Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Strogonow wołowy

Historia nazwy „gulasz strogonow” sięga XIX wieku, kiedy to danie świętowało swój debiut na dworze rosyjskim. Pochodzi od nazwiska dyplomaty rosyjskiego Pawła Stroganowa. Po raz pierwszy gulasz wyszedł spod ręki francuskiego wirtuoza kuchni Carême, przyrządzającego potrawy dla samego cesarza Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny.

Składniki:

  • 1/2 kg polędwicy wołowej,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • 20 dkg pieczarek,
  • 1 szklanka bulionu wołowego,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:


Mięso pokrój w paseczki o grubości około 1,5 cm i długości 5 cm. Paseczki oprósz mąką, podsmaż na oliwie i odłóż do miski. Na tym samym tłuszczu smaż pokrojoną w cienkie talarki cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, dodaj do nich mięso, rozpuszczony w wodzie bulion i duś, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę i lekko zagotuj. Strogonow najlepiej podawaj z kawałkami kajzerki.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Błonnik
304,63 kcal
20,77 g
2,45 g
22,97 g
1,11 g


Komentarz:

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa à la strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy. Strogonow największym uznaniem cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie najczęściej podawany jest z ryżem. W niektórych krajach zamiast polędwicy wołowej podaje się kawałki mięsa drobiowego i pieczone ziemniaki jako dodatek. Tak naprawdę ta cała różnorodność serwowania i przygotowywania tej mięsnej potrawy świadczy o jego niezwykłej popularności.

Redakcja parenting.pl,
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Cielęcina owijana boczkiem

Cielęcina należy do jednych z najdelikatniejszych mięs. Często podawana jest dzieciom i polecana osobom na diecie, bowiem jej mięso jest stosunkowo niskokaloryczne. Szczególnie pyszna jest cielęcina nadziewana, którą bardzo prosto przygotować oraz...

Dania z wołowiny

Tajine z wołowiną

Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy z...

Dania z wołowiny

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione, miękkie mięso w zawiesistym sosie jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Składniki: 500 g wołowiny na gulasz, 2 duże cebule, 3...

Dania z wołowiny

Wołowina w curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu. Składniki: 1/2 kg chudej wołowiny, 2 duże cebule, 4 marchewki, 3/4...

Dania z wołowiny

Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę. Składniki: 400 g polędwicy wołowej, 2 ząbki...

Dania z wołowiny

Stek wołowy w przyprawach

Stek wołowy w przyprawach

Gorący, grillowany lub pieczony stek wołowy to prawdopodobnie wymarzone danie dla panów. Jednak dobrze doprawiony i odpowiednio wysmażony stek może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych. Poniżej przepis na pyszne danie z wołowiny. ...

Dania z wołowiny

Żeberka wołowe

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Poniżej przedstawiamy prosty i klasyczny przepis na pyszne...

Dania z wołowiny

Ostry stek

Ostry stek

Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu do czasu. Ważne jest, aby takie danie urozmaicić, dodając jakiś kolorowy i pyszny składnik. Dziś podajemy przepis na...

Dania z wołowiny

Stek po francusku

Przepis na grillowany stek z francuską cebulką jest klasycznym daniem, które pasuje niemal na każdą okazję. Delikatna polewa z cebulą oraz dobrze doprawiony i upieczony kawałek wołowiny dają w efekcie pyszną potrawę, której trudno się...