Trwa ładowanie...

Stek wołowy w przyprawach

Avatar placeholder
17.03.2017 14:08
Stek wołowy w przyprawach
Stek wołowy w przyprawach (Zdjęcie steku wołowego autorstwa stu_spivack / CC BY-SA 2.0)

Gorący, grillowany lub pieczony stek wołowy to prawdopodobnie wymarzone danie dla panów. Jednak dobrze doprawiony i odpowiednio wysmażony stek może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych. Poniżej przepis na pyszne danie z wołowiny.

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny na steki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa,
  • 2 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"
Stek wołowy
Stek wołowy

Gorący, grillowany lub pieczony stek wołowy to prawdopodobnie wymarzone danie dla panów. Jednak dobrze

zobacz galerię

Czosnek obierz i posiekaj. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem. Steki wołowe natrzyj przyprawą do mięsa, polej marynatą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie steki lekko odsącz z marynaty, ułóż na rozgrzanym ruszcie (ewentualnie na aluminiowej tacce do grillowania lub w naczyniu żaroodpornym, jeśli mięso ma być pieczone, a nie grillowane). Smaż po około 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu posmaruj marynatą. Zostaw mięso na ruszcie jeszcze przez 20-30 minut. Grillowane steki podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie281,03 kcal
Białka27,74 g
Węglowodany1,18 g
Tłuszcze17,73 g
Błonnik0,02 g

Komentarz:

Cechą charakterystyczną tej klasycznej potrawy z wołowiny jest pieprz. Oprócz intensywnego smaku, jakim charakteryzuje się ta przyprawa, pieprz posiada wiele innych walorów – także zdrowotnych. Przede wszystkim pobudza apetyt i stymuluje produkcję soków trawiennych, co pozwala na usprawnienie pracy układu trawiennego i zmniejsza wzdęcia. Pieprz zawiera substancję nazywaną piperyną, która wspomaga przyswajanie przez organizm selenu, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Co więcej, pieprz posiada właściwości przeciwbólowe oraz odgrywa znaczną rolę w redukowaniu ryzyka powikłań po cukrzycy. Warto więc dodać go czasami do mięsa.

Następny artykuł: Strogonow wołowy
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze