Stek po francusku

Przepis na grillowany stek z francuską cebulką jest klasycznym daniem, które pasuje niemal na każdą okazję. Delikatna polewa z cebulą oraz dobrze doprawiony i upieczony kawałek wołowiny dają w efekcie pyszną potrawę, której trudno się oprzeć.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 3 steki wołowe,
  • 3 cebule,
  • szklanka mleka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Vegeta,
  • sól,
  • mąka,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Mięso cienko rozbij. Do mleka w naczyniu wciśnij czosnek i dopraw Vegetą. W powstałej marynacie namocz mięso i zostaw na 4 godziny w chłodnym miejscu. Cebulę pokrój w paski i usmaż na oleju. Dopraw ją solą. Następnie mięso wyciągnij z mleka i obtocz w mące, po czym wrzuć na ruszt i piecz przez około 30 minut, od czasu do czasu obracając. Przygotowane mięso połóż na talerz i polej sosem z cebulką.

Komentarz:
Podany przepis pokazuje klasyczne danie z grilla wzbogacone o delikatny sos, który zawiera cebulę. Ten składnik od razu podnosi wartość odżywczą potrawy. O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych ciałek krwi i tkanki kostnej. Cebula zawiera też mnóstwo witamin, które pełnią w organizmie poważną rolę.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):
Kalorie 284,27 kcal
Białka 29,42 g
Węglowodany 8,88 g
Tłuszcze 13,66 g
Błonnik 0,57 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.

Dania z wołowiny

Tajska wołowina

Tajska wołowina

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu.

Dania z wołowiny

Strogonow wołowy

Strogonow wołowy

Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej, 2 cebule, 3 łyżki masła, 20 dkg pieczarek

Dania z wołowiny

Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę. Składniki: 400 g polędwicy wołowej, 2...

Dania z wołowiny

Ostry stek

Ostry stek

Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu (...) . Składniki: 700 g wołowiny, 1 papryka...

Dania z wołowiny

Wołowe żeberka

Wołowe żeberka

Mówi się, że wołowe żeberka to jedna z najtrudniejszych do przyrządzenia potraw. Aby mięso łagodnie odchodziło od kości, było miękkie i aromatyczne, należy się postarać. Jest to jedna z potraw bardzo charakterystycznych dla polskiej kuchni.

Dania z wołowiny

Stek z cebulką

Stek z cebulką

O cebuli można powiedzieć chyba tylko same dobre rzeczy. Zawiera ona związki siarki, fosforu, magnezu oraz cynk i krzem, wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Obecność żelaza i wapnia odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych...

Dania z wołowiny

Wołowina curry

Wołowina curry

Wołowina w curry to ciekawa, bardzo oryginalna wersja tradycyjnego gulaszu. Dzięki swojej unikalnej przyprawie, jaką jest curry, potrawa nabiera wyrafinowanego smaku i świeżego zapachu.

Dania z wołowiny

Tajine z wołowiną

Tajine z wołowiną

Danie to swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu naczyniu, służącemu do pieczenia mięs nad rozżarzonym paleniskiem. Pochodzi z niezwykle bogatej w aromatyczne przyprawykuchni marokańskiej. Kuszący zapach unoszący się w w trakcie przygotowywania potrawy...