Pokaż kategorie Parenting.pl
Pokaż kategorie

Strogonow wołowy

Historia nazwy „gulasz strogonow” sięga XIX wieku, kiedy to danie świętowało swój debiut na dworze rosyjskim. Pochodzi od nazwiska dyplomaty rosyjskiego Pawła Stroganowa. Po raz pierwszy gulasz wyszedł spod ręki francuskiego wirtuoza kuchni Carême, przyrządzającego potrawy dla samego cesarza Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1/2 kg polędwicy wołowej,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki masła,
  • 20 dkg pieczarek,
  • 1 szklanka bulionu wołowego,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Przygotowanie:


Mięso pokrój w paseczki o grubości około 1,5 cm i długości 5 cm. Paseczki oprósz mąką, podsmaż na oliwie i odłóż do miski. Na tym samym tłuszczu smaż pokrojoną w cienkie talarki cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, dodaj do nich mięso, rozpuszczony w wodzie bulion i duś, aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietanę i lekko zagotuj. Strogonow najlepiej podawaj z kawałkami kajzerki.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Błonnik
304,63 kcal
20,77 g
2,45 g
22,97 g
1,11 g


Komentarz:

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa à la strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy. Strogonow największym uznaniem cieszy się w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, gdzie najczęściej podawany jest z ryżem. W niektórych krajach zamiast polędwicy wołowej podaje się kawałki mięsa drobiowego i pieczone ziemniaki jako dodatek. Tak naprawdę ta cała różnorodność serwowania i przygotowywania tej mięsnej potrawy świadczy o jego niezwykłej popularności.

Redakcja parenting.pl, ponad rok temu

Polecane wideo:

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Tajska wołowina

Tajska wołowina

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu.

Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.

Dania z wołowiny

Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę. Składniki: 400 g polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki posiekanej kolendry, 1

Dania z wołowiny

Ostry stek

Ostry stek

Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu do czasu (...) wołowiny, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 1 ząbek czosnku, 1,5 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, oregano, sól, pieprz

Dania z wołowiny

Wołowina curry

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Dania z wołowiny

Wołowe żeberka

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni.

Dania z wołowiny

Stek z cebulką

Stek z cebulką

O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi i tkanki kostnej. Cebula zawiera też mnóstwo witamin, które pełnią w organizmie poważną rolę.

Dania z wołowiny

Tajine z wołowiną

Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy z pewnością przyciągnie do kuchni nawet naj

Dania z wołowiny

Wołowina w curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera (...) wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu. Składniki: 1/2 kg chudej wołowiny, 2 duże cebule, 4 marchewki, 3/4 szklanki oleju sojowego, curry, sok

Dania z wołowiny

Stek wołowy w przyprawach

Stek wołowy w przyprawach

może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych. Poniżej przepis na pyszne danie z wołowiny. Składniki: 4 plastry wołowiny na steki, 2 ząbki (...) tej klasycznej potrawy z wołowiny jest pieprz. Oprócz intensywnego smaku, jakim charakteryzuje się ta przyprawa, pieprz posiada wiele innych walorów