Szałwia i rozmaryn działają przeciwbólowo

Naukowcy potwierdzili, że bioaktywne substancje znajdujące się w szałwii i rozmarynie redukują stan zapalny i zmniejszają dolegliwości bólowe.

Takimi doniesieniami ze świata naukowego chwalą się naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy). Pracę na ten temat opublikowano na łamach prestiżowego pisma „British Journal of Pharmacology”. Testy przeprowadzono na myszach i ludzkich komórkach.

Polecane wideo:

Karnozol i kwas karnozolowy to substancje, które hamują aktywność podstawowych enzymów odpowiadających za stan zapalny, ból i gorączkę. Występują właśnie w rozmarynie i szałwii. To dzięki nim zioła to wyróżniają się właściwościami antyoksydacyjnymi. Już kilka lata temu udowodniono, że hamują rozwój komórek kancerogennych, dodatkowo działają na skórę niczym filtr przeciwsłoneczny. Karnozol i kwas karnozolowy wykorzystuje się już na szeroką skalę w kosmetyce, bo substancje te dobrze ujędrniają skórę i działają na nią leczniczo.

Wykazują ponadto działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Są zdolne zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Substancje te doskonale wspomagają leczenie artretyzmu i reumatyzmu, wzmacniają ponadto układ immunologiczny organizmu. Teraz będzie można je stosować również jako naturalne środki przeciwbólowe.  

Szałwia nie tylko na ból gardła

Szałwię lekarską dawniej najczęściej polecano w czasie infekcji gardła. Płukanie naparem przyniesie dużą ulgę, ale też wspomoże leczenie anginy, zapalenia migdałków i błony śluzowej gardła. Pomoże również w stanach zapalnych przyzębia.

Liście szałwii działają wykrztuśnie, ściągająco, dezynfekująco i wzmacniająco.

Napar z szałwii działa moczopędnie i antyseptycznie (oczyszcza krew), a ponadto hamuje laktację i zmniejsza wydzielanie potu.

O, mój rozmarynie!

Rozmaryn również jest powszechnie stosowany w ziołolecznictwie. I to od wielu lat. Doceniono jego pozytywne działanie na układ pokarmowy, rozmaryn bowiem przyspiesza trawienie, pobudza apetyt i poprawia pracę wątroby. Ponadto działa przeciwbólowo, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stymuluje pracę nerek i zapobiega reumatyzmowi. I, podobnie jak szałwia, zwiększa odporność organizmu oraz niszczy chorobotwórcze drobnoustroje.

Zarówno rozmaryn, jak i szałwię docenia się w kuchni. Zioła te nadają potrawom wyrazistego smaku, a ponadto ułatwiają ich trawienie. Z powodzeniem po rośliny te sięga również branża kosmetyczna.

Badania nad dwoma unikalnymi składnikami szałwii i rozmarynu – karnozolem i kwasem karnozolowym – będą rozszerzane. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości te naturalne substancje zastąpią leki przeciwbólowe i pomogą w terapii chorób zapalnych. Już teraz warto włączyć je do codziennej diety ze względu na liczne właściwości lecznicze.  

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Zadbaj o piękny uśmiech! Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego - podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...

Kuchnia

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - lepsze niż świeże Dodajemy je do kompotu z suszu, czasem zjadamy przy problemach z trawieniem. Śliwki suszone - pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe - innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych....

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji...

Kuchnia

Jedzenie bogate w witaminę D

Jedzenie bogate w witaminę D

Synteza witaminy D w organizmie Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego. Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest...

Kuchnia

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

Racjonalne odżywianie Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych posiłków oraz łączenie ze sobą poszczególnych grup żywności. Co warto wiedzieć? Im...