.

Deficyty składników odżywczych przyszłej mamy wertykalnie przenoszą się na malucha, nie pozostając bez znaczenia dla prawidłowego rozwoju płodu. Zakres powikłań jakie mogą dotknąć niemowlę w wyniku niedoboru witaminy D jest szeroki, a ich konsekwencje mogą objawiać się w perspektywie długofalowej. Aby ich uniknąć, należy zadbać o jej prawidłowe stężenie w organizmie, które zapewnia suplementacja.

3. Witamina D to słoneczna przyszłość dziecka

Jedną z głównych funkcji jaką pełni witamina D jest pobudzanie wchłaniania fosforu, składnika budulcowego tkanek miękkich, np. mózgu i serca, oraz wapnia, który odpowiada za mocne zęby i kości. Zapewnione przez suplementację właściwe jej stężenie w organizmie może zapobiec powikłaniom zdrowia noworodków, takim jak niska masa urodzeniowa oraz nieprawidłowa budowa układu kostnego. Obniża również ryzyko wystąpienia niskiego poziomu wapnia w surowicy krwi, tzw. hipokalcemii, która objawia się m.in. krzywicą w wieku dziecięcym bądź rozmiękczaniem kości w życiu dorosłym. Witamina D jest ponadto istotnym czynnikiem sprzyjającym prawidłowemu rozwojowi mózgu płodu. Jej suplementacja przez kobietę ciężarną może zapobiec negatywnym zmianom strukturalnym i funkcjonalnym tego organu, przeciwdziałając zaburzeniom zachowania w późniejszym życiu dziecka.

4. Profilaktyka kluczem do zdrowia

Jakość życia w ogromnym stopniu zależy od stanu naszego zdrowia. Dbając o bogatą w niezbędne składniki odżywcze dietę swoją i swojego dziecka, każda mama dokonuje najcenniejszej inwestycji -zapewnia maluchowi lepszy start w przyszłość. Dzięki rozwojowi współczesnej medycyny wiemy coraz więcej o tym jakie procesy zachodzą w rozwijającym się organizmie i czego potrzebuje aby zdrowo rosnąć. Warto z tej wiedzy korzystać!

materiały prasowe, 11 miesięcy temu

Bibliografia

  • Charzewska J. i wsp.: „Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – rok 2009”; Standardy Medyczne/ Pediatria; 2009, T. 6.
  • Płudawski P., Kaczmarewicz E. i wsp., (2013 wrzesień). Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej. Endokrynologia Polska.
  • Barret H, McElduff A: Vitamin D and pregnancy: an old problem revisited. Best Pract. Res. Clin. Endocrinol. Metab. 2010; 24: 527-539.
  • Carlos Lifshitz: „Wiadomości dotyczące znaczenia składników odżywczych, które mają długotrwały wpływ na zdrowie kobiety w ciąży i niemowląt”. Standardy medyczne/ Pediatria;2013, T.10.

Minerały

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocy ...

kocsar • ostatni post 2 dni temu

12
Artykuły Minerały
Minerały

Kilka ciekawych faktów o kwasie foliowym

Czy wiesz, że... syntetyczny kwas foliowy wchłania się lepiej w porównaniu do tego zawartego w warzywach; nazwa kwasu foliowego pochodzi od łacińskiego słowa „folium" oznaczającego liść i prawdą jest, że najwięcej kwasu foliowego zawierają...

Minerały

Znaczenie wody w ciąży

Znaczenie wody w ciąży

Woda odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Zresztą samo ciało człowieka składa się w ponad 60% z wody. Płyn ten pomaga składnikom odżywczym dotrzeć do komórek, wspomaga proces trawienia, usuwa toksyny z organizmu, nawet reguluje temperaturę...

Minerały

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Spożywanie oliwek w czasie ciąży

Oliwki to owoce drzewa oliwnego. Generalnie, hodowane są dwa rodzaje oliwek - oliwki używane do produkcji oliwy z oliwek i tzw. oliwki stołowe. Te pierwsze są mniejsze, zawierają więcej lipidów i wytwarzają więcej olejów. Warto zapamiętać, że w odróżnieniu...

Minerały

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina w czasie ciąży

Żurawina jest czerwonym owocem o mocnym, charakterystycznym zapachu, wywodzi się ona z Ameryki Północnej. Rdzenni Amerykanie używali tego owocu do przyrządzania potraw oraz jako naturalny lek przeciw chorobom układu moczowego, biegunce, cukrzycy i jako...

Minerały

Spożywanie miodu w ciąży

Spożywanie miodu w ciąży

Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy spożywanie miodu w czasie ciąży to dobry pomysł. Mimo iż miód należy do najzdrowszych produktów spożywczych, nie należy podawać go niemowlętom z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym.

Minerały

Wapno w czasie ciąży

Wapno w czasie ciąży

Racjonalne odżywianie przed i w czasie ciąży gwarantuje zdrowie organizmu przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka. Kobieta, która stosowała się do zasad zdrowego żywienia przed zajściem w ciążę dostarczy płodowi potrzebnych składników odżywczych od...