Węglowodany

Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Dlatego dobrze, że otaczają nas właściwie wszędzie, trudno się od nich uwolnić, chociaż jednocześnie są czynnikiem sprzyjającym dodatkowym kilogramom. Dlatego szczególnie należy dbać o odpowiedni dobór węglowodanów w ciąży, tak by skorzystać z ich właściwości energetycznych najwięcej, ale żeby uniknąć niepożądanej otyłości.

Co to są węglowodany?

Węglowodany, czyli cukry (słowa, których brzmienia unikają osoby, będące na różnych pseudoskutecznych dietach) to organiczne związki chemiczne, składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, wyróżniamy: cukry proste, cukrowce i sacharydy. Pełnią istotną rolę w prawidłowym przebiegu przemiany materii, o czym świadczy fakt, że w przypadku braku lub niedostatecznej ilości węglowodanów w pożywieniu, dochodzi do nieprawidłowego spalania kwasów tłuszczowych i powstawania ciał ketonowych zakwaszających ustrój organizmu. Podstawowym źródłem węglowodanów są produkty roślinne, takie jak: mąki, kasze, warzywa, owoce, miód, nasiona zbóż, ziemniaki.

Polecane wideo:

Węglowodany w ciąży

Węglowodany są niezbędnym składnikiem pożywienia, stanowią 55-60% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Szacuje się, że dzienne spożycie węglowodanów w ciąży powinno wynosić średnio 400 gramów. Zaleceniem dietetyków jest wybieranie tylko węglowodanów w postaci cukrów złożonych, które mają niższy, tzw. wskaźnik glikemiczny. Oznacza to, że ryzyko nadwagi u kobiety i jej dziecka jest zdecydowanie mniejsze. Kobieta w ciąży może jeść węglowodany złożone z pełną świadomością, że zapewniają jej i dziecku odpowiednie pokłady energetyczne i odżywcze, korzystnie wpływają na ogólne samopoczucie, a jednocześnie nie pozostawią po sobie dodatkowego tłuszczyku.

Porady żywieniowe w ciąży

Węglowodany w ciąży są pożądane. W menu kobiety w ciąży powinny znaleźć się jak najczęściej węglowodany złożone, szczególnie skrobia, występująca w pełnych zbożach (np. mące razowej, w brązowym ryżu), grochu, fasoli i soczewicy oraz w ziemniakach. Dodatkowo, należy stosować się do kilku prostych rad:

  • makaron biały zamienić na makaron pełnoziarnisty lub razowy;
  • ryż biały zamienić na ryż pełnoziarnisty lub ryż basmati;
  • ograniczyć spożycie ziemniaków, do 2-3 małych ziemniaczków na talerzu; potraktować je jako dodatek do dania mięsnego i dużej ilości sałatki;
  • pieczywo białe zamienić na pieczywo razowe, a do kanapek z pieczywem zawsze dokładać dużą ilość warzyw: pomidorów, ogórków zielonych lub kiszonych, sałaty, rzodkiewki itp.;
  • zwiększyć spożycie kasz: gryczanej, jęczmiennej, perłowej;
  • zwiększyć spożycie nabiału, ryb i mięsa czerwonego;
  • ograniczyć spożycie sacharozy, czyli cukru spożywczego;
  • nie podjadać słodyczy i wyrobów cukierniczych.

Błonnik w ciąży

Bardzo ważnym węglowodanem w diecie kobiety ciężarnej jest błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit. Obecność błonnika w pożywieniu stymuluje tempo przesuwania się pokarmu w jelitach, proces trawienia i wydalania. Pobudza perystaltykę jelit. Każdego dnia organizm ciężarnej potrzebuje około 30 gramów błonnika. Aby dostarczyć sobie dodatkowych ilości tego składnika pokarmowego, należy sięgać po zboża pełnoziarniste, otręby pszenne, płatki owsiane, ryż niełuskany, warzywa (marchew, groszek, brokuły) i owoce (jabłka, banany, rodzynki i gruszki).

Olga Wieczorek

Redakcja parenting.pl, 7 miesięcy temu

Składniki odżywcze

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Węglowodany
Węglowodany

Słodycze a ciąża

Słodycze a ciąża

Od czwartego miesiąca ciąży niemal wszystkie kobiety mają większy apetyty. Sprzyja temu stabilizacja hormonalna. Zakończył się również czas, gdzie większość kobiet odczuwa poranne mdłości. Kobieta potrzebuje około 2100 kcal dziennie, natomiast ciężarna...

Węglowodany

Spożywanie czekolady w ciąży

Spożywanie czekolady w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych - polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka

Węglowodany

Czekolada w ciąży

Czekolada jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych - polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. W czekoladzie jest obecna również kofeina, która w nadmiernych...

Superpokarmy

9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia

9 powodów, dla których warto jeść nasiona chia

porcja dostarcza organizmowi zaledwie 135 kalorii. Zawierają niewiele węglowodanów Nasiona chia nie zawierają w składzie zbyt wielu węglowodanów (...) i dzięki temu mogą być spożywane o każdej porze dnia. Stanowią one...

Kuchnia

Nie zaczynaj dnia od takiego śniadania!

Nie zaczynaj dnia od takiego śniadania!

mnóstwo cukru i węglowodanów, jeśli pochodzi z kartonu. Zdrową alternatywą jest za to wyciskanie soku ze świeżych owoców. Płatki śniadaniowe Płatki (...) śniadaniowe bogate w węglowodany i cukier, natomiast ubogie w...

Dieta w ciąży

Fakty i mity o zdrowej diecie

Fakty i mity o zdrowej diecie

trzech składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania: białka, węglowodanów i tłuszczów. Dobroczynne tłuszcze można znaleźć m.in. w orzechach (...) tak jest. Prawdziwym sekretem są dostarczane organizmowi kalorie, skupienie na...

Cukrzyca ciążowa

10 mitów dotyczących diety cukrzycowej

10 mitów dotyczących diety cukrzycowej

poznasz swój organizm na tyle, by wiedzieć, kiedy można sobie pozwolić na kostkę czekolady czy owocowy deser. Węglowodany nie są dobre dla diabetyków (...) Kolejny mit. Węglowodany są podstawą zdrowego odżywiania, ponieważ...

Kuchnia

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

, a tym samym wspomaga procesy odchudzania. Chociażby z tego względu warto każdego dnia przyrządzić w domu jakąś pikantną potrawę. Węglowodany (...) jako ważny element diety Wiele osób na diecie odchudzającej rezygnuje ze spożywania...

Kuchnia

Jedzenie, które ma wpływ na sen

Jedzenie, które ma wpływ na sen

. Węglowodany Jedzenie bogate w węglowodany uzupełnia produkty mleczne poprzez wzrost poziomu tryptofanu we krwi - substancji, która ułatwia zasypianie

Maluch

5 produktów, które zabierają ci energię po śniadaniu

5 produktów, które zabierają ci energię po śniadaniu

jeszcze bardziej śpiący. Czego unikać podczas śniadania? Rogal Jeden rogal zawiera tyle samo węglowodanów, co cztery kromki chleba. Niestety (...) , są to puste węglowodany, ponieważ białe pieczywo, zrobione z przetworzonej...