Trwa ładowanie...

Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek

Avatar placeholder
20.10.2015 14:37
Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek
Sprawdzone przepisy na tłusty czwartek (Zdjęcie pączków / Shutterstock)

W tym dniu można przymknąć oko na wszystko, co kaloryczne i pozwolić swoim dzieciom na kuchenne szaleństwo. Do tego najsłodszego dnia w roku pozostało już niewiele czasu, dlatego  przedstawiamy proste przepisy, z których wyczarujesz przepyszne słodkości. Nie mamy wątpliwości, że zachwycą niejednego malucha, a i starszym łasuchom będzie trudno przejść obok nich obojętnie…

spis treści

1. Pączki „Śnieżki”

Zamiast tradycyjnych pączków z dżemem warto skusić się na coś innego. Delikatny ser biały sprawia, że rozpływają się tak szybko, jak płatki śniegu...

Składniki:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"
  • 2 szklanki mąki,
  • 50 dkg sera białego,
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dowolny aromat,
  • odrobina soli,
  • tłuszcz potrzebny do smażenia.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy zemleć ser biały przez maszynkę (można też kupić gotowy zmielony). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy średniej wielkości kulki, po czym wkładamy je do garnka – tłuszcz musi być mocno rozgrzany. Czekamy, aż zarumienią się z obu stron. Na koniec usmażone pączki odsączamy na serwetkach i lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

2. Pączki przyjacielskie

Połączenie tradycyjnej receptury ze smakiem pysznego dżemu sprawia, że jest to idealna propozycja na pyszny deser dla całej rodziny i przyjaciół. W ciepłej, rodzinnej atmosferze możecie się wspólnie cieszyć ich niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • 1,5 kg mąki,
  • 1/3 l słodkiej śmietany,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 jajo,
  • szklanka cukru,
  • 12 żółtek,
  • 2 łyżki drożdży,
  • dżem truskawkowy lub konfitury,
  • cukier puder,
  • odrobina cynamonu.

Przygotowanie:

Żółtka oraz cukier ucieramy do białości, do tego dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Następnie wsypujemy dokładnie przesianą mąkę oraz rozkruszone drożdże, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki. Kiedy podrośnie, wykładamy je na stolnicę, a następnie rozwałkowujemy. Przy użyciu szklanki wycinamy z ciasta niewielkie krążki. Na każdy nakładamy dżem lub konfiturę, smarujemy brzeg jajkiem i przykrywamy drugim krążkiem. Pączki należy smażyć w garnku pod przykrywką na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, dodając do niego niewielką ilość cynamonu. Smacznego!

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze