Tajska zupa warzywna

Kuchnia tajska to dla nas jedna z najbardziej egzotycznych kuchni świata. Bogactwo składników, przypraw, owoców morza sprawia, że przenosimy się w inną krainę smaków. Dziś przepis na warzywną zupę tajską.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • korzeń imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryczka,
  • 2 sztuki trawy cytrynowej,
  • 1 cebulka dymka,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 g kukurydzy,
  • sos sojowy,
  • 8 różyczek brokułów,
  • 2 pokrojone w słupki marchewki.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Imbir, czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Z trawy cytrynowej usuń wierzchnie liście, zgnieć nożem i drobno posiekaj. Wszystko to wrzuć do garnka, w którym będziesz gotować zupę, na rozgrzany olej. Chwilę smaż i dodaj warzywa oraz trochę sosu sojowego. Obsmażaj przez jakieś 10 minut. Dolej gorący wywar i dodaj mleko kokosowe oraz kukurydzę z puszki. Gotuj chwilę, jednak warzywa powinny być twardawe. Posiekaj cebulkę dymkę i posyp nią zupę już po skończeniu gotowania oraz dodaj sok z cytryny. Jeśli jest za mało słona, dodaj sosu sojowego. Zupę możesz podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem sojowym.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 166,06 kcal
Białka 2,66 g
Węglowodany 14,79 g
Tłuszcze 10,04 g
Błonnik 3,17 g


Komentarz:

Kuchnia tajska oparta jest w dużej mierze na ziołach i przyprawach. Jednak w zależności od danego regionu składniki dań będę różne. Tym, co jest charakterystyczne dla tego typu kuchni jest ryż wraz z dodatkami, serwowany jako główne danie. Może być podany z mięsem lub rybą, których smak wzbogacają niezmiennie przyprawy i zioła. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki, zupy, sosy, ryby i owoce morza.

Komentarze

dyskusje na forum

Artykuły Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu.

Dania wegetariańskie

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka to jedno z najlepszych źródeł białka. Poza nim w produktach tych znaleźć możemy również takie substancje jak witaminy, jony i enzymy.

Dania wegetariańskie

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Czy mrożona pizza może być zdrowa?

Jakość mrożonej pizzy Po produkty mrożone najczęściej sięgamy w dni, w ciągu których nie mamy ani czasu ani ochoty na gotowanie. I nie ma w tym nic złego, jeśli dzieje się to sporadycznie, a i sam wybór produktu nie jest przypadkowy. Najczęściej wybieranym...

Dania wegetariańskie

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka mogą posłużyć jako pyszna, lekka przystawka do wykwintnej kolacji. Gdy brakuje pomysłów, co przygotować jako bezmięsną przekąskę, przepis na te jajka z pewnością będzie odpowiadać każdemu. Składniki: 4 ugotowane na twardo...

Dania wegetariańskie

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa to ciekawa alternatywa dla klasycznych zup polskiej kuchni. Do tego główny składnik, szparagi, nadają daniu oryginalny smak i aromat oraz dostarczają naszemu organizmowi odpowiednie substancje odżywcze. Poniżej zamieszczamy przepis. Składniki: pęczek...

Dania wegetariańskie

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana to świetny pomysł na wieczorną przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Lekkie składniki, pyszny sos i nienachalne przyprawy sprawią, że sałatka z pewnością zasmakuje każdemu. Składniki: 5 średnich ziemniaków, 1 zielony ogórek, pęczek...

Dania wegetariańskie

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Zdrowy chleb jagodowo-cytrynowy dla twojego dziecka!

Chlebek jagodowo-cytrynowy najlepiej piec latem, kiedy pod dostatkiem jest słodkich i zdrowych jagód. Pieczywo składa się z wielu wartościowych składników, takich jak mąka kokosowa, skrobia migdałowa, olej kokosowy czy cytryna. Zrób go jeszcze dzisiaj! Wartości...

Dania wegetariańskie

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

8 powodów, dla których warto jeść kapustę

Kapusta jest niedoceniona Kapusta to popularne warzywo często używane w kuchni. Bogata jest w antyoksydanty i witaminy, więc warto zawrzeć ją w diecie, szczególnie że często jest niedoceniana. Oto główne zalety spożywania kapusty dla zdrowia.Wzmocnienie...