Tarta z szynką i serem

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem).

Składniki:

Polecane wideo:

  • 3 jajka,
  • 1,5 filiżanki mleka,
  • 4 serki topione,
  • 2 filiżanki mąki,
  • 2 łyżki tartego sera parmezan,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
  • margaryna do nasmarowania blachy,
  • mąka do posypania nasmarowanej blachy,Komentarz
  • oregano do posypania ciasta,
  • 150 g szynki w plastrach,
  • 250 g sera mozzarella w plastrach,
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki,
  • 1 łyżka oregano.
Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami),...

Przygotowanie:

Połącz w blenderze składniki na ciasto – jajka, mąkę, mleko, serki topione, parmezan, proszek do pieczenia i sól – a następnie zmiksuj. Przełóż połowę ciasta do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmaruj margaryną i posyp mąką. Dodaj plastry szynki, połowę mozzarelli, pomidory, oregano i drugą połowę mozzarelli. Przełóż na nadzienie resztę ciasta. Posyp oregano i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Podawaj na gorąco.

| Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | | --- | | Kalorie | 243,95 kcal | | --- | --- | | Białka | 14,59 g | | --- | --- | | Węglowodany | 19,18 g | | --- | --- | | Tłuszcze | 11,56 g | | --- | --- | | Błonnik | 0,78 g | | --- | --- |

Komentarz:

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Odmianą tarty jest quiche. Różnica między tymi francuskimi ciastami dotyczy nadzienia, które w quiche jest wyłącznie słone, oraz zalewy z masy jajecznej charakterystycznej dla tego dania. Najbardziej popularne francuskie tarty to tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.

Przystawki

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

z serem. Arbuz przekładany np. kawałkami fety to idealna przystawka na przyjęcie. Aby wzbogacić jej smak, użyj octu balsamicznego. Jeśli robisz danie

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...