Szałwia i rozmaryn działają przeciwbólowo

Naukowcy potwierdzili, że bioaktywne substancje znajdujące się w szałwii i rozmarynie redukują stan zapalny i zmniejszają dolegliwości bólowe.

Takimi doniesieniami ze świata naukowego chwalą się naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy). Pracę na ten temat opublikowano na łamach prestiżowego pisma „British Journal of Pharmacology”. Testy przeprowadzono na myszach i ludzkich komórkach.

Polecane wideo:

Karnozol i kwas karnozolowy to substancje, które hamują aktywność podstawowych enzymów odpowiadających za stan zapalny, ból i gorączkę. Występują właśnie w rozmarynie i szałwii. To dzięki nim zioła to wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi. Już kilka lata temu udowodniono, że hamują rozwój komórek kancerogennych, dodatkowo działają na skórę niczym filtr przeciwsłoneczny. Karnozol i kwas karnozolowy wykorzystuje się już na szeroką skalę w kosmetyce, bo substancje te dobrze ujędrniają skórę i działają na nią leczniczo.

Wykazują ponadto działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Są zdolne zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Substancje te doskonale wspomagają leczenie artretyzmu i reumatyzmu, wzmacniają ponadto układ immunologiczny organizmu. Teraz będzie można je stosować również jako naturalne środki przeciwbólowe.  

Szałwia nie tylko na ból gardła

Szałwię lekarską dawniej najczęściej polecano w czasie infekcji gardła. Płukanie naparem przyniesie dużą ulgę, ale też wspomoże leczenie anginy, zapalenia migdałków i błony śluzowej gardła. Pomoże również w stanach zapalnych przyzębia.

Liście szałwii działają wykrztuśnie, ściągająco, dezynfekująco i wzmacniająco.

Napar z szałwii działa moczopędnie i antyseptycznie (oczyszcza krew), a ponadto hamuje laktację i zmniejsza wydzielanie potu.

O, mój rozmarynie!

Rozmaryn również jest powszechnie stosowany w ziołolecznictwie. I to od wielu lat. Doceniono jego pozytywne działanie na układ pokarmowy, rozmaryn bowiem przyspiesza trawienie, pobudza apetyt i poprawia pracę wątroby. Ponadto działa przeciwbólowo, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stymuluje pracę nerek i zapobiega reumatyzmowi. I, podobnie jak szałwia, zwiększa odporność organizmu oraz niszczy chorobotwórcze drobnoustroje.

Zarówno rozmaryn, jak i szałwię docenia się w kuchni. Zioła te nadają potrawom wyrazistego smaku, a ponadto ułatwiają ich trawienie. Z powodzeniem po rośliny te sięga również branża kosmetyczna.

Badania nad dwoma unikalnymi składnikami szałwii i rozmarynu – karnozolem i kwasem karnozolowym – będą rozszerzane. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości te naturalne substancje zastąpią leki przeciwbólowe i pomogą w terapii chorób zapalnych. Już teraz warto włączyć je do codziennej diety ze względu na liczne właściwości lecznicze.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Zaskakujące korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Zalety oliwy z oliwek Dieta śródziemnomorska, w której często używana jest oliwa z oliwek extra virgin, ma niską zawartość cholesterolu i powoduje mniej przypadków chorób serca i otyłości. Przeciętny Grek spożywa 20 litrów oliwy z oliwek rocznie w porównaniu...

Kuchnia

Produkty najbogatsze w błonnik

Produkty najbogatsze w błonnik

Soczewica i rośliny strączkowe Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródła błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne spożywanie pozwala na kontrolowanie wagi zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Warzywa strączkowe można jeść...

Kuchnia

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Jakie produkty zawierają najwięcej soli?

Czy jesz za dużo soli? Organizm potrzebuje soli. Niestety, większość z nas spożywa jej więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. W ciągu dnia nie powinniśmy przekraczać dawki 2300 miligramów, co odpowiada jednej małej łyżeczce. W większości produktów,...

Kuchnia

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Przygotuj zdrowszą wersję pizzy - sprawdź jak!

Czy pizza może być zdrowa? Tradycyjna pizza to niestety danie wysokokaloryczne, które ze względu na dużą zawartość sera oraz tłustych dodatków nie sprzyja naszemu zdrowiu. Można jednak samodzielnie przyrządzić zdrowszą wersję pizzy. Zastanawiasz się jak?Ciasto...

Kuchnia

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad tym kontrolę...

Kuchnia

Jedzenie, które ma wpływ na sen

Jedzenie, które ma wpływ na sen

To, co jesz ma wpływ na sen Czy to, co jesz ma jakikolwiek wpływ na sen? Tak, i to duży! Sprawdź, które produkty pomogą ci odpłynąć spokojnie w krainę łagodności, a które sprawią, że obudzisz się niewyspany.Tryptofan Mleko powoduje, że łatwiej nam zasnąć....

Kuchnia

Poznaj jedzenie najlepsze dla zdrowych kości

Poznaj jedzenie najlepsze dla zdrowych kości

Zdrowe kości na wyciągnięcie ręki Kości są mocne w wieku młodzieńczym, natomiast od 30 roku życia zaczynają się robić cieńsze. U kobiet proces ten wzmaga się po menopauzie, jednak są sposoby, aby go zahamować. Jedną z najlepszych broni jest dieta - jedzenie...

Kuchnia

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Komosa ryżowa Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią źródło cennego dla organizmu białka. Roślina ta ma charakterystyczne, długie łodygi, które mogą osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości.Drzewo...

Kuchnia

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

9 rzeczy, które każdy powinien wiedzieć o odżywianiu

Na czym polega zdrowe odżywianie? Istnieje wiele informacji na temat racjonalnego odżywiania. Część z nich jest zgodna z prawdą, a część niestety została wyssana z palca. Warto znać kilka podstawowych informacji dotyczących prawidłowego odżywiania się.Mięso...

Kuchnia

Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

Produkty, które możesz jeść zamiast mięsa

Tofu Tofu zawiera 7 gramów białka na 1⁄2 kubka. Tofu to nic innego jak twarożek sojowy, a soja - jak wiadomo - to jeden z najpopularniejszych produktów wegetariańskich, który zawiera mnóstwo białka.Tempeh Tempeh wytwarza się z ziaren soi i ma on lekko...