Wątróbka z grzybami

Kiełbasa chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Często używa się go w krajach latynoamerykańskich do wzbogacenia jajecznicy**.

Składniki:**

Polecane wideo:

  • 300 g wątróbki wieprzowej,
  • 100 g kiełbasy chorizo,
  • 1 średnia cebula,
  • 100 g grzybów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki,
  • 100 ml czerwonego wina.

Przygotowanie:

Wątróbka w warzywach

Wątróbka to bardzo wyrafinowany rodzaj mięsa, który nadaje się na oryginalne i wykwintne posiłki. Poza tym jest źródłem wielu ważnych składników odżyw...

Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, dopóki składniki nie zmiękną. Pokrój w kostkę kiełbasę chorizo i dorzuć na patelnię. Gdy kiełbasa będzie już powoli dochodzić, dodaj grzyby i czerwone wino. Przykryj pokrywą, zmniejsz ogień i duś. Na osobnej patelni rozgrzej trochę masła i usmaż kawałki wątróbki, po kilka minut z każdej strony. Gdy mięso będzie już na pół miękkie, dodaj mieszankę z drugiej patelni, wymieszaj i duś jeszcze przez 10 minut. Podawaj od razu.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 172,75 kcal
--- ---
Białka 12,65 g
--- ---
Węglowodany 2,17 g
--- ---
Tłuszcze 11,46 g
--- ---
Błonnik 0,35 g
--- ---

Komentarz:

Wątróbka często uchodzi za rarytas. Ma bardzo specyficzny smak. Mięso z wątróbki to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Ten rodzaj mięsa ma wpływ na produkcję czerwonych krwinek oraz funkcjonowanie układu krwionośnego. Z tego powodu szczególnie korzystny okazuje się dla kobiet ze skłonnością do niedoborów żelaza – cierpiącym na anemię i obficie miesiączkującym. Osoby takie powinny rozważyć włączenie wątróbki do swojej diety.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wieprzowiny
Dania z wieprzowiny

Schab z nektarynką

Schab z nektarynką

Połączenie mięsa wieprzowego, bogatego w składniki mineralne i potrzebne nam białko, z nektarynkami, owocami zawierającymi witaminy C, E czy z grupy B, to świetny i bardzo smaczny pomysł na ciekawy i zdrowy posiłek.

Dania z wieprzowiny

Zupa z brokułów

Zupa z brokułów

Brokuły znane są ze swoich właściwości antynowotworowych. Jednak nie są one jedynie bronią przeciw rakowi. Brokuły to również duża zawartość witamin A, E, K1, C czy B1.

Dania z wieprzowiny

Pieczony schab z suszonymi figami

Pieczony schab z suszonymi figami

Mało kto wie, że figi stanowią nieocenione źródło mikro- i makroelementów. Zawierają m.in. potas, wapń, magnez, fosfor a do tego są słodkie i smaczne. Polecane są w profilaktyce chorób serca i schorzeń układu krążenia. Pieczony schab ze śliwkami...

Dania z wieprzowiny

Schab z porem i soczewicą

Schab z porem i soczewicą

Soczewica przebojem zdobywa polską kuchnię. Coraz więcej osób przekonuje się do tego warzywa i słusznie, gdyż nie tylko świetnie smakuje, ale również jest źródłem zdrowia.     Składniki: 2 kotlety schabowe, 500 ml soku jabłkowego, 200...

Dania z wieprzowiny

Pierożki wieprzowe

Pierożki wieprzowe

wieprzowiny, 3/4 szklanki posiekanej szalotki, 1/2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki startego imbiru, 3 łyżki mielonego (...) czasu, jednak efekty są wyśmienite. Pierożki z wieprzowiną, których...

Dania z wieprzowiny

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii

Schab w sosie z szałwii to idealny pomysł na wykwintny obiad lub kolację w stylu francuskim.

Dania z wieprzowiny

Wieprzowe pierożki

Wieprzowe pierożki

Wieprzowina to mięso bogate w białko i łatwo przyswajalne tłuszcze. Ponadto jest to rodzaj mięsa bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni.

Dania z wieprzowiny

Wątróbka w warzywach

Wątróbka w warzywach

Wątróbka to bardzo wyrafinowany rodzaj mięsa, który nadaje się na oryginalne i wykwintne posiłki. Poza tym jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych.

Dania z wieprzowiny

Schab w szałwii

Schab w szałwii

na schab w szałwii i zachwycić się smakiem. Składniki: 3 kawałki wieprzowiny na kotlety, 200 g agrestu, 50 ml wody, 1 czubata łyżka cukru

Dania z wieprzowiny

Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku

Zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku

Coś dla wielbicieli prawdziwie góralskiego jadła - zapiekanka godna samego Janosika! Danie banalnie proste w wykonaniu a jednocześnie wielkie w swej prostocie. Pychota! Danie obiadowe dla 4 osób. Składniki: 800...