Strogonow wołowy

Historia nazwy „gulasz strogonow” sięga XIX wieku, kiedy to danie świętowało swój debiut na dworze rosyjskim. Pochodzi od nazwiska dyplomaty rosyjskiego Pawła Stroganowa. Po raz pierwszy gulasz wyszedł spod ręki francuskiego wirtuoza kuchni Carême, przyrządzającego potrawy dla samego cesarza Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny.

Składniki:

  • 1/2 kg polędwicy wołowej,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • 20 dkg pieczarek,
  • 1 szklanka bulionu wołowego,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Polecane wideo:

Przygotowanie:


Mięso pokrój w paseczki o grubości około 1,5 cm i długości 5 cm. Paseczki oprósz mąką, podsmaż na oliwie i odłóż do miski. Na tym samym tłuszczu smaż pokrojoną w cienkie talarki cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, dodaj do nich mięso, rozpuszczony w wodzie bulion i duś, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę i lekko zagotuj. Strogonow najlepiej podawaj z kawałkami kajzerki.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 304,63 kcal
Białka 20,77 g
Węglowodany 2,45 g
Tłuszcze 22,97 g
Błonnik 1,11 g


Komentarz:

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa à la strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy. Strogonow największym uznaniem cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie najczęściej podawany jest z ryżem. W niektórych krajach zamiast polędwicy wołowej podaje się kawałki mięsa drobiowego i pieczone ziemniaki jako dodatek. Tak naprawdę ta cała różnorodność serwowania i przygotowywania tej mięsnej potrawy świadczy o jego niezwykłej popularności.

Komentarze
Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Tajska wołowina

Tajska wołowina

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu.

Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.

Dania z wołowiny

Ostry stek

Ostry stek

Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu do czasu (...) wołowiny, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 1...

Dania z wołowiny

Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę. Składniki: 400 g polędwicy wołowej, 2...

Dania z wołowiny

Wołowina curry

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Dania z wołowiny

Wołowe żeberka

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni.

Dania z wołowiny

Stek z cebulką

Stek z cebulką

O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych...

Dania z wołowiny

Tajine z wołowiną

Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy...

Dania z wołowiny

Wołowina w curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera (...) wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu. Składniki: 1/2 kg chudej wołowiny, 2...