Tamales – kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie

Jest to jedno z najstarszych dań w Meksyku, a pochodzenie nazwy „tamales” zmienia się w zależności od tego, z kim się w tym państwie rozmawia.

Po raz pierwszy danie pojawiło się 5-8 tys. lat temu. Jedli je już Aztekowie, którzy nadziewali je mięsem indyka, flaminga czy żaby. Majowie woleli mięso iguany. Oprócz tego, tamales faszerowano jajkami, miodem, warzywami i owocami.

Polecane wideo:

Sprawdź, z czym możemy przygotować to niezwyklezdrowe danie w swojej kuchni?

Kukurydziane „gołąbki”

Tamales to starta kukurydza (masa) owinięta w liście kukurydzy. Danie jest dość pracochłonne, ale niezwykle smaczne i zdrowe. To przede wszystkim zasługa kukurydzy, która zawiera sporo błonnika, białka, witamin z grupy B, witaminy A, C, D, E, K, PP oraz wiele składników mineralnych: sód, potas, wapno, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, jod, selen i fosfor.

Co więcej, kukurydza jest zbożem, które nie zawiera glutenu, a ponadto to silny antyoksydant: zwiększa odporność organizmu, hamuje powstawanie wolnych rodników, chroni plamkę żółta oka przed zwyrodnieniem oraz przeciwdziała nowotworom, głównie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty oraz raka jelita grubego.

Obecnie, Meksykanie gotują zawinięte ciasto na parze i wypełniają je kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, serem i fasolą. Ale farsz możesz przygotować ze swoich ulubionych składników. My proponujemy wersję z chudym mięsem z kurczaka.

Potrzebować będziesz:

  • 2 ugotowane piersi kurczaka,
  • 20 - 30 suchych liści kukurydzy.

Masa kukurydziana:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 2,5 - 2 szklanki ciepłego bulionu,
  • 20 dag smalcu lub masła.

Sos:

  • 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 mała ostra papryczka,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżka oregano,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól.

Liście kukurydzy zalej ciepłą wodą w misce i przykryj talerzem. Odstaw na 3 godziny. Pokrój pierś w kostkę.

Teraz czas na przygotowanie sosu. Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój je w kostkę, a następnie podsmaż na oleju z dodatkiem kuminu. Papryki (zwykłe i ostrą) oczyść z nasion i pokrój w paski, a po chwili również wrzuć na patelnię. Mieszając dodaj pomidory z puszki i gotuj na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Pod koniec przypraw go oregano, solą i pieprzem.

Do miski wsyp mąkę kukurydzianą i wlej do niej ciepły bulion. Zamieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.

Wyjmij z wody liście kukurydzy i osusz je na ręczniku. Na każdym liściu rozsmaruj dwie łyżki masy kukurydzianej, dodaj także łyżkę sosu i kawałki kurczaka.

Najpierw zawijamy boki, później dolną i górną część. Aby potrawa lepiej się „trzymała” można obwiązać ją sznurkiem lub nićmi.

Na koniec ułóż tamales pionowo i ciasno na górną część naczynia do gotowania na parze. Gotujemy je ok. 50 minut.
Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche.Składniki: 330 g bulwy...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.