Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy z pewnością przyciągnie do kuchni nawet największego niejadka!

Czas przygotowania: 90 minut

Polecane wideo:

Składniki (dla 2 osób):

  • 300 g udźca wołowego,
  • 8 suszonych moreli,
  • 6 suszonych śliwek,
  • 50 g rodzynek,
  • 2 cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 cebule,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawa do kuchni arabskiej kebab-shoarma,
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • kurkuma,
  • sól morska w młynku Kamis,
  • pieprz czarny w młynku.

Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Zamarynować w miodzie z dodatkiem skórki startej z połowy cytryny, cynamonu oraz kurkumy. Ułożyć w naczyniu razem z suszonymi owocami i dusić do miękkości, podlewając wywarem. Cebulę przesmażyć na oliwie z dodatkiem miodu i soku z cytryny, ułożyć na mięsie pod koniec duszenia.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 279,59 kcal
Białka 17,93 g
Węglowodany 37,49 g
Tłuszcze 6,52 g
Błonnik 5,7 g

Smacznego!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.

Dania z wołowiny

Tajska wołowina

Tajska wołowina

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu.

Dania z wołowiny

Strogonow wołowy

Strogonow wołowy

Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej, 2 cebule, 3 łyżki masła, 20 dkg pieczarek

Dania z wołowiny

Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę. Składniki: 400 g polędwicy wołowej, 2...

Dania z wołowiny

Ostry stek

Ostry stek

Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu (...) . Składniki: 700 g wołowiny, 1 papryka...

Dania z wołowiny

Wołowe żeberka

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni.

Dania z wołowiny

Stek z cebulką

Stek z cebulką

O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych...

Dania z wołowiny

Wołowina curry

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Dania z wołowiny

Stek wołowy w przyprawach

Stek wołowy w przyprawach

może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych. Poniżej przepis na pyszne danie z wołowiny. Składniki: 4 plastry wołowiny na steki, 2 (...) Komentarz: Cechą charakterystyczną tej klasycznej...